A Kuckó Babamamaklub meghívására egy kötetlen beszélgetés keretében mutatták be óvodáikat a brassói magyar óvónők március 17-én. Az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezettel való partnerségnek köszönhetően a rendezvény helyszínéül az RMDSZ-székház szolgált.

Hat óvodából tizenegy óvónő és több mint húsz kíváncsi szülő, nagyszülő vett részt a beszélgetésen. Brassói magyar óvónőktől hallhattunk a helyi magyar óvodás csoportokról, lehetőségekről, az óvodák felszereltségéről, az időbeosztásokról, a tanítási módszerekről, a költségekről és sok más környezeti tényezőről. A következőkben sorra véve a jelenlévőket néhány tudnivalót emelünk ki, amely segítség lehet a választásban.

A 4-es számú óvoda nemrégiben új helyre költözött, ahol két magyar óvónő és magyar dadusok tevékenykednek. A román csoportok mellett vegyes korosztályú magyar csoport működik, három évestől a hat évesekig. A program szerint 7 órától 18 óráig várják gyerekeket.

A 28-as óvoda egy házban működik, ahol magyar, román és német csoportok vannak. Reggel 6 órától délután 18 óráig van a program. Különös figyelmet fordítanak az étkekre, amelyeket a saját konyhában készítenek el és az ebédlőben fogyasztanak el. Emellett tízórait is kapnak a gyerekek: gyümölcsöt, kompótot. Modern eszközökkel rendelkeznek, amelyeket célirányosan használnak, viszont Sugár Piroska óvónő ezzel kapcsolatban elmondta: „A mese varázsa a gyerek életében a legfontosabb. Az élő hangon, anyanyelven elmesélt mese az igazi, ami a modern eszközök helyett mindig az óvónénié marad. Olvassunk gyerekeinknek magyar nyelven mesét.”

A 11-es számú óvoda az Örömkuckó nevet viseli, melynek szlogenje „Boldog gyerekek, elégedett szülők”. Az intézményben kilenc csoport működik, azaz hét román és két magyar. Felszerelt udvar, zöldövezet és játszótér, továbbá magyar óvónők és román dadusok fogadják a gyerekeket. Reggel 6 órától 18 óráig tart a program. Az óvodában május 11-én nyílt napokat szerveznek, amikor foglalkozásokon vehetnek részt együtt a szülők és gyerekek, barátkozhatnak a környezettel, az óvodás élettel.

A 13-as számú óvoda – képviselője szerint – egy valódi mesevilág. Különálló, családi háznak épült létesítményben működik a három magyar csoport: kicsi, közép és nagy csoport. Saját konyhája van, felszerelt kis udvara, amelyet készülnek felújítani. Szotyori Réka óvónő a következőket emelte ki: „A beszoktatás a gyerek és a szülő igényeinek megfelelően kell történjen. Az elején bejárhatnak az anyukák, viszont lassan csökkenteni kell az ott töltött időt. Természetesen a beszoktatás időszakát a család igényei határozzák meg.”

25-ös számú óvodában egy magyar hagyományos és egy magyar waldorf csoport működik. Modern konyhával, világos termekkel, udvarral, nutricionista által megszabott étrenddel várják a gyerekeket reggel 6-tól 18 óráig. Az érdeklődők külön erre a célra kitalált programon belül látogathatják meg az óvodát és próbálhatják ki az ottani körülményeket.
Az Áprily Lajos Főgimnáziumhoz tartozó óvodában négy órás program működik fél 8-tól déli 12 óráig három csoporttal. A gyerekek tízóraiznak, sétálnak, játszanak, megszokott rend szerint, mivel ez nekik biztonságot ad. Résztvevői kérdésre Orbán Irma óvónéni kiemelte: „Nincs a gyerek megrövidítve attól, hogy négy órásba viszik, mivel ezt a gyerek igényei szerint kell alakítani. A gyerek szokásai, a tulajdonságaitól függ, hogy hány órát és mikor lehet vele foglalkozni. Ha lehet, akkor inkább segítséggel otthon, családban jó nevelni őket, de természetesen, ha a helyzet úgy kívánja, a nyolc órás óvodában is biztonságban és jó helyen vannak.”

Legtöbb óvodába már két és fél évesen elkezdhetnek járni a kisgyerekek, viszont fontos, hogy szobatiszták legyenek. Könyvtárak, könyvsarkok működnek az intézményekben, ahol a gyerekek saját kedvükre forgathatják a magazinokat, könyveket, viszont tanítják is őket azok helyes használatára. Legtöbb helyen van magyar pszichológus és asszisztensnő, akikhez bátran lehet fordulni. A szülők saját költségükre a gyereket opcionális órákra vihetik, amelyeket az óvodáknál tartanak meg. Nyári vakációban összevont csoportok működnek, illetve egy hónapot vannak zárva, augusztusban – ilyenkor felújítási munkálatok zajlanak.

Résztvevői kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a beiratkozás valószínű májustól kezdődik. Igény esetén a beiratkozásokat megelőzően látogatni lehet az óvodákat 11 és 12 óra között, illetve 15 és 17 óra között, hogy ne zavarjuk meg a gyerekek napi rutinját.

Az óvónők a szervezők kérésére hasznos tanácsokat fogalmaztak meg, amelyeket megtalálnak a klub facebook csoportjában (Baba-mama Klub néven, a tartalmak csatlakozás után láthatóak).
A beszélgetésen részt vevő, illetve megemlített brassói magyar óvodák és óvónők: 4-es számú óvoda (Iskola utca 3. szám, Danciu Teréz, Pilbáth Margareta), 28-as óvoda (Albăstrelelor utca 10. B szám, Sugár Piroska, Kinda Ibolya), 11-es óvoda (Tudor Vladimirescu utca 33. szám, Balázs Annamária, Derzsi Tünde, Kinda Ibolya), 25-ös óvoda (Mercur utca 10. szám, Jakab Magdolna Mária, Csabai Sarolta, Kocsis Katalin), 13-as óvoda (Iuliu Maniu utca 10. szám, Szotyori Réka), Áprily Lajos Főgimnázium óvodája (Uranus utca 3. szám, Orbán Irma), 29-es óvoda (Mimozei sétány 11. szám, Tokos Melinda).