Az RMDSZ Brassó megyei szervezete elkezdte az idei önkormányzati választásokra való felkészülést, amelynek részeként sorra állít polgármesterjelölteket és helyi tanácsosjelölteket a megye több településén. Elsőként Székelyzsomboron tartottak gyűlést február 27-én, amelynek eredményeként Lőrincz Bélát választották az RMDSZ Homoród községi polgármesterjelöltjének. Ő 12 éve a község alpolgármestere, és most megújult tanácsosjelölt-csapattal, illetve a közösség nagy támogatásával indul a választásokon.

Homoród községben az RMDSZ 11 tanácsosjelöltje listabeli sorrendben: Lőrincz Béla, Lőrincz Károly-Ernő, Áros Erzsébet, ifj. Kunos Lajos, Szász Győző, Lőrincz Zsolt, Székely János, Zakariás Béla, Gothárd Dezső, Lőrincz Jenő, Nagy András. A gyűlésen a megyei RMDSZ részéről részt vett és a szavazást vezette Varga Nándor ügyvezető elnök.

Az alpolgármester 4 éves beszámolójában elmondta, az emberek választották meg őt a közösségi munkára, eszerint végezte munkáját. Mint írta, az eredmények mögött sok munka van, emellett nehézség is, amit ugyancsak vállalni kell.

„Lőrincz Béla egy megbízható ember, egy jó és tapasztalt szakember. Sziklaszilárd tagja közösségének, lehet rá számítani, kitartó, mondhatni az a székely ember, akinek a kezén látszik a munka. Sok éves hivatali munkája során tapasztalatot szerzett a fejlesztések kivitelézésben, a beruházások megvalósításában és a különböző pályázatok lebonyolításában. Ő jól ismeri a közösség igényeit, hiszen közel 15 éve dolgozik a közösségért, és emellett mivel Székelyzsomboron él, Homoródon és Mirkavásáron is dolgozik, így folyamatos kapcsolatban van a község mindhárom településének lakosaival – ez határozottan a munka javára válik. Ezúttal – készülve az idei választásokra – az RMDSZ nevében felkérem a magyar közösséget, támogassák őt és megújult tanácsosi csapatát” – mondta el a polgármesterjelöltről Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök.

Mint beszámolt, a négy év alatt mindhárom faluban azaz Homoródon, Mirkavásáron és Székelyzsomboron leaszfaltozták mindegyik mellékutcát, továbbá a kultúrházakba bevezették a gázt és központi fűtést szereltek, valamint a zsombori esetében az udvart leaszfaltozták.

„Az előző mandátumban jelentős javításokat végeztünk az iskolákon és az óvodákon is: kicseréltük az iskola tetőszerkezetét, az ablakokat, leszigeteltük az épületet, felújítottuk a tantermeket és az illemhelyeket. Ez folytattuk az utolsó 4 évben: a Bethlen Gábor Alap segítségével feljavítottuk a székelyzsombori óvodát, az óvoda és az iskola udvarát, és az épület körül a kerítést, ezen felül mindhárom településen felújítottuk az iskola illemhelyeit” – részletezte az alpolgármester.

Folytatta a sort: mindhárom faluban feljavították a mezei utakat, a járdákat, illetve a polgármesteri hivatalt. Befejezték a szennyvízcsatornázást Homoródon, a sportbázissal is vannak előrelépések, közel kész van. A megyei tanács támogatásával építettek Homoródra egy modern tűzoltóközpontot, amelyet idén március közepén adnak át – itt három tűzoltóautó és két mentőautó lesz segítségükre vészhelyzet esetén. Az evangélikus egyházat segítette Brassó Megye Tanácsa, így sikerült felújítani a templomtornyot.

Lőrincz Béla terveire is kitért, miszerint polgármesterként a székelyzsombori vár felújításával foglalkozna, továbbá Székelyzsomboron és Mirkavásáron a szennyvízcsatornázáson és az ivóvízhálózaton dolgozna. Mint kiemelte, sok teendő van, amiről tudja, hogy fontos a helyi közösség számára, így ő kész arra, hogy elkötelezetten és kitartóan dolgozzon az ügyekért – ezért indul polgármesterjelöltként a 2020-as önkormányzati választásokon.