A Zsiberkhez tartozó Nagymohára látogatott Ambrus Izabella képviselőjelölt, Brassó Megye Tanácsának alelnöke. Zsiberken találkozott a helyi önkormányzat vezetőivel, a Nemzeti Liberális Párt polgármesterével, valamint az RMDSZ-es alpolgármesterrel, Gyerkes Sándorral. A polgármester tájékoztatta a megyei tanács alelnökét a község helyzetéről, a leadott településfejlesztési projektekről, szociális jellegű kérdésekről. Ezt követően Nagymohán találkozott az RMDSZ vezetőségével, a helyi pedagógusokkal és lakókkal. Bemutatkozott, tájékoztatta a jelenlévőket tevékenységéről, és jogi kérdésekre is válaszolt. Mint kiderült, az ingyenes jogsegélyszolgálatra vidéken is igény van, sok a birtoklevelekkel, tulajdonviszonyokkal kapcsolatos kérdés, ebben kérik az emberek az RMDSZ támogatását. A helyi RMDSZ-elnök, az alpolgármester és Ambrus Izabella felkeresték a helyi lelkész házaspárt. Nagy Csaba, nagymohai református lelkésszel való beszélgetés során a képviselőjelölt tájékoztatta a lelkészt a jövő évi pályázati lehetőségekről, valamint arról, hogy személyzetkiegészítést igényelhetnek a Brassó Megyei Tanácsnál. A tiszteletes beszámolt a helyi eredményekről, a felépített, már működőképes közösségi házról, ahol téli időszakban istentiszteleteket is tartanak. A lelkész kifejtette, hogy Fogarasról lehetne hozni gyerekeket a mohai magyar iskolába tanulni, ugyanis itt működik I-IV. osztály, és mindössze fél óra járásra van a két település egymástól, emellett iskolabusszal is megoldható lenne a bejárás. Hozzáfűzte, hogy így talán még az V-VIII. osztályok újraindítására is lehetőség lenne.

A megyei körút Kaca községi látogatással folytatódott, ahol a helyi RMDSZ vezetőséggel, Molnár Zoltánnal, RMDSZ-es tanácsossal, György Izabellával, a daróci iskola igazgatójával, Lőrincz Mihály helyi állattenyésztő gazdával, valamint Simó Sándor unitárius esperessel beszélgettek az egyre jobban elszórványosodó közösségünkről. A fiaival közösen mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozó Lőrincz Mihály elpanaszolta, hogy sok a gond az állattenyésztés, a támogatások, a helyi adminisztráció háza táján. Szükség lenne arra, hogy időben tájékoztassák a gazdákat a pályázati lehetőségekről. Az APIA az iratcsomók elvételekor nem tájékoztatja a gazdákat arról, ha valami hiányzik, ez csak akkor derül ki, amikor nem érkezik meg a támogatás. Sok a változás, nehéz napirenden lenni velük egy olyan embernek, aki gazdálkodással foglalkozik és nem a változásokat figyeli. Simó Sándor esperes elmondta, hogy: “a mindennapi élet nehézségei közepette sem szabad elcsüggedni, meg kell találni a hétköznapokban is az örömet. Magabiztosságra, összefogásra van szükség. A segítség jól jön, de változni csak belülről lehet.“
Szó volt oktatási kérdésekről, a közösség alappilérét jelentő magyar iskoláról. A megyei körút következő napján Apácára, Bodolára és Ürmösre látogatott Ambrus Izabella képviselőjelölt, ahol ugyancsak sikerült bemutatkozni és beszélgetni a helyi közösségi vezetőkkel.

Ürmösön Gergely János, RMDSZ-es polgármester köszönötte a képviselőjelöltet, illetve a Szabó Előd unitárius lelkész és a magyar önkormányzati képviselők vettek részt a találkozón. A jelölti bemutatkozó után ez jó alkalom volt arra, hogy megbeszéljék a közösség igényeit, amely során szóba került a földek visszaszolgáltatása, az Ágostonfalva felé vezető út javítása, az óvodaépület javításának folytatása.

Apácán Bölöni László, RMDSZ-es polgármester, a négy RMDSZ-es tanácsos fogadta Ambrus Izabellát. A találkozón több projektet bemutattak. Mint elmondták, a magyar gyerekek száma kicsi, viszont a romák aránya egyre csak nő. Tájékoztatták a képviselőjelöltet, hogy nincs jogász Apácán, ami jelentős hiány, továbbá jelezték, hogy szükség lenne a kanalizálás befejezésére. A felmerült problémákra megoldásokat kell keresni, amelyet a képviselőjelölt lehetőségeihez mérten fel is vállalt.

Bodolán gyerekek műsorával várták a bemutatkozó Ambrus Izabellát. A találkozón részt vett Szövérfi Zoltán, az új református lelkész, illetve nőszervezeti tagok, helyi tanácsosok is jelen voltak.
Jelezték, hogy a gyerekek iskolába való szállítására alternatívát kellene keresni, mivel a buszjáratok nem megbízhatóak. A képviselőjelölt ismertette eddigi tevékenységét, kiemelve a nemrégiben visszahelyeztetett bodolai kétnyelvű helységnévtábla ügyét.
“Magyar közösségünket ma is érik jogsérelmek, és nem kell messze menjünk, mert egy hete sincs, hogy Bodolán egy munkálat során levették a kétnyelvű táblát. Látva az eseményeket, többször kértem a kétnyelvű tábla visszahelyezését, viszont értesítés nélkül egynyelvű, román feliratú táblát tettek ki. Egyértelmű volt, hogy ez kísérlet a kisebbségi jogaink csonkítására. Rögtön utána jártam az ügynek, majd határozott kérésem után – vélhetően felismerve az eset súlyosságát -, visszatették a kétnyelvű táblát. Egy kőhalmi találkozón tudomásomra jutott, hogy ott is levették a háromnyelvű táblát. Ígéretet tettem, hogy megpróbáljuk visszaállíttatni, ahogy a bodolai esetben is megtettük.” – ismertette a helyzetet a képviselőjelölt.
Mint elmondták, ravatalozót szeretnének építeni egy meglévő területre, hogy a szeretteiktől méltósággal el tudjanak búcsúzni.

Ambrus Izabella a december 11-ig tartó megyei körútján sokakkal nem tud találkozni, ezért elindított egy online felületet, ahol bárki, névtelenül elküldheti neki üzenetét, kifejtheti elvárásit, igényeit egy képviselővel szemben. Válaszoljanak bátran, kérdezzenek és hagyjanak emailes elérhetőséget, hogy válaszolni tudjunk. KATTINTSON IDE!

Ambrus Izabella képviselőjelölt

RÖVID BEMUTATKOZÓ