Hónapok óta előhozott választásokról beszél a politika. A mostani kormánypárt azzal érvel, hogy a májusi voks más többség igényét mutatja. És hogy a mostani parlamenti felállásnak nincs legitimitása ennek következtében. De a tavalyi májusi voks másról szólt, és egy demokráciában egészséges a változás. Ugyanakkor arról is szavaztunk, hogy többet sürgősségi kormányrendelettel nem módosítunk igazságügyi törvényeket. Ha nem teljesítesz elvárás szerint, jön más, hamarabb vagy amikor ott az ideje. Így bukott az egyik kormány és jött a másik. Ez is teljesen jogos, de egy kormányt csak azért megalakítani, semmiféle más komoly szándékkal, csak hogy bukjon, és megint bukjon, hogy majd ennek következtében kiirt választások alkalmával más többség alakuljon, ez veszélyes játék. És akkor, csak úgy, tudva, hogy nincs már sok hátra, egy nappal az első bukás előtt, ígéretet szegve (de a cél nemesíti az eszközt – mondják), sürgősségi kormányrendelettel, 25 darabbal (ezek tényleg komolyan vették és nem játszadoztak) mindent változtatnak: választási törvényeket, igazságügyi rendelkezéseket, egészségügyet. És mindezt, amikor a világ komoly kihívás előtt áll: európai költségvetés, az új járvány. Komoly feladatot vállalt magára a régi-újonnan bukott kormány: megváltani a román politikát, de úgy, ahogy ők elképzelték. A többi mellékes.

És amikor eljön az a nap, amikor az régi-új kormányról kellene szavazni, az alkotmánybíróság felhívja a figyelmet: nem lehet játszani, hanem felelősséget kell vállalni, egy olyan kormányt   kell alakítani amely többséget tud maga mögé állítani. Ez nem egy játék, ez komoly feladat, és ezt komolyan kellene venni, hiszen a gondok jönnek, és ha kormány nincs, parlament nincs, akkor ki fog intézkedni, ki harcolja ki jogainkat? Az államelnök…, aki az erkölcsi felelőse ennek a helyzetnek, vagy azok a láthatatlan erők, amelyeket nem látjuk, de gyakran, számunkra érthetetlen módon mozgatják a szálakat?

És mindezekkel, jön az új járvány: már nagyon itt van, őszintén, ebben a politikai összevisszaságban, ami jelenleg van, csodálkoznék, ha nem lenne már betegünk.

Jogosan lehet felháborodni … szabad … sőt, ajánlott.

 

Megjelent a Brassói Lapok február 27-ei lapszámában.