Az RMDSZ országosan több mint 340 ezer szavazatot kapott a parlamenti listáira, amely az összszavazatok 5,8%-át jelenti. Brassó megyében az RMDSZ parlamenti listái 8000 szavazatot kaptak – ez azért számít, mert hozzájárultunk ahhoz, hogy Románia Parlamentjében 21 képviselője és 9 szenátora legyen a magyaroknak.

Bár a parlamenti választások végleges eredményeit ismerjük, a képviselők és a szenátorok mandátumainak elosztása még nem történt meg. Ennek ellenére számításaink szerint nem lesz RMDSZ-es parlamenti képviselője Brassó megyének. Tudnunk kell, hogy egy szavazat sem veszett el, hiszen mind hozzájárult ahhoz, hogy országos szinten erős magyar képviseletünk legyen a parlamentben. Ezúton is köszönetet mondunk a szavazatokért, a támogatásért!

Emellett az RMDSZ Brassó megyei szervezete egy váratlan döntéssel kell szembenézzen. Az RMDSZ Brassó megyei Ügyvezető Elnöksége tudomásul vette a Szövetségi Állandó Tanács (az RMDSZ országos legfelsőbb döntéshozói testülete) december 9-ei döntését, amelynek értelmében az önkormányzati választási eredmények következtében 6 hónapon belül tisztújítást kell kiírni az RMDSZ Brassó megyei szervezetén belül, és eszerint a közel 20 éve RMDSZ-elnökünk, Kovács Attila feladatait ideiglenesen Novák Levente látja el. Az Ügyvezető Elnökség a december 10-ei gyűlésén a következő álláspontot fogalmazta meg:

A szervezet számára ez egy nehéz időszak, hiszen két kihívásokkal teli, nehéz választás után kell ezzel szembenéznie. Egyelőre várjuk az alapszabályzat szerinti eljárás következő lépéseit. De addig is szükségszerű hangsúlyozni Kovács Attila értéktermető munkáját, hiszen az elmúlt 20 évben elért eredmények neki és annak a csapatnak köszönhető, amelyet ő állított fel és vezetett. Minden eredmény, kiemelten a 2016 és 2020 közötti időszak megvalósításai – hogy egyszerre volt megyei tanács alelnökünk és brassói alpolgármesterünk, illetve 3 megyei és 2 Brassó városi tanácsosunk, és 4 év kimaradás után parlamenti képviselőnk is – nagyban az ő tudásának, vezetői képességének, munkájának köszönhető. Természetesen mindez a magyar közösség támogatása nélkül nem sikerülhetett volna, ezért beszélünk a sokszor említett közös sikerről. Fontos tudnunk, hogy ez olyan teljesítmény, amely a szórvány megyék közt is kimagasló, mondhatni, saját magunk számára is magasra tettük a lécet.

Az idei választási eredményeknek összetett előzményei és okai vannak, amelyet részben sikerült a parlamenti választási kampánnyal párhuzamosan feltárni. Vannak tőlünk független okok, illetve vannak olyan tényezők is, amelyek rámutattak: az RMDSZ-nek változnia kell. Viszont ugyanitt el kell mondanunk, hogy Kovács Attila képviselőjelölti kampánya során is tapasztaltuk, hogy megvan benne az a vezetői nyitottság, amely teret enged a változásnak, sőt, kezdeményezi azt. Már 2016-ban is láthattuk, hogy az önkormányzati választás után nem vállalt tisztséget, ehelyett egy új csapatot épített, akik a megyei és városi önkormányzatokban dolgoztak a magyar közösségért, ez idő alatt megyei tanácsosként és megyei RMDSZ-elnökként vezetve, segítve az új csapat munkáját. Legutóbb vezetésével egy olyan kétnyelvű parlamenti választási kampányt szerveztünk és bonyolítottunk le, amely emelt fővel vállalható, minden akcióval a magyar közösség jövőjére gondoltunk. Ismételten köszönetet mondunk a parlamenti listáinkra leadott szavazatokért, a támogatásért!

Mint írtuk, az alapszabályzat szerint 6 hónapon belül tisztújítás lesz, melynek előkészületeiről ugyanitt fogunk információkat közölni.

Továbbra is célunk a közösségért eredményesen dolgozni: olyan érdekvédelmi és közösségépítő munkát végezni, amely által a magyar közösség jövőjét építjük itthon, Brassó megyében.

RMDSZ Brassó megyei szervezetének Ügyvezető Elnöksége