Mi a célja a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésnek?

Az Európai Uniónak kötelessége megvédeni tagállamainak polgárait – azokat is, akik kisebbségben élnek. Mi vagyunk Európa legnagyobb kisebbségben élő nemzeti közössége, kultúránkkal, hagyományainkkal több évszázada gazdagítjuk az európai közösséget, mégis veszélyben vannak jogaink, korlátozzák anyanyelvünk és nemzeti szimbólumaink használatát. A kezdeményezők ezen akarnak változtatni. Uniós jogalkotást akarnak, azt, hogy az őshonos kisebbségek ügyének rendezése ne tagállami, hanem európai uniós hatáskörbe tartozzon!

Miért írjunk alá?

Aláírásainkkal azt támogatjuk, hogy Románia ne tudjon önkényesen dönteni a magyar kisebbség ügyeiről. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy legyen egy uniós nyomás Romániára, hogy tartsa be a kisebbségek jogait, az EU-hoz való csatlakozásakor ígért vállalásokat. A folyamatos jogsértések azt bizonyítják, hogy a tagállamok önállóan nem tudják kezelni a kisebbségi kérdést. A szükséges aláírások összegyűjtése után az Európai Bizottság feladata kidolgozni az őshonos nemzeti kisebbségek jogait szavatoló törvénycsomagot, amelyet aztán minden tagállamnak, így Romániának is alkalmaznia kell. Szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatot akarunk, egyenlő bánásmódot többség és kisebbség között, kultúránk és hagyományaink támogatását, anyanyelvű sportközvetítéseket és kulturális tartalmak biztosítását országhatároktól függetlenül.

Miről szól az online aláírásgyűjtési kampány?

Az európai kisebbségek jogvédelméről szól, arról, hogy Európa kötelezze tagállamait – így Romániát is – a kisebbségek jogainak betartására.

Mi történt eddig?

A MSPI-et az RMDSZ az európai kisebbségek legnagyobb ernyőszervezetével, a FUEN-el közösen, a Dél-tiroli Néppárttal együtt kezdeményezte 2013-ban. Kelemen Hunor lemondott miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, amikor a román kormány beszállt az Európai Bizottság oldalán a kezdeményezők által indított nemzetközi perbe. Idén májusban a FUEN (Európai Nemzetiségek Szövetsége), Európa legnagyobb kisebbségi szervezeteket tömörítő szövetségének kolozsvári kongresszusán, Bonchidán indult el ünnepélyes keretek között a nemzetközi aláírás-gyűjtés.

Hol lehet megtudni többet a kezdeményezésről?

http://jogaink.eu/ ezen a honlapon minden fontos tudnivaló elérhető, itt megtalálható az online aláírási ív is.

Mi történik a következő egy évben?

Az RMDSZ 2017. július 17-én kezdte online kampányát, szeptembertől hagyományos módon, papíron is gyűjtik az aláírásokat. Eközben nemzetközi lobbi útján az európai döntéshozókat, itthon a közvélemény-formálókat, politikusokat győznek meg, olyan embereknek is célzottan eljuttatják üzenetüket, akik fülébe a román külügy folyamatosan szajkózza az ezzel kapcsolatos ellenérveket.

Hány aláírásnak kell összegyűlnie?

1 év alatt 250.000 aláírásnak kell összegyűlnie Erdélyből. Ahhoz, hogy az aláírásgyűjtés sikeres legyen, összesen 1 millióan kell aláírniuk az Európai Unióban, úgy, hogy legalább 7 tagállamnak teljesítenie kell a küszöböt.

Mi lesz az aláírások összegyűjtése után?

Az összegyűjtött aláírásokat benyújtják az Európai Bizottsághoz. Az aláírásoknak, és a kezdeményezés politikai és civil támogatóinak az a szerepe, hogy bebizonyítsa: az EU-nak foglalkoznia kell a nemzeti kisebbségek védelmével. Az Európai Bizottság feladata kidolgozni az őshonos nemzeti kisebbségek jogait szavatoló törvénycsomagot, amelyet aztán minden tagállamnak alkalmaznia kell. Várhatóan 2018 októberében kell kezdődnie a jogalkotásnak.

Ki írhat alá?

Bármely uniós tagállam 18. életévét betöltött állampolgára aláírhatja a kezdeményezést, az országának megfelelő ív kitöltésével.

Alá lehet írni online és papíron is?

Nem, csak egyszer lehet aláírni! Azonban el lehet dönteni,hogy online vagy papíron írjunk alá. Az online megoldás gyorsabb.

Mennyi időt vesz igénybe az online aláírás?

Az online aláírás előnye, hogy mindössze 3 percet vesz igénybe!

Magyarul is lehet?

Magyarul ezen a linken töltheted ki, és írhatod alá: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/signup.do. Fontos kiválasztani az állampolgárságodnak vagy a bejelentett lakhelyednek megfelelő országot, mert az űrlapok különböznek egymástól.

Kettős állampolgárok kétszer írhatnak alá?

Nem, csak egyszer lehet aláírni! Azonban bárki eldöntheti, hogy magyar vagy román állampolgárként írja alá.

Ideiglenes tartózkodási engedéllyel is alá lehet írni?

Igen, az Európai Unió minden állampolgára aláírhatja a kezdeményezést.

És ha valaki nem román állampolgár?

Bármely uniós tagállam polgáraként alá lehet írni az országnak megfelelő ívet. A román űrlapot csak akkor lehet aláírni, ha az aláírónak van bejelentett lakhelye Romániában.

Milyen okmányokra van szükség az aláíráshoz?

Legegyszerűbben a személyi szám (CNP) adataival lehet aláírni. Szükség van a név, személyi igazolvány száma, születési hely és idő, lakcím, állampolgárság és a postai irányítószám (cod poștal) megadására is.

A megadott személyi adatok publikussá válnak?

Nem. Ezeket az adatokat semmilyen egyéb célra nem lehet felhasználni. A teljes adatvédelmi záradék a következő linken érhető el: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/privacy.do

 

 

ÍRJA ALÁ, TÁMOGASSA A KEZDEMÉNYEZÉST! KATTINTSON IDE!

Kattintson az Írd alá! feliratú gombra, majd válassza ki a nyelvet, az országot, adja meg adataid és a Támogatom gomb megnyomásával el is küldte érvényes aláírását.