„Március 15-e a magyar szabadság napja. A szabadság felelősség, az egyén és a közösség számára is. A döntéseinknek következménye van bárhogyan is – akár a távolmaradásunkról, akár vállalásainkról, – döntünk. A változást nem elég áhítani, akarni és tenni kell érte. Ma is folynak a szabadságharcok, újra felerősödött a magyarellenesség. Ennek ellenére, tudom, hogy egyéni és közösségi döntéseink határozzák meg a jövőnket.” – emelte ki Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke a gálaműsoron elhangzott felszólalásában.

Az RMDSZ Brassó megyei szervezete ünnepi rendezvénysorozatot szervezett az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc 168. évfordulójának tiszteletére. A magyar nemzet számára jeles nap a március 15-e, így a Brassó megyei magyarság méltón emlékezett meg a forradalomról és hőseiről.
Brassó központjában szervezett ünnepi megemlékezésen koszorúkat helyeztek el a Bem József-emléktáblánál, ahol a helyi cserkészek, az Áprily Lajos Főgimnázium diákjai és tanítói, a Brassói Magyar Dalárda segítségével sikerült színvonalas eseményt kínálni a magyar közösségnek. Az RMDSZ megyei és Brassó városi képviselői, valamint a Bukaresti Magyar Nagykövetség konzuli osztályának vezetője ünnepi beszédekben idézték fel a március 15-ei eseményeket, illetve ezáltal adták át annak fontos üzeneteit.
A nap folyamán a magyarok a megye számos pontján emlékező és ünnepi eseményeken róhatták le tiszteletüket a szabadságharc és hősei előtt.

A négyfalusi RMDSZ szervezet és vezetői rendezésében koszorúzásra került sor az alsótömösi emlékműnél, ahol ünnepi beszédet tartott Géczi Gellért, Négyfalu RMDSZ-es alpolgármestere, valamint Kovács Attila, az RMDSZ megyei elnöke, majd rövid ünnepi műsor és koszorúzás következett. Továbbá Négyfaluban a Petőfi-szobornál és Hosszúfaluban az alszegi emlékműnél a helyi fúvószenekar kíséretében koszorúkat helyeztek az RMDSZ megyei szervezete, illetve a helyi szervezetek, iskolák és közösség részéről. Fogarason Ambrus Károly, RMDSZ-es megyei tanácsos fejezte ki tiszteletét, és emlékezett együtt a helybéliekkel. Ürmösön a helyi dalárda, énekesek, fúvószenekar, szavalók közreműködésével sikerült ünnepélyessé tenni a március 15-ei koszorúzásokat. Tatrangon ugyancsak koszorúzással emlékeztek a hősökre. Apácán ünnepi műsoron vehettek részt a kultúrotthonban, ahol szintén helyi fellépők, fúvószenekar színesítette az ünnepet. Alsórákoson istentiszteleten és koszorúzáson, majd a kultúrotthonban megszervezett ünnepi műsoron emlékeztek meg a szabadságharcról. Minden alkalommal felcsendült a magyar és a székely himnusz, így emelve a magyar nemzeti ünnep fényét.

A Brassóban megszervezett gálaest keretein belül ünnepi műsoron és a Tóték színházi előadáson vehetett részt az emlékező közönség. A Drámai Színház sorai beteltek: gyerekek, szülők, nagyszülők együtt ünnepeltek. A Nőszervezet által készített kokárdákat a bejáratánál osztották szét a jelenlévők között, és az elmúlt évekhez hasonlóan, a helyszínen adományokkal lehetett támogatni tevékenységüket.

A telt házas eseményen együtt lépett fel a Búzavirág és az Áprily Lajos Főgimnázium kórusa, zenészei, majd Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket és mondta el ünnepi beszédét.
A gálaesten egy perc csenddel adóztak a brassói magyar költő, Lendvay Éva emlékére, aki a napokban hunyt el. Munkásságával hírnevet szerzett, közösségünknek, büszkén emlékezhetünk rá.
Az est folytatásaként Benyovszky Anna, a Bukaresti Magyar Nagykövetség konzuli osztályának vezetője adta át Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét.
A hatszáz magyar ajkú ember együtt énekelte a magyar és székely himnuszt, mely igazán megindító pillanata volt az ünnepségnek. A műsor után nevetés és szórakozás következett, mivel a Tóték című tragikomédiát láthatta a közönség a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában.
Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök elmondta: „Méltóképpen ünnepelt magyar közösségünk, emlékeztünk március 15-én, a szabadság napján, Brassó főterén és nagy színházában, emlékhelyeinken.”
Az eseményeken készült fotókat megtalálják a facebook.com/brasso.rmdsz címen.

Az esemény nem jöhetett volna létre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány segítsége nélkül, akik a rendezvény főtámogatói voltak.