Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke tájékoztatott a január 30-ai megyei tanácsülésről, ahol többek közt a repülőtér és a jövedelemadóból a helyi önkormányzatoknak visszaosztott összegek kapcsán fogadtak el határozatokat.

Az alelnök kifejtette, a megyei tanács több lehetséges megoldást mérlegelt, amelyek biztosítanák a repülőtér munkálatainak folytatását, viszont csak egyik teszi lehetővé azt, hogy belátható időn belül meg is épüljön a reptér. Az elfogadott határozat szerint a megyei tanács 200 millió lejes hitelt vesz fel, amelynek nagy részét a repülőtér folytatására szánja.

„A másik megoldás szerint, amit többen is szorgalmaztak, más közigazgatási egységeket is bevonnánk a beruházás finanszírozásába, de ehhez a törvény szerint kereskedelmi társaságot kellene létrehozni az illető közigazgatási egységekkel közösen. Ebben az esetben az Európai Bizottság jóváhagyására is szükség van, ugyanis a finanszírozás állami támogatásnak minősül, ez a döntés pedig hosszú időbe telik, így a kivitelezés elhúzódna. Jelen pillanatban a hitel a járható út, ezért fogadtuk el a határozatot. ” – mondta el Tóásó Imelda.

Továbbá ismertette, hogy a helyi önkormányzatoknak járó jövedelemadó visszaosztásból származó összeget leosztották a közigazgatási egységeknek. Mint hangsúlyozta, az RMDSZ-es megyei tanácsosi csapat figyelt a magyarlakta települések szükségleteire, így a településeink a tavalyhoz képest kevéssel nagyobb összeget kaptak.