Az RMDSZ Brassó megyei szervezete idén kétnapos programsorozatot szervez Szent István király tiszteletére augusztus 19-én és 20-án.

►Augusztus 19., szombat – Megemlékezés

19:00 – Szentmise, helyszín: Brassó-Belvárosi Szent Péter és Szent Pál Római Katolikus Templom (Mureșenilor utca 19. szám, Brassó)

19:30 – Ökumenikus kenyéráldás és koszorúzás a Széchenyi István emléktáblánál, helyszín: Áprily Lajos Főgimnázium udvara (După Ziduri utca 3. szám, Brassó). A himnuszok éneklésében közreműködik a Brassói Magyar Dalárda.

20:00 – Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészének előadása, Arany János születésének 200. évfordulójára készített műsora. Helyszín: Áprily Lajos Főgimnázium díszterme (După Ziduri utca 3. szám, Brassó).

Marosán Csaba különleges előadásmódja minden alkalommal magával ragadja a közönséget, ezúttal is fiatalos sítlusban úgy vezet végig Arany életútján, hogy egy eddig ismeretlenebb, derűsebb, humorosabb arcát villantja fel a költőnek, kiegészítve ezzel az iskolai Arany-képet. Mert ez is Arany!

►Augusztus 20., vasárnap – Szent István-napi ünnepség

16:00 – Ünnepség, helyszín: Redut Kulturális Központ (Apollonia Hirscher utca 8. szám, Brassó)

Ez alkalommal 11 díjat ad át az RMDSZ olyan szervezeteknek, akik a Brassó megyei magyar közösségért aktívan tevékenykednek. A Szövetség a Brassó megyei magyar közösségért elnevezésű díjra jelöli a 105-ös Szemlér Ferenc Cserkészcsapatot, az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesületet, az Áprily Lajos Főgimnáziumot, a Barcasági Csángó Alapítványt, a Brassai Magyar Adást, a Brassói Erdélyi Kárpát Egyesületet, a Brassói Lapok Alapítványt, a Brassói Magyar Dalárdát, a Felfalusi Kovács Antal Alapítványt,  a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaságot, a Reiff István-Búzavirág Alapítványt. A jelölésről a szervezetek levélben kaptak értesítést, illetve felkérést arra, hogy fogadják el az emlékplakettet és a díszoklevelet, valamint vegyék át azokat a Szent István-napi ünnepségen.

A díjátadón Bodor Anita diák szaval, Páll Beatrice énekel, Szent István király intelmeit olvassa fel Boldi Tihamér és Ferencz Nagy Zoltán diák, illetve megtekinthetik a Búzavirág Néptáncegyüttes és a Tatrangi Boricások ünnepi műsorát.

Minden eseményre ingyenes a belépés. Az ünnepségre a helyszínen lehet helyre szóló meghívót kérni, amit a bejáratnál meg is kapnak a résztvevők.