Számtalan kihívás van az oktatás terén. Mindig keressük a megoldás útját, és ha nem találunk utat, akkor újat építünk. Folytatjuk a magyar iskolák és osztályok fennmaradását célzó munkát és a többit, amivel megbíztak! Egy új oktatási stratégiára van szükség Brassó megyében. Ehhez nélkülözhetetlen a politikum, a szakemberek, a pedagógusok és a szülők közös felelősségvállalása.

Kovács Attila képviselőjelölt

Pedagógusok mondták:

  • A kisebbségekre vonatkozó fejkvóta veszélyt jelent a magyar oktatásra nézve. Reformra van szükség, akár ennek eltörlésére.
  • Biztosítani kell a kisebbségek számára is a minőségi oktatását. Az összevont osztályok ezt nem teszik lehetővé.
  • A kis létszám ellenére minden gyermeknek ugyanaz jár, még akkor is, ha ez az államnak többe kerül.
  • A kisebbségi oktatás többe kerül az államnak, ez tény. De nem lehet kifogás, hiszen a minőségi oktatáshoz való jog alapvető joga minden gyermeknek.
  • Jól képzett szakemberekre van szükség, akiknek biztosítani kell az eszközöket, a tankönyveket és a munkahelyet még akkor is, ha kevesebb a tanuló.
  • A helyi tanácsok és az RMDSZ segítse az oktatást megfelelő törvénytervezetekkel és anyagi forrásokkal.

Provocările sunt nenumărate în domeniul educației.  Căutăm în permanență căile de soluționare ale situațiilor respective. Dacă nu găsim aceste căi, bătătorim unele noi. Ne vom continua activitatea în vederea menținerii claselor cu predare în limba maghiară, vom acorda sprijinul necesar educației în limba maternă. La nivelul educației din județul Brașov, avem nevoie de o strategie nouă. Pentru ca aceasta să fie elaborată și pusă în practică – în beneficiul copiilor – este nevoie de asumarea unei responsabilități comune a politicului, specialiștilor din educație și părinților.

Kovács Attila, candidat la Camera Deputaților

Opiniile profesorilor

  • Coeficientul per elev, stabilit pentru învățământul în limba maternă, poate fi un pericol pentru educația în limba maghiară.  Este nevoie de reformă în acest aspect, poate chiar eliminarea coeficientului.
  • Minoritățile au nevoie de educație de calitate. Comasarea claselor nu oferă această oportunitate.
  • În clasele cu număr redus de copii, elevii trebuie să beneficieze de un nivel corespunzător al educației, chiar dacă acesta înseamnă un efort financiar din partea statului.
  • Costurile nu trebuie să fie impedimente în exercitarea dreptului fundamental la o educație de calitate a fiecărui copil.
  • Domeniul educației are nevoie de profesioniști care au la dispoziție instrumentele necesare, manuale, totodată au un loc de muncă stabil și în instituțiile cu număr redus de elevi.
  • Consiliile locale și UDMR să garanteze sistemului educațional cadru legislativ și sprijin material.

Kovács Attila

Kovács Attila vagyok, Brassó megyei képviselőjelölt. A Brassó megyei RMDSZ elnöke vagyok közel 20 éve, emellett a brassói Transilvania Egyetem adjunktusa, vállalkozó és aktív sportoló is. Mindezek együtt alkotják azt, aki vagyok.

Otthonunk, Brassó megye valós oktatási, gazdasági és szociális problémáit szeretném magammal vinni Bukarestbe, és ott reális megoldásokat találni rájuk. Juttassa el hozzám javaslatait, hiszen választási programomat nem egyedül írom, laptoppal az ölömben, hanem Önökkel együtt. Én a közösség céljait akarom képviselni a parlamentben!