„În primul rând, doresc să mulţumesc pentru încrederea acordată. Vă mulţumim, că prin voturile Dvs. aţi sprijinit candidaţii noştri la alegerile locale, pentru ei acest lucru înseamnă încredere și responsabilitate. Comunitatea maghiară a votat în număr mare, astfel rezultatele sunt foarte bune. În acelaşi timp doresc să mulţumesc pentru munca depusă reprezentanţilor noştri de la secţiile de votare, preşedinţilor locali ai UDMR, candidaţilor, respectiv celor care ne-au ajutat în campanie, fără de care nu am fi reuşit. Rezultatele obţinute sporesc puterea comunităţii noastre.” – şi-a început discursul despre evaluarea rezultatelor Kovács Attila, preşedintele organizaţiei judeţene UDMR.

„După opt ani, avem din nou trei consilieri judeţeni, în loc de doi, ca până acum, în ciuda faptului că în ultimii 10 ani, populaţia maghiară a scăzut cu douăzeci la sută. Este un rezultat important, fapt pentru care comunitatea noastră poate fi mândră. În ultimii patru ani am lucrat în condiţii grele în cadrul consiliului judeţean, însă am avut şi realizării, rezultatele se datorează și acestui fapt. UDMR, atât la nivel judeţean cât şi local, se află într-o poziţie favorabilă pentru negocieri, iar acest lucru dorim să îl fructificăm în folosul comunităţii maghiare” – a subliniat preşedintele organizaţiei judeţene.
În continuare a declarat: „La nivelul Consiliului Local, avem cel mai bun rezultat din ultimii doisprezece ani, în ciuda scăderii populaţiei maghiare. Am reuşit să obţinem două locuri de consilier local. Ca urmare a înţelegerii, am putut asigura un mediu liniştit, fără conflicte între maghiari.”

Pe lista de consilieri judeţeni, UDMR a obţinut 15098 de voturi, ceea ce reprezintă 6,99 procente din totalul de voturi, iar pe lista de consilieri locali, 5524 de voturi, ceea ce reprezintă 6,38 procente. Aceste rezultate, în realitate, înseamnă că UDMR la nivelul consiliului judeţean reprezintă o pondere politică de aproape 9 procente, iar la nivelul consiliul local o pondere de 8 procente, ambele rezultate fiind cu mult peste ponderea noastră demografică.

La nivel judeţean, UDMR a reuşit să păstreze trei primării: la Ormeniş Gergely János, la Racoş Epureanu János şi la Apaţa Bölöni László îşi vor continua activitatea. Preşedintele a relatat dezamăgit că la Tărlungeni, din păcate funcţia de primar a fost pierdută. Vorbim despre o localitate unde ponderea locuitorilor maghiari este numai de 28,9 procente, în ciuda acestui fapt candidatul Szakál András a pierdut numai cu 100 de voturi, acesta obţinând 1417 de sufragii. Este important de amintit că un candidat independent de etnie maghiară, a obținut 129 de voturi, dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, azi comuna ar fi avut un primar maghiar. Lista de consilieri locali a obţinut 1314 de voturi. Şi aici este important să menționăm că 80 de voturi, au fost din nou obținute de un candidat local independent, iar nouă pentru a obţine un al şaselea consilier local în Tărlungeni, ne-au lipsit 16 de voturi. Mulţumim lui Szakál András şi echipei lui, aceştia au avut o sarcină importantă şi au lucrat din greu. „Eşecul nu este compensat pentru mulţi dintre noi prin restul rezultatelor pozitive. Însă în continuare ne bazăm pe echipă, consilieri, şi pe Szakál András. Îi pot numai încuraja, pentru a continua ceea ce au început.” – a subliniat Kovács Attila.
Concluzionând, preşedintele judeţean a relatat că la Apaţa, candidatul PPMT, care a candidat împotriva lui Bölöni László, nu a avut un rezultat bun, dar a împărţit comunitatea maghiară. A lipsit foarte puţin ca primăria să ajungă în mâna unui personaj care nu este capabil să conducă într-o direcţie bună comunitatea, totul fiind în detrimentul localnicilor.

Uniunea se poate lăuda cu rezultate semnificative în localitățile Hălmeag și Bod, unde am redobândit câte un mandat de consilier. Acest lucru demonstrează că şi în localităţile unde până acum nu am avut reprezentare în administrația locală, UDMR poate căștiga mandate de consilier. La Rupea am obţinut în loc de unu, două mandate de consilier. La Budila, după 27 de ani, moment istoric, în loc de trei, vor activa patru consilieri maghiari în consiliul local. În alte localităţi ale judeţului, cu populaţie maghiară, UDMR şi-a păstrat mandatele: Hălchiu, Cobor, Crizbav, Caţa, Homorod, Hoghiz, Ticuş, Teliu.

În Săcele, Géczi Gellért a candidat pentru funcţia de primar: „alegătorii noştri au demonstrat din nou că atunci când este nevoie, se aliniază şi votează pentru o reprezentare puternică, unită, gata de acţiune. Rezultatele indică că participarea la vot, la alegerile din 2016, a fost cu 9,97 procente mai redusă decât în 2012. În ciuda acestui fapt, numărul voturilor obţinute de reprezentanţii UDMR a crescut. Numărul voturilor obţinute de mine: 2520. Cifra reprezintă 20,34% din totalul de voturi valabile, astfel rezultatul din 2016 este cu 279 de voturi mai mult, ca procente cu 12,5 procente mai bine, decât acum patru ani (2012: 2241 voturi, adică 16,10%). Acest rezultat este rezultatul unei prezenţe la vot cu 10 la sută mai redusă ca acum patru ani. Cu acest rezultat am obţinut poziţia a doua la primărie.” Continuându-şi analiza, a afirmat că numărul de voturi pentru consilieri locali este de 2556. Cifra reprezintă 22,63 de procente din numărul total de voturi valabile. Anul acesta, au obţinut cu 143 de voturi în plus, fiind cu 6 procente mai bine, decât rezultatul dea cum patru ani (2012: 2413 voturi).

„Cu acest rezultat am obţinut locul trei la nivel local, obţinând patru mandate de consilier local. Din păcate repartizarea nu a fost în avantajul nostru, ar fi fost nevoie de încă 60 de voturi pentru un al cincilea consilier. Nu am reuşit. Dar cred că acest lucru este o atenţionare serioasă pentru cei care au considerat că va rămâne acasă, departe de urne. Acesta este cazul când se poate afirma că orice vot contează. Privim cu încredere spre viitor, şi credem că în spiritul acestor rezultate ne vom continua activitatea pentru comunitate.” – şi-a încheiat discursul Géczi Gellért.

Concluzionând, UDMR în loc de două, a obţinut trei mandate de consilier judeţean, iar în oraşul Braşov, a reuşit să obţină din nou două mandate. În două consilii locale în care până acum nu am avut reprezentanţi (Hălmeag şi Bod) a reuşit să obţină câte un mandat de consilier, iar la Budila, suntem martorii unui moment istoric, cu peste 500 de sufragii date pentru UDMR, deoarece acest lucru nu s-a întâmplat de 27 de ani. Trei primari îşi continuă activitatea: la Ormeniş, Racoş şi Apaţa.

„S-a adeverit că în diasporă, reprezentarea maghiarilor este pusă în pericol în lipsa unui consens. Concluzionând: unde echipa și candidatul este bun, au avut succese, acolo putem obţine rezultate. Comunitatea maghiară poate dovedi forţă prin faptul că, în ciuda scăderii numerice, îşi poate spori numărul de reprezentanţi. Am încheiat alegerile cu succes, graţie comunităţii maghiare. Acest lucru să fie un exemplu pentru noi, să ne străduim şi să construim mai departe. Reprezentanţii aleşi, cărora Dvs. le-aţi acordat încredere, îşi continuă activitatea.” – a concluzionat Kovács Attila.