Az RMDSZ Brassó megyei szervezetének keretén belül 2013. augusztus 14-én alakult meg az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezete. Az alakuló ülés alkalmával negyvenegy alapító tag választotta meg elnökének Mikes Melindát. A szervezet ügyvezető elnöke Tóásó Imelda, területi felosztás szerinti alelnökök: Brassó város – Farkas Anna Lili, Kárpát Kanyar – Fejér Anikó, Kőhalom vidék – Ferenc Piroska. Alább Mikes Melinda mesélt a nőszervezet eddigi tevékenységéről és terveiről.

Már a toborozási szakaszban élmény volt, hogy a legnagyobb természetességgel érkeztek a pozitív válaszok. Ebben a szervezetben szükség van azokra a már több mint tíz éve RMDSZ-ben tevékenykedő nők nagyszerű tapasztalatára is, ugyanúgy, mint a 18 éves fiatal lányokra, akik lehet, hogy még a közéleti szereplés közelébe sem kerültek eddig, viszont tele vannak ötletekkel.
Az alakuló ülésen számos ötlet elhangzott, amiket útjára is indítottunk, így elsőként teadélutánt szerveztünk a Brassó Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat keretében. A megye több településéről érkező hatvan hölgy egy ismerkedő találkozón vehetett részt, ami előkészület volt arra, hogy majd egymást kiegészítve tevékenykedni tudjunk, illetve minél többen kedvet kapjanak a közéleti szerepvállaláshoz.
A következőkben kiemelnék néhány eseményt, amelyek kellemes hangulatban teltek, bizonyítva, hogy a nőszervezet egy valós hiánypótló az RMDSZ-ben, illetve igazán jó lehetőség a hölgyek kibontakozására.
A március 15-i gálaestekre kokárdakészítő délutánnal készültünk, ahol a szorgos kezek több száz méter szalagból kokárdákat varázsoltak, amelyek a gála résztvevőinek mellén, büszkén díszelegve méltóbbá tették az ünneplést. A március 15-i ünnepségen értékesített kokárdákra begyűlt összeg jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az azt követő eseményeken közösségi élményt szerezzenek a brassói magyar családok.

Minden évben csatlakoztunk az országos Mosolygós Karácsonyt! című rendezvénysorozathoz: Adventi Koszorúkötő Kalákával, ahol adventi koszorúkat, karácsonyi díszeket és ünnepi képeslapokat készítettünk. Mikulás-napi rendezvényen vettünk részt, illetve a kőhalmi Szórvány Diákotthon számára egy jelentős adományt sikerült útjára indítani.

A Nők napját, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napját minden évben megtartottuk. Egészséges életmód és táplálkozásról szóló előadással, élő zenés bulikkal ünnepelhettek a Brassó megyei hölgyek, fiatalok és idősek egyaránt.

Az országos RMDSZ Nőszervezet Húsvéti Zsongás nevű rendezvénysorozatának részeként több alkalommal, több csoporthoz ellátogatva, kincskeresést szerveztünk, ahol a gyerekek begyűjtötték az elrejtett csoki nyuszikat, tojásokat és húsvéti díszeket.

Nagy érdeklődésnek örvendő ruha csere-bere délután szerveztünk, amely legjobb hozadéka az volt, hogy rengeteg ruhát sikerült adományozásra gyűjteni.
Az Anyák Napja kihagyhatatlan ünnep a hölgyek számára. Interaktív előadást szerveztünk anyák és anyaságra készülő hölgyeknek, amikor is az anyák kerültek a középpontba, róluk szólt az est. Az egyházaknál megszervezett gyerekelőadások járultak hozzá a május első vasárnapjának ünnepi hangulatához.
A régi klub vezetőivel újraindítottuk a sokaknak hiányzó babamamaklubot, amely a tipegő gyerekes családokat célozza. Az azóta is tartó partnerségnek köszönhetően hetente várjuk a gyerkőcöket és szüleiket minden csütörtökön az RMDSZ székházban, ahol játszótérré változtatjuk a gyűléstermet. Mindezek mellett már több mint két éve folyamatosan működik az Aerobik klub Brassóban és Négyfaluban.
Másfél hónap leforgása alatt 18 településen jött létre Nőszervezet, kiemelném, hogy Fogarason alakult a legnépesebb helyi Nőszervezet húsz alapító taggal. Brassó megye majdnem minden magyar lakta településén létrejött egy-egy friss lendülettel teli, aktív Nőszervezet.

A négyfalusi RMDSZ Nőszervezete a Szent Mihály Napok keretén belül megrendezte süti-versenyét, melynek célja a különböző házi sütemények bemutatása, megismertetése és kóstolgatása volt. A nyolc csapat mindegyike nyertes volt, így emléklap mellett egy-egy kézzel festett tészta-tálalót kaptak ajándékba.
Fontosnak tartjuk a hölgyek egészségéről gondoskodni, ezért csatlakoztunk az országos nőszervezet mellrák megelőző kampányához és a méhnyakrák megelőzéséről szóló kampányához. Utóbbi kapcsán Dancs Annamari koncertezett Brassóban, aki látogatásával a méhnyak-rák elleni küzdelem fontosságára és az éves rendszerességgel elvégzett szűrés szükségességére hívta fel a figyelmet.
Tortával és pezsgővel ünnepeltük magunkat a karcsú tulipán egyéves és kétéves szülinapján. Bátran és büszkén elmondhattuk, hogy tevékeny szervezet vagyunk, és ha valakinek, akkor ezt magunknak kell megköszönjük.

Terveink közt szerepel folytatni a hagyományos eseményeket, újakkal jelentkezni, kommunikációs képzést szervezni, illetve a június 5-ei helyhatósági választások kapcsán cél emelni a nők arányát a jelöltlistákon, hogy minél több hölgy vállaljon politikai szerepet.
Köszönetet mondunk minden kedves hölgynek, partnernek, támogatónak, aki segített a programok megvalósításában. Mindenkit várunk eseményeinken, amelyeket a facebook oldalunkon (RMDSZ Brassó megyei Nőszervezet címen) és az RMDSZ újonnan indult honlapján, a www.brasso.rmdsz.ro címen lehet követni.

Mikes Melinda,
az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezetének elnöke