„Elsősorban szeretném megköszönni a Brassó megyei magyarok bizalmát. Köszönjük, hogy szavazataikkal támogatták az önkormányzati választásokon indult jelöltjeinket, akik számára ez megbízatást, felelősséget jelent. Szép számban szavazott a magyar közösség, az eredmények nagyon jók. Ugyanakkor szeretném megköszönni az urnabiztosaink, a helyi RMDSZ-elnökeink, a jelöltek, valamint a kampányban részt vevők munkáját, amely nélkül mindez nem sikerülhetett volna. Az elért eredményeink növelik a magyar közösség erejét.” – indította választási kiértékelőjét Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

„Nyolc év után újra három megyei tanácsosunk van az eddigi kettő helyett – annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben húsz százalékkal csökkent a magyarság száma. Ez egy kiemelkedő eredmény, amit méltón mutathat fel közösségünk. Az elmúlt négy évben a megyei tanácsban nehéz körülmények között kellett dolgozzunk, viszont sikereket is tudtunk elérni, ennek is köszönhető az eredmény. Az RMDSZ megyei és városi szinten jó tárgyalási pozícióban van most, és ezt a magyarság javára próbáljuk felhasználni.” – hangsúlyozta a megyei elnök.

Folytatva, kiemelte: „A Brassó Városi Tanács szintjén az elmúlt tizenkét év legjobb választási eredményét mutathatjuk fel a magyarok számának csökkenése ellenére. Két városi tanácsosi helyet sikerült megszerezni. Az összefogás által egy nyugodt környezetet tudtunk biztosítani, amely magyar-magyar konfliktus nélkül zajlott.”

Az RMDSZ megyei tanácsosi listájára 15098 szavazatot kapott, amely az érvényes szavazatok 6,99 százalékát jelenti, illetve a Brassó városi tanácsosi listára 5524 szavazatot kapott, amely az érvényes szavazatok 6,38 százalékát teszi ki. Ezek az eredmények igazából azt jelentik, hogy az RMDSZ a megyei tanácsban közel 9 százalékos politikai súllyal, a városi tanácsban pedig 8 százalékos súllyal fog bírni – mindkét arány jóval a demográfiai arányunk felett van.

Az RMDSZ a megyében három településen őrizte meg polgármesteri tisztségét: Ürmösön Gergely János, Alsórákoson Epureanu János és Apácán Bölöni László továbbra is folytathatja a munkát. Az elnök csalódottan ismertette, hogy Tatrangon sajnálatos módon elveszett a polgármesteri hely. Olyan településről beszélünk, ahol a magyarok aránya csupán 28,9 százalék, ennek ellenére Szakál András polgármesterjelölt csak 100 szavazattal veszítette el a tisztséget, 1417 szavazatot kapott. Fontos megemlíteni, hogy egy független, magyar jelölt (Fejér János) 129 szavazatot vitt el. Ha ez nem történik meg, ma magyar polgármestere lenne a községnek. A tanácsosi listára 1314 szavazatot kaptak. Itt is lényeges tudni, hogy a független magyar tanácsosjelölt (Kajcsa Árpád) 60 szavazatot vitt el, és ahhoz, hogy meglegyen Tatrangban a hatodik magyar tanácsosi hely, 16 szavazat hiányzott. Szakál András és csapata munkáját tisztelettel megköszönjük, hiszen egy nagy feladatot kaptak és keményen dolgoztak. „A kudarcot sokunk számára nem kompenzálja a többi pozitív eredmény. Viszont továbbra is számítunk a csapatra, a tanácsosokra, és természetesen Szakál Andrásra. Csak bátorítani tudom őket, hogy folytassák, amit elkezdtek.” – emelte ki Kovács Attila. A megyei elnök a tanulságokat folytatva, elmondta, hogy Apácán, a Bölöni Lászlóval szemben elindult EMNP-s magyar ember jelöltsége nem vezetett jóra, megosztotta a magyar közösséget. Kevesen múlott az, hogy a község vezetése egy olyan ember kezébe kerüljön, aki nem képes arra, hogy jó irányba vezesse a falut, ez a magyar közösség kárára lett volna.

Jelentős sikereket tud felmutatni a Szövetség az olyan szórvány településeken, mint Halmágy, Botfalu, ahol sikerült bejutni a tanácsba. Ez bebizonyította, hogy a képviselet nélküli településen is el lehet érni, hogy az RMDSZ-nek legyen tanácsosa. Kőhalomban sikerült egy helyett két tanácsosi helyet szerezni. Bodolán 27 év után történelmi pillanat, hogy három helyett négy magyar önkormányzati képviselő tevékenykedhet a helyi tanácsban. A megye további magyar lakta településein az RMDSZ megtartotta a magyar közösség képviseletét: Höltövény, Kóbor, Krizba, Kaca, Zsiberk, Homoród község, Olthévíz, Szásztyúkos, Keresztvár.

Négyfaluban Géczi Gellért indult a polgármesteri tisztségért. A következőképp nyilatkozik a választások kapcsán: „a magyar választópolgáraink ismételten bebizonyították, hogy amikor szükségeltetik, felsorakoznak, és az erős, egységes, tettre kész érdekképviseletre voksolnak. Az eredmények azt mutatják, hogy a 2016-os választásokon való részvétel 9,97 százalékkal alacsonyabb, mint a 2012-es részvétel. Ezzel szemben az RMDSZ jelöltjére leadott szavazatok száma nőtt. Személyemre leadott szavazatok száma: 2520. Ez 20,34%-a az érvényes szavazatoknak, tehát a 2016-os eredmény 279 szavazattal több, százalékban pedig 12,5 százalékkal jobb, mint négy évvel ezelőtt (2012: 2241 szavazat, azaz 16,10%). Ez az eredmény lett úgy, hogy a részvételi arány szinte 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint négy évvel ezelőtt. Ezzel az eredménnyel ezüstérmesek lettünk a polgármesteri dobogón.” Folytatva kiértékelőjét, elmondta, hogy a városi tanácsosi listára leadott szavazatok száma 2556. Ez 22,63 százaléka a leadott érvényes szavazatoknak. Idén 143 szavazattal kaptak többet, ez pedig 6 százalékkal jobb, mint négy évvel ezelőtti eredmény (2012: 2413 szavazat).

„Ezzel az eredménnyel bronzérmesek lettünk a városi tanácsosi dobogón, és négy tanácsosi mandátumot szereztünk meg. Sajnos a visszaosztás nem nekünk kedvezett, és csupán 60 szavazat kellett volna ahhoz, hogy bejusson az ötödik tanácsosunk. Ez nem sikerült. De úgy gondolom, legyen ez egy komoly figyelmeztetés mindenki számára, aki a tegnap úgy gondolta, hogy otthon ül, és távol marad az urnáktól. Erre mondják azt, hogy tényleg minden szavazat számít. Bizakodva nézünk a jövőbe, és úgy gondoljuk, hogy ezen eredmények tükrében folytatnunk kell a közösségi munkát.” – zárta véleményezését Géczi Gellért.

Összefoglalva, az RMDSZ-nek az eddigi kettő helyett három megyei tanácsosa van, Brassó városban sikerült újra megszereznie a két tanácsosi helyet. Két képviselet nélküli tanácsban (Halmágy, Botfalu) sikerült egy-egy tanácsosi helyet szerezni, illetve egy településen (Bodola) történelmi pillanat tanúi lehettünk a több mint 500 RMDSZ-re leadott szavazattal, hiszen erre 27 év alatt nem volt még példa. Folytatja a munkát három magyar polgármester: Ürmösön, Alsórákoson és Apácán.

„Bebizonyosodott, hogy szórványban a széthúzás veszélyezteti a magyarság képviseletét az önkormányzatokban. Összegzésképp elmondhatom, hogy ahol jó csapat van, jó a jelölt, sikeresen tevékenykedtek eddig, ott lehet eredményeket elérni. A magyar közösség erőt tud felmutatni azáltal, hogy képviseletét – a veszteségek ellenére is – gyarapítani tudta. Sikeres választásokat zártunk, ami a magyar közösségnek köszönhető. Ez maradjon példa számunkra, törekedjünk, építkezzünk tovább. A megválasztott képviselők, akiknek Önök bizalmat szavaztak, folytatják a munkát.” – összegzett Kovács Attila.