A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Brassóban, az evangélikus-lutheránus templomban szervezte szeptember 9-én a magyar iskolák idei országos tanévnyitó ünnepségét. Az RMDSZ részéről az eseményen részt vett Ambrus Izabella parlamenti képviselő, Barabás László, Brassó alpolgármestere, Toró Tamás, Brassó városi tanácsos és beszédet mondott Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke.

Tóásó Imelda az RMDSZ Brassó megyei szervezete nevében köszöntötte a  pedagógusokat, diákokat, szülőket, akik együtt ünnepelték az új tanévet. Mint kiemelte, a résztvevők – tanítók, nevelők, egyházak és civil szervezetek képviselői, a politikum – mind ugyanazt a feladatot próbálják teljesíteni mindenki a maga szakterületén rendelkezésére álló eszközökkel: a minőségi anyanyelvű oktatás biztosítását a gyerekek számára.

Az új tanév küszöbén visszatekintett a legfontossabb oktatási eredményekre, miszerint összefogásnak köszönhetően ma Brassóban egy korszerű, önálló magyar főgimnázium működik, továbbá óvodákban, általános iskolákban és szaklíceumban biztosított az anyanyelvű oktatás. A megye szintjén, a fogyatkozó gyereklétszám ellenére, sikerült megakadályozni a magyar osztályok megszüntetését, iskolaigazgatók leváltását, például Tatrangon, Darócon, Olthévizen és Barcaújfalu esetében.

A Szövetség „Minden magyar gyermek számít” elnevezésű beiskolázási kampányát is kiemelte, majd bemutatta az RMDSZ Brassó megyei szervezetének új programját. „Az új iskolakezdési programban első alkalommal kap iskolakezdő ajándékcsomagot több mint 360 Brassó megyei, vidéki kisdiák. A kezdeményezés célja, odafigyelni a szórványmagyarság peremén élő gyerekekre, ott lenni a szülők és tanítók mellett, átvállalva egy kis részt az anyagi teherből. Továbbá cél, a program által bátorítani a családokat, hogy a magyar anyenyelvű oktatást válasszák gyerekeik számára.” – részletezte a megyei tanács alelnök.

Köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy az eredmények elemzése után célokat és konkrét lépéseket kell megfogalmazni a megvalósításhoz. „Meggyőződésem, hogy minden gyerek anyanyelvén tudja a legjobban elsajátítani azt a tudást, ami az életben való boldogulásához szükséges, továbbá a szórványtelepülések fennmaradása is a minőségi anyanyelvi oktatáson múlik, és ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a jövőben is összefogásra van szükség: pedagógusok, szülők, egyházak, civil szervezetek, önkormányzatok és különböző állami intézmények között.” – zárta köszöntőjét Tóásó Imelda.

A fénykép forrása: az országos RMPSZ facebook oldala.