Miért fontos a december 11-ei szavazás a Brassó megyei magyaroknak?
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere válaszolt

A világ gyorsan változik, és úgy tűnik, hogy az elmúlt évtized során kialakult rend kezd összeomlani – gondolok itt az amerikai választásokra, a brexitre, – így régiónkban is sok minden átértékelődik. Úgy gondolom, hogy az elmúlt 25 évben a Kárpát medencében nem volt ilyen szintű egység a szavazáson való részvétel fontosságát és a december 11-ei választás jelentőségét illetően. Jelzésértékű az, hogy Kövér Lászlótól Németh Zsoltig, Semjén Zsolttól Orbán Viktorig mindenki úgy gondolja, nagyon fontos, hogy az RMDSZ jó eredményt érjen el a választásokon. Ez jól mutatja, hogy átalakulnak körülöttünk a dolgok, és kiemelten fontos, hogy súllyal legyünk ott Bukarestben.
A Brassói magyarok szempontjából megközelítve a kérdést, azt tapasztaltam, hogy egyrészt a sikeres önkormányzati választások után, azaz miután a Brassó megyei és brassói magyarok tavasszal nagy számban mentek el választani, ha úgy tetszik, ez az RMDSZ-en keresztül a Brassó megyei magyarokat visszatette a térképre.

Elkezdték komolyan venni a magyarokat, a magyar tisztségviselőket Brassó Megye Tanácsánál, a Brassó Városi Polgármesteri Hivatalnál. Meggyőződésem, hogy ez előbb utóbb további eredményeket is fog hozni a magyar közösség számára. Ha figyelembe vesszük, hogy Brassó megyének 9 képviselői helye van, akkor teljesen reális esélyünk van arra, hogy ebből egy magyar legyen.
Jó pár éve együtt dolgozunk Ambrus Izabellával, akiről elmondhatom, hogy jogi tudásával, nemzetpolitikai elkötelezettségével már eddig is bizonyított. Önkéntesként, mindenféle anyagi juttatás nélkül vállalt jogi képviseletet olyan ügyekben, amelyek során a háromszéki magyarok jogai sérültek. Ő már szakmailag bizonyított, jól képzett és nemzetpolitikailag elkötelezett. Ilyen emberekre van szükség Bukarestben.
Mindig nagyon fontosnak tartottam az együttműködést Brassó megye és Háromszék között. Mi, háromszékiek kicsit úgy közelítjük meg a brassói magyarokat, mint a kistestvérünket, mint aki időnként arra is szorul, hogy fogjuk a kezét. Én különösen így érzek, mert alsórákosi származású vagyok, itt születtem Kőhalomban, és bár mindent megteszek a városomért, megyémért, egész Erdélyért, mégis a szívemen hordom a brassói magyar közösség sorsát is. Fordítva is így van, hiszen Izabella, brassóiként segített háromszéki ügyekben, kiállt a háromszéki magyar közösséggel szembeni visszaélések ellen.

Újabb lépések a repülőtér ügyében

Ambrus Izabella számolt be a Brassó Megyei Tanács által összehívott december 6-ai sajtótájékoztatóról, ahol bemutatták a repülőtér technikai, gazdasági megvalósíthatósági tanulmányát, melyet aznap fogadtak el. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke újra megerősítették a szándékot, miszerint az általuk képviselt intézmények 3-3 millió eurót szánnak a reptér befejezésére.

„Sikerült megtalálják a jogi keretet arra, hogy a háromszéki megyei tanács és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal befektethessen a regionális érdekű repülőtér megvalósításába, pontosabban a munkáltok befejezésébe. Brassó Megye Tanácsának alelnökeként és ügyvédként, tudom, hogy a repülőtér tervétől a megépítéséig sok jogi akadály volt és lesz, viszont – ahogy a háromszéki vezetők szándéka is bizonyítja – szükség van rá. Ahhoz, hogy Erdélyben olyan jövőnk legyen, amire vágyunk, készek kell legyünk régióban gondolkodni, régió ügyeket indítani, támogatni. Nem csak repteret építünk, hanem ezzel együtt a jövőnket is, és ebben mindannyian partnerek kell legyünk.” – mondta el Ambrus Izabella.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a sajtótájékoztatón újra kiemelte: „Bukarestnek nem érdeke a repülőtér ügye, viszont nekünk, együtt a régiónak igen. A két megye, a négy intézmény (szerk. megjegyzés: Brassó Megye Tanácsa, Brassó Városi Polgármesteri Hivatal, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala) együttműködésének ez a célja. Ahogy ígértük, továbbra is tartjuk, hogy a polgármesteri hivatal 3 millió euróval járul hozzá a reptér befejezéséhez.”
Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta: „a megyei tanács elnöke, Tamás Sándor tavasszal bejelentette, hogy az intézmény ugyancsak 3 millió eurót ígér a repülőtér befejezési munkálataihoz. A két megye közti együttműködés teszi lehetővé, hogy ezt törvényesen meg is tegyük.”

A tájékoztatót Adrian Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke vezette, valamint jelen volt George Scripcaru, Brassó polgármestere, aki kijelentette, hogy a polgármesteri hivatal támogatni akarja a reptér megépítését, viszont még keresik a jogi megoldást rá.
Emellett szakember mutatta be a megvalósíthatósági tervet, amelyben ismertette a tervezett munkálatok lépéseit, miszerint a területrendezés az első feladat, majd utat, épületeket és parkolót építenének.