A Brassó megyei magyarok képviselőjelöltjei az Egyenes beszéd című kerekasztal-beszélgetés sorozat 12. alkalmán találkoztak december 7-én az érdeklődőkkel. A beszélgetést Ambrus Attila, a a Brassói Lapok főszerkesztője moderálta, illetve a jelenlévőket házigazdaként Koszta István, evangélikus lelkész fogadta.

„Nekünk, magyar kisebbségnek nagyobb a tét december 11-én, mint a román többségnek.
A kisebbségünk és a jogaink a tét. Úgy kell felkészüljünk a változásokra, a következő négy évre, hogy magyar képviselőink támogatásunkkal ott legyenek a döntéseknél, amelyek meghatározzák jövőnket.”
– emelte ki Ambrus Izabella képviselőjelölt.

Ambrus Attila újságíró a Brassó megyei kisebbségi oktatás helyzetéről kérdezte Kovács Attila és Ambrus Izabella képviselőjelöltet.
„A magyar oktatás szintjén egy nehéz időszakon megy keresztül közösségünk.Ősszel több magyar igazgatónak nem sikerült a vizsgája, volt aki nem készült fel kellően, voltak olyan esetek, ahol visszaélések is történtek, amelyekről utólag szereztünk tudomást, ezért nem tudtunk ellenük fellépni. Emellett új feladatot is kapott közösségünk, hogy tavasszal elérjük, hogy újra magyar legyen a főtanfelügyelő-helyettes. Pontosan ezért kell elmenjünk szavazni december 11-én: fel kell tudnunk mutatni, hogy a magyar kisebbségnek súlya van megyénkben. Az anyanyelvű oktatásért és a magyar iskolákért akkor tudunk hatékonyan tudunk harcolni, ha ott leszünk a törvényhozásban is.” – mondta el Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

Moderátori kérdésre válaszolva Ambrus Izabella ismertette, hogy a megyei tanácsosi csapat, azaz Kovács Attilával és Tóásó Imeldával együtt jelenleg is megbeszéléseket folytatnak Brassó Megye Tanácsának elnökével arról, hogy hogyan lehet átalakítani a megyei pályázatok kritériumrendszerét, mivel a cél az, hogy a magyar kulturális, egyházi, civil, ifjúsági szervezetek egyenlő esélyekkel pályázzanak, viszont külön, a magyar közösség számára elkülönített keretből.

„2014 óta kevés támogatást hagytak jóvá a megyei tanácsnál, mivel olyan pályázati rendszert vezettek be, és olyan szabályoknak kellett megfelelni, amelyek nehézséget okoztak, bár a magyar civil szervezetek részéről sem volt nagy a jelentkezési kedv. Fontos elmondani, hogy ennek ellenére a támogatásokat próbáltuk más forrásokól megszerezni szervezeteinknek. A mostani megyei vezetés látja, hogy változtatni kell, és mivel már kezdeményeztük a magyar közösségünk számára előnyösebb kritériumrendszert, reméljük, sikerül lépni ez ügyben.” – válaszolt Kovács Attila.
Nádudvary György szenátorjelölt bemutatta a 154 éves Brassói Magyar Dalárda programját, amelyet Ambrus Károly és Kovács Attila megyei tanácsos segítségével és a megyei tanács támogatásával sikerült megszervezni, és hozzátette, hogy ugyancsak a megyei tanács segítette a kórustalálkozó megrendezését.

Géczi Gellért, Négyfalu alpolgármestere tájékoztatott a helyi pályázati rendszerről, amely tavaly már jól működött, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy 2014 óta átalakult a pályázati rendszer egész Erdélyben, így Brassó megyében is indokolt az újítás.

Ugyancsak kérdésre válaszolva, Kovács Attila kifejtette, az RMDSZ tisztségviselői csapatban dolgoznak és gondolkodnak. „Valós esélyünk van arra, hogy Ambrus Izabella legyen megyénk képviselője, így a kampányidőszak alatt az volt a cél, hogy minél többen megismerjék őt. A csapat tagjai, polgármestereink, alpolgármestereink, tanácsosaink végezték munkájukat és a maguk helyéről kellőképp támogatták őt, hiszen a csapatunk segítségével juthatott el a magyar közösséghez és az elmúlt 4 év eredményei bizonyítják, hogy az RMDSZ jelöltjeiben bízhatunk. Most, december 11-én rajtunk múlik az, hogy lesz képviselőnk vagy nem. A tét nagy, így csak ismételni tudom, hogy menjünk el szavazni.” – részletezte a megyei RMDSZ-elnök.

A vasárnapi választáson két szavazólapot kapunk, amely mindegyikén a 3. helyen találják az RMDSZ-t. Az egyik listán a 9 magyar képviselőjelölt szerepel, illetve a másikon a 6 magyar szenátorjelölt, köztük második helyen Nádudvary György. A találkozón a szenátorjelölt megköszönte, hogy 16 éve szerepelhet az RMDSZ listáin, illetve arra bíztatott, hogy a szenátori listára való szavazással ugyancsak segítsük, hogy nagy részvételünkkel megmutassuk közösségünk erejét. „Ami a szenátori helyet illeti, bár nincs nagy esély a bejutásra, viszont összességében nézve, nagyon fontosak az ide érkező szavazatok is azért, hogy az RMDSZ súllyal bírjon a román parlamentben.” – tette hozzá Kovács Attila.

A fiatalok körében a politika tematikájú tájékoztatók hiányát jelezte Ambrus Attila moderátor, melyre válaszként Ambrus Izabella megemlítette a Civil Elkötelezettség Mozgalom jövőben induló programját, amelyben ő is partner. A program a középiskolásoknak szól, és célja tájékoztatni őket a közintézményekről, az állam, kormányról, a szavazás menetéről, a képviselőház, szenátus szerepéről és sok másról.

Zárásként a felszólalók a szavazás fontosságát emelték ki, valamint üzenetként fogalmazták meg: „magyar közösségünknek képviselőkre van szüksége, be kell jussunk a parlamentbe és ehhez az kell, hogy december 11-én a magyar jelöltekre, az RMDSZ listáira voksoljunk.”

Megható pillanata volt a találkozónak, amikor egy szépkorú, szívében fiatal úriember virágcsokorral és a következő szavakkal köszöntötte a képviselőjelöltet: „a jó Isten segítse, meg Önöket, hogy meg tudják védeni a magyar népet!”.

Az eseményen további jelöltek is részt vettek: Mikes Melinda, az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezetének elnöke, Péter Zsolt, a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke.