Március 15-e nemzeti ünnepünk. Volt amikor a rendszer tiltotta, hogy megemlékezzünk, volt amikor egészségügyi megfontolások miatt nem ünnepelhettünk. Egy biztos: magyarságtudatunk a jelenhez alkalmazkodik és megmarad!

Az RMDSZ Brassó megyei szervezete minden évben megszervezi az ünnepi eseményeket megyeszerte, mely programsorozat gálaesttel zárul a Drámai Színházban. Idén újra a helyi fiatalok műsorait, valamint az est sztárfellépőjét a Magyar Bandát tekinthettük meg.

A gálaest házigazdája, Kirsch Gábor az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket. „ (…) bátorságra, kiállásra, hűségre és kitartó, odaadó munkára ma is szükség van. Szükségünk van, nekünk, brassói magyaroknak az összetartó, egymásért tenni akaró magatartásra. Magunkért és közösségeinkért való elhatározott kiállásra. Iskoláinkért, egyházainkért, fiataljainkért, időseinkért, egész közösségünkért történő önfeláldozásra van szükségünk leginkább ahhoz, hogy a jövőben is legyen kinek megemlékező ünnepségeket szervezni itt Brassóban, hogy a munkás mindennapok közben legyen aki ünnepeljen, emlékezzen és közben megpihenjen, feltöltődjön. Köszönet és tisztelet illeti ezeket az embereket dolgozzanak a civil szférában, egyházakban, politikai szervezetünkben vagy akár egyszerű vállalkozókként vagy dolgozókként vesznek is részt közös ügyeink alakításában. Számomra ők valódi bátor emberek, akik feladják szabadidejük értékes pillanatait, hogy valami értéket hozzanak létre, szebbé, jobbá téve ezáltal közösségük mindennapjait. Ezen a március 15.-i emlékünnepen, azt kívánom magunknak, hogy minél több ilyen bátor ember vegyen körbe bennünket, hogy a közösségeinkért folytatott munkánk még hatékonyabban zajlódjon mindannyiunk épülésére és gyarapodására.” – hangsúlyozta ki.

Az eseményen beszédet mondott Dr. Soltész Kálmán Levente Magyarország Bukaresti Nagykövetségének II. osztályú tanácsosa, aki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét adta át.

„Itt az idő, hogy megmutassuk: velünk számolni kell a magyar nemzeten belül, és azt is, hogy lehet ránk számítani. Mert a nemzet jövőjéről közösen kell döntenünk.”- emelte ki Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára ünnepi köszöntőjében.

Mihai Cătălin Văsii, Brassó prefektusa is elfogadta az RMDSZ meghívását. Köszöntőjében kiemelte, hogy ma, amikor megannyi kihívással állunk szembe, fontos, hogy erős közösségként maradjunk meg.

Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke ugyancsak üdvözölte az ünnepelőket. Kifejezte, örvend a magyar közösséggel való együttműködésnek, hiszen a partnerségnek köszönhetően számos közös beruházás valósul meg, köztük a Vidombákra építendő modern repülőtér.

A Mátka Népdalcsoport és Zenekar a Brassói Evangélikus- Lutheránus Egyházközség keretében és támogatásával jött létre és működik immár öt éve. Célja az autentikus magyar népzene és népdalok megszólaltatása és népszerűsítése, hagyományaink ápolása, egyházi ünnepi énekeink és szokásaink megőrzése. A gálaesten mezőségi katonadalokat adtak elő.

A műsort a Dalospacsirták, a 15-ös iskola tanítói (Bartha Izabella, Ferencz Nagy Mária, Bonczidai Lilla, Szász Edit, Bükkösi Emőke) által felkészített diákok folytatták.

Ezt követően a Holdkő Gyermekzenekar lépett fel. Az ősi civilizációk már évszázadok óta ékszerként használják a holdkőt. Emellett gyógyító ereje is van, ugyanúgy, ahogy a zenének is. Ennek a drágakőnek a nevét választotta a lassan 3 éve alakult gyermekzenekar. A többnyire könnyűzenei stílust játszó zenekart Benedek Zsolt, a kórust Hochbauer Éva vezeti. A zenekar működését a Bethlen Gábor Alap által a magyar kormány támogatja.

Az Áprily Lajos Főgimnázium Grimasz színjátszócsoportja egy verscsokorral köszöntötte és emlékezett – születésének 135. – és halálának 55. évében – az iskola névadójára, Áprily Lajosra. A szereplők által választott verseket Bálint Ferenc kötötte egy csokorba, melyeket Baló Berta, Brok Bernadette, Benedek Krisztina, Domokos Irisz, Lőrentz Orsolya, Madarász Ágnes, Szitás Anne-Marie és Zoltán Dalma előadásában hallhattunk.

Végül a gálaest sztárfellépője, a Magyar Banda dinamikus előadása zárta az ünnepséget.

Konferált: Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Köszönjük mindazok támogatását és együttműködését, akik nélkül nem jöhetett volna létre az idei rendezvénysorozat!

Legyen béke, szabadság és egyetértés!