Az RMDSZ Brassó megyei szervezete az online oktatást választotta fő témának a negyedik alkalommal szervezett Brassó Megyei Oktatási Konferenciára, amelyet október 28. és 29. között online követhettek a résztvevők.

„Idén az online felület adta lehetőségnek köszönhetően a negyedik oktatási konferenciánkkal jóval átléptük a megye határait, hiszen Brassó, Kovászna, Hargita és Maros megyéből volt 247 jelentkező: Brassóból 89, Marosvásárhelyről 48, Négyfaluból 22, Sepsiszentgyörgyről 13 szeméy jelentkezett be, továbbá voltak Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről is” – kezdte kiértékelőjét Kovács Attila, a rendezvény házigazdája.

Mint folytatta: „a 2018 óta megtartott 3 oktatási konferenciánkkal próbáltunk választ adni az éppen akkor aktuális oktatási kérdésekre, így tettük ezt most is, ezért választottuk az online oktatás tematikát. Nagyrészt szaktanárok, tanítók, óvópedagógusok vettek részt, de voltak logopédusok, iskolapszichológusok, gyógypedagógusok és szülők is. Budapestről, Miskolcról és Szegedről is kapcsolódtak be előadók”.

Tóásó Imelda, a csütörtöki előadássorozat moderátora kiemelte, hogy  „mindannyian, szülők, tanárok és a gyerekek is fel kellett találnunk magunkat az új helyzetekben. Gyorsan kellett alkalmazkodni, viszont kevés fogódzónk volt. A konferenciánkkal a pedagógusoknak szerettünk volna segíteni, hogy támpontokat és gyakorlatias útmutatót kapjanak az online felületek használatához”.

„Először tartottunk online eseményt, újdonság volt, de mindenképp pozitív értelemben, hiszen az online felületnek köszönhetően kétszer annyian vehetünk részt a konferencián, mint más években. Tartalmas esemény volt hozzáértő előadókkal, gyakorlatias témákkal. A résztvevőknek köszönetet mondtunk és visszajelzésüket kértük, hogy továbbra is olyan konferenciákat szervezhessünk, amelyek ténylegesen érdeklik őket” – értékelte a rendezvényt Varga Nándor, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A konferencia zárásaként az oktatási törvényről beszélgetett a pedagógusokkal Kovács Attila, aki parlamenti képviselőjelölti minőségében azt a kérdést vetette fel, hogy milyen módosításra lenne szükség az érvényben levő oktatási törvény kapcsán, illetve, hogy az átalakulás alatt levő oktatási rendszerben milyen új intézkedésekre lenne szükség a törvénykezés szintjén. Ennek célja – mint mondta – , hogy az elhangzott kéréseket magával vigye Bukarestbe és nemcsak. Arra kérte a pedagógusokat, hogy bízzák meg feladattal, hiszen tervei szerint képviselőként az oktatás terén vállalna munkát.

A beszélgetésen elhangzott, hogy a kisebbségekre vonatkozó fejkvóta nem oldja meg a magyar oktatás finanszírozásának problémáját, és hogy e tekintetben reformra lenne szükség vagy akár az erre vonatkozó cikkely eltörlésére.

Elmondták, hogy mivel alapvető jog a minőségi oktatáshoz való jog, ezért az anyagi nehézségek ellenére biztosítani kellene a kisebbségek számára is a minőségi oktatását, hiszen az összevont osztályok ezt nem teszik lehetővé. A kis létszám ellenére a gyerekeknek ugyanaz jár, ami a többségnek, még akkor is, ha ez az államnak többe kerül – emelték ki. Fontosnak tartják, hogy a szórvány iskolákban jó szakemberek dolgozzanak, emellett, hogy a magyar szakemberek jó képzést kapjanak, utóbbinak keretet kellene teremteni. A szakembernek pedig eszközöket, magyar nyelvű tankönyveket, munkafüzeteket kell biztosítani, illetve biztosítani kell a munkahelyet még akkor is, ha kevesebb tanuló van. Ez mind kihívás – hangzott el.

Továbbá azt az igényüket fogalmazták meg, hogy a helyi tanácsok és az RMDSZ segítse az oktatást megfelelő törvénytervezetekkel és akár anyagi forrásokkal is. Felmerült a szórvány egyik legnagyobb problémája, a kis osztálylétszámok, amelyet a közeljövőben a minisztérium újra felmér, így ez újabb veszélyt jelenthet a vidéki, alacsony létszámú osztályok esetében. Erre vonatkozóan Kovács Attila elmondta, hogy ezzel a helyzettel szembesül az RMDSZ már évek óta, ezért is indítványozták egy új oktatási stratégia kidolgozását. Kiemelte, hogy ehhez közös fellépés kell, hiszen a szakemberek és a pedagógusok, illetve a szülők hozzájárulására is szükség van.

A rendezvény szervezésében a kezdetektől partnerek voltak a brassói és a négyfalusi iskolaigazgatók, Antal Annamária és Székely Melinda, aligazgatók, Héjja Margit és Rău Emőke, illetve magyar szakos tanfelügyelő, Lemhényi Elemér, és a Brassó megyei pedagógusszövetség elnöke, Szotyori Réka. Az RMDSZ ezúton is köszönetet mond munkájukért.