Az RMDSZ harmincéves munkájának egyik legfontosabb eredménye, hogy mára normalitássá vált a megyében, hogy a közintézmények döntéseiben visszaköszön a többnyelvűség.

A Szövetség megyei szervezete üdvözli, hogy a megyei tanács elnöke és az USR is felvállalta az épülő repülőtér négynyelvű feliratozását. Bátran tehette ezt, hiszen van, mire építkezni: a megyehatárban kétnyelvű üdvözlőtábla, Brassó bejáratánál háromnyelvű helységnévjelző tábla áll, a magyarlakta településeken pedig kétnyelvű helységnévjelző táblák állnak.

Az RMDSZ munkája megalapozta azt, hogy ma a repülőtér négynyelvű feliratozásáról minden hisztérikus kirohanást mellőzve lehet tárgyalni.

Ha a két vagy többnyelvű helységnévjelző táblákat útfelújítások során el is távolították – amire 2016-ban és 2020-ban volt próbálkozás több településen –, mert ott voltunk az önkormányzatokban, mindig sikerült elérni, hogy azokat visszahelyezzék Bodolán, Zajzonban, Tatrangon, Keresztváron, Kőhalomban.

A Brassó és Kovászna megye határában található román-magyar üdvözlőtábla és a Brassó város bejáratánál lévő román-magyar-német nyelvű helységnévjelző táblák kihelyezését szintén az RMDSZ megyei szervezete érte el. Bár a kisebbségi anyanyelvhasználatnak mindig vannak ellenzői – a megyehatárt jelző felirat kapcsán tett már feljelentést Dan Tanasă (jelenleg AUR-képviselő) által vezetett egyesület –, a magyar felirat eltávolítását sikerült megakadályoznunk.

2019-ben először készült olyan többnyelvű bemutató albumja Brassó megyének a tanács megrendelésére, amelyben a magyar nyelvű fordítás is szerepel. Ennek is sok ellenzője volt, mégis az album négy nyelven, magyarul is hirdeti tájaink szépségét és közösségünk hagyományait. Ha nincsenek RMDSZ-es megyei tanácsosok, ha nem lett volna alelnökünk a megyei tanácsban, a magyar nyelv biztosan nem került volna be.

A Brassói Nemzetközi Repülőtér megvalósulása régi vágya Brassó megye lakóinak. Ez a projekt sem sikerült volna az RMDSZ megyei és országos csapatának, valamint a háromszéki RMDSZ-es önkormányzati vezetők támogatása nélkül. Bizakodva fogadjuk az épülő repülőtér négynyelvű feliratozását, a repülőtér mihamarabbi átadását ezután is minden eszközünkkel támogatjuk.

RMDSZ Brassó megyei szervezete