Konzuli nap lesz Brassóban május 13-án, csütörtökön 10 órától 14 óráig az RMDSZ-székházban (Alecu Russo utca 4. szám), ahol ez alkalommal csak magyar útlevelet lehet igényelni.

Kérjük, időpontegyeztetés miatt keressenek a 0268 472 101-es telefonszámon (hívható hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra, pénteken 8 és 14 óra között).

MAGYAR ÚTLEVÉL IGÉNYLÉSE

Útlevélkérés esetében szükség van az illető honosítási okiratára, lakcímkártyájára, román személyi igazolványára vagy útlevelére, illetve az útlevél díjára. A díjat bankkártyával lehet kifizetni (lehet lejes bankkártya, az aznapi árfolyam szerint vált).  Az eredeti iratokat a konzuli napon kell bemutatni.

A 18 és 65 év közöttiek számára a 10 évig érvényes útlevél 65 euró, az 5 évig érvényes útlevél 44 euró. A 18 év alatti ügyfelek részére 28 euró, 65 év feletti ügyfelek részére 20 euró. A 18 év alattiak esetében jelen kell legyen mindkét szülő, illetve a 8 éves és 8 év alatti gyerekeknek 1 darab fényképet kell leadni (hivatalos papírokhoz szükséges kis kép, általánosan 3×4 centiméteres, fényes papír, nem matt). Ha két kiskorúnak adnak le igénylést egyszerre, akkor egyenként csak 24 euróba kerül az útlevél a 28 euró helyett.  Kiskorúak esetében 0-6 éves korig 3 évre, 6-18 korig 5 évre állítják ki az útlevelet.

Ha a konzuli napon jelentik be a gyerek születését, akkor a bejelentést követően ugyanaznap lehet útlevelet is igényelni neki, viszont ekkor két időpontot kell foglalni. Olyan esetben, amikor házasságot jelentenek be, azaz bejelentik a feleség névváltozását, akkor ezzel egyidőben nem lehet útlevelet kérni az új névre, szükséges várni körülbelül két hónapot az útlevélkérésig. Abban az esetben ha az útlevél betelt, de még érvényes, akkor a kérelmező új útlevelet kell igényeljen és a teljes díjat ki kell fizetnie.