Ambrus Izabella képviselő, Szász Attila, Tatrang alpolgármestere és a helyi RMDSZ-képviselők közösen szerveztek lakossági fórumot szeptember 28-án a Tatrangi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség termében. A találkozón beszélgettek a helyi jellegzetes problémákról, többek közt az iskolás gyerekek szállításáról, a rendőrhiányról, a polgármesteri hivatal által elindított fejlesztésekről.

Szász Attila, Tatrang RMDSZ-es alpolgármestere vetette fel a tanévkezdés után jelentkezett problémát az iskolabuszokkal kapcsolatban, miszerint a jelenlegi járatokkal nem tudnak időben beérni iskolába a Brassóban tanuló diákok, vagy ha a brassói magán busztársaság járműveit választják, nehézségekbe ütköznek. A fórumot megelőző héten Ambrus Izabella palramenti képviselő beszélgettet az itt is jelenlévő szülőkkel az adott helyzetről, amelyre az alpolgármesterrel együtt már a találkozó időpontjáig találtak megoldást, viszont utolsó pillanatban mégiscsak nemleges választ kaptak a helyi iskola igazgatónőjétől, akinek hatáskörébe tartozik az iskolabuszokkal való rendelkezés. Jelen esetben a gyerekek hajnali 5 órakor kell felkeljenek, hogy elérjék a 6 órakor induló buszt, amelyet egy brassói magán busztársaság működtet. Az illető cég nem jár a megszabott menetrend szerint, hiszen, ha megtenné, akkor nem kellene a gyerekek korábban keljenek, illetve nem kellene nézeteltérés kialakuljon a munkába igyekvők és az iskolások között.  Elhangzott az a megoldás is, hogy az illető busztársaságnak jelezni a problémát, és kérni a program betartását.

Megoldásként javasolta Ambrus Izabella, hogy az alpolgármesterrel együtt tárgyalják újra a helyi iskolabuszok menetrendjét és útvonalát az iskolaigazgatóval. Mindenki egyetértett abban, hogy a megoldás nem várhat, így ígéret is elhangzott a tisztségviselők részéről, hogy minél előbb lépni fognak.

Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brassói R.A.T., amely társaság a Brassó Polgármesteri Hivatalához tartozik, csak akkor viszi ki a járatokat közeli településekre, ha az illető helység polgármesteri hivatala anyagi forrásokkal járul ehhez hozzá.

Borháci Gyöngyi, tatrangi RMDSZ-es tanácsos ismertette az utolsó tanácsülésen tett javaslatát, miszerint ki kellene találni egy rendszert arra, hogy hogyan jutalmazzák és motiválják a tatrangi jól tanuló gyerekeket.

Egy helyi nyugdíjas lakos jelezte, hogy tenni kéne megyei vagy Brassó városi szinten azért, hogy a városi buszjáratokon elfogadják azon személyek nyugdíjas igazolványát is, akik lakhelye a városon kívül, más Brassó megyei településen van bejegyezve. A hölgy elmondta, több esetben megtörtént, hogy nyugdíjas jegyet vásárolt, viszont az ellenőr megbüntette arra hivatkozva, hogy nem brassói lakos, így rá nem vonatkozik a nyugdjías kedvezmény. Kérte, tegyenek valamit, hogy a megye bármely településéről érkező nyugdjíjasokat a helyi nugdíjasokhoz hasonlóan kezeljék, egyszóval rájuk is érvényes legyen a kedvezmény. Ambrus Izabella jelezte, hogy utána néz a problémának és megoldást is keres.

A jelenlévők igényüket fejezték ki, miszerint gyakoribb és több lakossági fórumra lenne szükség, így meg is egyezték közösen a négyhavi találkozást, ahol részt vesz a parlamenti képviselő, a helyi RMDSZ-es tanácsosok és minden érdekelt. A következő beszélgetés januárban lesz.

Szász Attila részletesen ismertette a rendőrhiányt, mint mondta, a Tatranghoz tartozó öt faluban kevés rendőr van, ezért nehéz a rendfentartás. Sok esetben megtörténik, hogy nem tudnak elérni a rendőrök a helyszínekre, az emberhiány miatt nem tudnak fellépni a túlkapások, a randalírozás ellen. A hatáskörébe tartozó szociális osztállyal kapcsolatban tájékoztatott a 290 bejegyzett személy munkájáról, a munkájuk megszervezésének nehézségeiről és sok ehhez kapcsolódó kérdésről.