7230 aláírást adott le az RMDSZ Brassó megyei szervezete október 7-én az RMDSZ Ügyvezető Elnökségén. A cél az volt, hogy a Szövetség jelöltjei, többek közt megyénk részéről Ambrus Izabella indulhasson a parlamenti választásokon.

„2012-ben 22 év után nem lett képviselője Brassó megyének. Most elég erősek kell legyünk ahhoz, hogy visszaszerezzük a képviselői helyet, és december 11-én nagy esélyünk van erre. A sikeres önkormányzati választások után, az erősödő helyi képviselet mellett erős parlamenti képviseletet kell biztosítanunk közösségünknek. Ezúttal köszönetet mondunk minden támogatói aláírásért, ami lehetővé teszi, hogy a Brassó megyei magyarság jelöltje, Ambrus Izabella indulni tudjon. Ez egy újabb közös siker.” – mondta el Kovács Attila megyei elnök.

Ambrus Izabella képviselőjelölt indulásával kapcsolatban elmondta: „ezidáig nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkoztam, azaz olyan kisebbségvédelmi pert is nyertünk, mint a himnusz per, amely során elértük, hogy ne kövessenek el jogsértést a magyarokkal szemben. Munkám során továbbra is felveszem a harcot az anyanyelvhasználat akadályozásával szemben. Ügyvédként tapasztalatot szereztem a kisebbségvédelem terén, és szeretném ezt a tudást magyar közösségünk szolgálatába állítani.”

Kelemen Hunor: jövő, biztonság, megújulás

„Románia minden megyéjében és a külföldi választókerületben is indít jelölteket az RMDSZ, és megvannak az ehhez szükséges támogató aláírások is. Ez a választás a jövőről a biztonságról és megújulásról szól, a politizálást pedig még inkább a közérdeknek, a közjónak, a közösség szolgálatának kell alárendelni” – hangoztatta Kelemen Hunor a Temes megyei RMDSZ vezetőivel folytatott megbeszélésén.

„Lesz egy közigazgatási reform, amelynek a stratégiáját már elfogadta a kormány, és ami abban van, az egy katasztrófa: ha ez így maradna, a Székelyföldtől a Partiumig, vagy éppen a Bánságig, mindnyájan a vesztesei lennénk. Ezt a parlamentben nekünk módosítanunk kell, és nem szabad hagynunk, hogy ezen elképzelés mentén szülessen meg a közigazgatási reform” – részletezte az RMSZ elnöke. A jövőbeni események között említette a romániai alkotmánymódosítást, illetve a teljes oktatási intézményrendszer reformját is, amelynek a magyar oktatás lehet a nagy vesztese. Szintén a közeljövőben, 2018-ban ünnepli Románia az Erdéllyel való egyesülés centenáriumát, amely kapcsán az elmúlt száz évben sem közeledett a románok és a magyarok álláspontja. Kelemen Hunor szerint ilyenképpen a parlamenti választás a biztonságról is szól, hiszen az elkövetkező időszakban várható fordulatok olyan helyzeteket teremthetnek a magyarság számára, amelyekben meg kell védeniük kiharcolt jogaikat, legyen szó oktatásról, nyelvhasználatról, vagy éppen a helyenként megvalósuló kulturális autonómiáról.
A harmadik legfontosabb cél, a megújulás tekintetében Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ jelöltlistáin rengeteg új jelölt szerepel, több nő és több fiatal, idén egy szórványból érkező jelölt is helyet kap Hargita megye listáján, választói igényre válaszolva ugyanakkor az RMDSZ az MPP-vel is együttműködik, két befutó helyet biztosítva számára saját listáin. A jelöltlisták támogatására összegyűlt 230 ezer aláírást ma adja le az RMDSZ Bukarestben a központi választási bizottságnál.

Ambrus Izabella képviselőjelölt
Ambrus Izabella képviselőjelölt