Ambrus Izabella, a Brassó megyei magyarok parlamenti képviselője június 12-én részt vett az Alsórákoson hagyományosan megszervezett Szabadság Napon. Alább olvashatják az ott elhangzott beszédét:

Kedves jelenlevők,

Kedves magyarok,

Örvendek, hogy itt lehetek és Önökkel együtt ünnepelhetem közösségük számára ezt az igen fontos napot. Tudom, hogy ez a nap egy rendkívüli nap számukra: közösségük szabadságát ünneplik! Azt a szabadságot amely egyesek számára hamarabb, mások számára később jött: az a szabadság amely nem veszett el, hanem nemzetünket végig kisérte, és kiséri most is.

„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”

Bibó István

Nagy dolog, hogy ennyi év után is, itt vagyunk, megőriztük hagyományainkat, magyarságunkat, ünnepeinket és ilyen alkalmakkor egybegyűlünk, és méltó módon megemlékezünk múltunkról. Nagy öröm ennyi embert látni, érezni azt, hogy közösségük erős és életképes, hogy van jövőnk, és megmaradunk itthon, hogy nem feledkezünk meg múltunkról, és büszkén ünnepelünk, visszük tovább hagyományainkat. Köszönöm bizalmukat, köszönöm, hogy az Önök szavazatának is köszönhetően Brassó megye magyarságát képviselem a parlamentben.

Büszkén vállaltam ezt a megbizatást. Kivánok mindenki számára egy méltó ünneplést, kitartást a munkához, mivel ebből van bőven mindenki számára.

Amíg ennyien vagyunk a templomokban, amíg állnak templomaink, addig vagyunk, és szabadok vagyunk.

Alsórákos különleges helyet foglal el a XIX. századi magyar szabadságharc térképén. Azért is különleges hely, mert itt kétszer ünneplik a rabságból való felszabadulást, március 15-én és Kicsi Pünkösdkor. A két ünnep közül, pedig ez az ünnepnap – a Kicsi Pünkösd vagy a Szabadság Nap – kifejezetten Alsórákosé, helyi sajátosság, saját ünnep.

Köszönöm szépen Csákány Antal református lelkésznek és Szabó József unitárius lelkésznek, illetve Epureanu János polgármesternek, hogy ott lehettem!