Az RMDSZ Brassó megyei szervezete idén újra megrendezte a Szent István-napi ünnepséget. Államalapító királyunkra emlékeztünk az augusztus 20-i ünnepi szentmisén a Brassó-Belvárosi Római-Katolikus Templomban, ezt követően az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán, a Széchenyi István emléktáblánál koszorúzással és az Új Kenyér megáldásával folytatódott az esemény.

Az ünnepi szentmise befejeztével, az ünnepi műsort Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke konferálta. Elsőként Kirsch Gábor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke adta át ünnepi üzenetét. ,,Államalapító Szent István királyunk emlékünnepén kiemelkedő fontosságú és elkerülhetetlen úgy ünnepelnünk, hogy a múltba visszatekintve a jövőnkre is tekintsünk, terveket szőjünk, célokat állítsunk magunk és közösségeink elé. Bárhol a Kárpát-medencében, ahol magyar ajkú közösségek élnek, a keresztény magyar államalapítás emlékünnepe emelkedett hangulatában is jó alkalom arra, hogy nagy elődeink, most jelesül szent életű királyunk életútjából és életművéből erőt merítve letisztultabban lássuk a jövőnket, mint egyszerű hétköznapokon. Nekünk itt Brassóban és a Barcaság egyéb más tájain, anyanyelvünk délkeleti határain pedig egyenesen kötelességünk, hogy a múltunkra tekintve számot vessünk a jelenükkel és a jövőnkkel.’’ – emelte ki beszédében.

Ezt követően, Brok Bernadett, az Áprily Lajos Főgimnázium XII. osztályos diákjának szavalatait hallhattuk. Fellépett a Mátka Népdalcsoport is, akik népdalcsokorral kápráztatták el az ünneplő közösséget. Az ünnepi műsor után, az egybegyűltek átvonultak az Áprily Lajos Főgimnázium udvarára, a hagyományokat követve a Széchenyi István emléktáblához, ahol sor került az ökumenikus kenyéráldásra és koszorúzásra.

Kassay Géza református lelkész, Koszta Enikő evangélikus lelkész és Miklós Szilárd katolikus pap áldotta meg az új és mindennapi kenyeret, amelyből a résztvevők is részesültek.

A koszorúval érkezők tiszteletük jeléül elhelyezték azokat a Széchenyi István emléktáblánál. Koszorúzott az RMDSZ képviseletében Kirsch Gábor és Varga Nándor, a Történelmi Vitézi Lovagrend és Lay Imre, az Erdélyi Magyar Ifjak Szövetsége (EMISZ) alapító tagja és titkára, volt ’56-os politikai fogoly, az ’56-os forradalom szellemi örököse.

Az eseményen részt vett az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora Szegedi László brassói lelkipásztor, Ambrus Izabella-Ágnes Brassó megyei alprefektus, Molnár Stefánia a Brassó Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő helyettese, Toró Tamás Brassó város területi elnöke, Makai Emese-Márta az RMDSZ Brassó megyei szervezetének oktatásért felelős ügyvezető alelnöke és Sipos Zoltán kommunikációért felelős ügyvezető alelnök.

A Szent István-napi programsorozat zárásaként Varga Nándor ügyvezető elnök mondott köszönetet a részvételért, a meghívások elfogadásáért és a közös ünneplésért.