Romániában még nem volt az ideihez hasonló választási év, sok munkát és sok odafigyelést igényel – mondta el politikai beszámolójában Kirsch Gábor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke az idei első Brassóban megtartott MKT-n. A Megyei Képviselők Tanácsának kitüntetett napirendi pontja az idei szuper választási év volt: európai parlamenti-, önkormányzati- és parlamenti választások jelöltállítási szabályzatának bemutatása és elfogadása. 

„Világossá kell tennünk, hogy nekünk nem az Európai Unióval van fenntartásunk, hanem az Európai Parlamentben jelenleg tevékenykedő vezetőkkel. Az a célunk, hogy legyen képviseletünk az EU-ban, hogy az erdélyi magyarság hallassa a hangját. Románia 33 képviselőt delegál az Európai Parlamentbe. Az EU parlamenti választások tétje, hogy abból a 33-ból lesz-e két RMDSZ-es képviselő aki érdemben tud dolgozni a közösségeinkért.”- fogalmazott a Brassó megyei szervezet elnöke. A gyűlésen jelen levő megyei képviselők egyetértettek abban, hogy a szervezet prioritásként kezeli a június 9-i EP választásokra való felkészülést.

„Az európai parlamenti választások sikeressége vagy sikertelensége kihatással van az összes többi romániai választásra is, ami számunkra azt jelenti, hogy mindent meg kell mozgatni annak érdekében, hogy a két képviselőnk ismét mandátumhoz jusson.” – mondta el Varga Nándor, ügyvezető elnök, aki bemutatta 2024-es európai parlamenti-, önkormányzati- és parlamenti választások jelöltállítási szabályzatát és ütemtervét.

Brassó megye támogatását eddig Winkler Gyula és Vincze Lóránd kérte és kapta meg. Őket a választásokat megelőzően meg fog hívni a Brassó megyei szervezet előadásat tartani a Brassó megyei településekre.

A szuper választási év kapcsán és a támogatás igénylések, aláírásgyűjtések kérdéskörét érintve a küldöttek egyetértettek abban, hogy Brassó megyében az RMDSZ-nek van erkölcsi alapja a szavazatkéréshez: az elmúlt időszakban főleg a tanügy és a kulturális élet terén felmutatott vitathatatlan eredmények okán. Mint azt Toró Tamás, Brassó városi elnök kifejtette: a városi iskolák diákjai korszerű körülmények között tanulhatnak az RMDSZ munkájának köszönhetően, ugyanakkor a megyében megvalósuló kulturális programok magas színvonalon és kielégítő mennyiségben állnak a választópolgárok rendelkezésére.