A VII. Brassói Magyar Napok szeptember 10-ei ünnepélyes megnyitóján  beszédet mondott Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

Partnerként gratulált Tóró Tamás főszervezőnek és csapatának, hiszen idén az RMDSZ második alkalommal társ a magyar napok szervezésében. Mint elmondta, az együttműködés feltételeit a 2016-os önkormányzati választásokon határozták meg, amelynek köszönhetően minden idők egyik legjobb választási eredményét láthattuk. Így sikerült megyei tanács alelnököt, illetve Brassóban alpolgármestert állítani egy olyan közösségben, ahol a magyarok aránya 7%.

„2016-ban az összefogástól várt sikert elhozta a parlamenti választások, hiszen újra van parlamenti képviselője a Brassó megyei magyarságnak. Ez kiegészíti a megyei önkormányzati képviseletet, megerősíti az országos képviseletet, és nagyobb teret biztosít a közösségi munkának. Az összefogást folytatnunk kell, hiszen eddig ebből közösségünk csak nyert.” – fejtette ki Kovács.

Az iskolakezdés előtt egy nappal kitért az együttműködés  által elért oktatási eredményekre, hiszen Brassóban eddig még egy évben sem kaptak ekkora támogatást a magyar oktatási intézmények, pontosabban az Áprily Lajos Főgimnázium, a 2-es és 15-ös iskola.

„Bízunk abban, hogy az anyaországi támogatásokkal sikerül továbbfejleszteni az óvoda-, bölcsőde-, illetve bentlakáshálozatunkat, mivel mindez együttesen közösségünk megmaradásának záloga.” – tette hozzá a megyei RMDSZ-elnök.

Fotó: Csíki Edy