Konzuli nap lesz Brassóban november 20-án, szerdán 9 órától 14 óráig az RMDSZ-székházban (Alecu Russo utca 4. szám), ahol magyar útlevelet lehet igényelni, le lehet adni személyesen a magyar állampolgársági kérelmet, anyakönyvi bejelentéseket lehet tenni (születés, házasság, haláleset, válás), illetve újszülött gyerek esetében, amíg be nem tölti a 6 hónapot, lehet igényelni a köldökzsinór program támogatásait (anyasági támogatás és babakötvény).

A Kolozsvári Konzulátus képviselői veszik át a kész iratcsomókat, amiket az Eurotrans Alapítvány brassói munkatársai készítenek elő. A szükséges iratokkal és a kérvények kitöltésével kapcsolatban további információkat kapnak az alábbi elérhetőségeken. Kérjük, a korlátozott részvételi szám és az időpontegyeztetés miatt jelezzenek telefonon a 0268–472 101-es számon (hívható hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra, pénteken 8 és 14 óra között).

Útmutató a szükséges iratok kapcsán

MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁG IGÉNYLÉSE

Ha még nem magyar állampolgár, akkor jó tudni, hogy az alapítvány támogatást nyújt a honosítási eljárás ügyintézésében: összeállítják az igénylők kérelmét, díjmentesen készítik el az ehhez szükséges fordításokat és fényképeket. Továbbá segítséget nyújt más ügyintézés esetén, amelyekről az alábbiakban olvashat.

Mivel minden eset egyedi, ezért az lenne a hatékony, ha telefonon vagy személyesen átbeszélik az iroda munkatársaival a szükséges iratok listáját, majd az iratokat elviszik a székhelyre, és ott kitöltik a kérvényeket, illetve tájékoztatást kapnak a további lépésekről.

MAGYAR ÚTLEVÉL IGÉNYLÉSE

Útlevélkérés esetében szükség van az illető honosítási okiratára, lakcímkártyájára, román személyi igazolványára vagy útlevelére, illetve az útlevél díjára. A díjat bankkártyával lehet kifizetni (lehet lejes bankkártya, az aznapi árfolyam szerint vált).  Az eredeti iratokat a konzuli napon kell bemutatni.

A 18 és 65 év közöttiek számára a 10 évig érvényes útlevél 65 euró, az 5 évig érvényes útlevél 44 euró. A 18 év alatti ügyfelek részére 28 euró, 65 év feletti ügyfelek részére 20 euró. A 18 év alattiak esetében jelen kell legyen mindkét szülő, illetve a 8 éves és 8 év alatti gyerekeknek 1 darab fényképet kell leadni (hivatalos papírokhoz szükséges kis kép, általánosan 3×4 centiméteres, fényes papír, nem matt). Ha két kiskorúnak adnak le igénylést egyszerre, akkor egyenként csak 24 euróba kerül az útlevél a 28 euró helyett.  Kiskorúak esetében 0-6 éves korig 3 évre, 6-18 korig 5 évre állítják ki az útlevelet.

Ha a konzuli napon jelentik be a gyerek születését, akkor a bejelentést követően ugyanaznap lehet útlevelet is igényelni neki, viszont ekkor két időpontot kell foglalni. Olyan esetben, amikor házasságot jelentenek be, azaz bejelentik a feleség névváltozását, akkor ezzel egyidőben nem lehet útlevelet kérni az új névre, szükséges várni körülbelül két hónapot az útlevélkérésig. Abban az esetben ha az útlevél betelt, de még érvényes, akkor a kérelmező új útlevelet kell igényeljen és a teljes díjat ki kell fizetnie.

ANYAKÖNYVI BEJELENTÉSEK

Anyakönyvi bejelentéseknél az alábbi esetekben különböző iratok kellenek. Az iratokat vagy másolatukat a konzuli napot megelőzően szükséges eljuttatni az alapítvány munkatársainak, hogy kitöltsék a kérvényeket. A kitöltéshez elegendő a másolat, viszont a konzuli napon a leadásnál szükséges felmutatni az eredeti papírokat is.

Házasság bejelentése

A házasság bejelentésénél mindkét fél jelen kell legyen, kivétel akkor, ha a férjnek vagy feleségnek nincs magyar állampolgársága. Szükség van a házassági levélre, minkét fél román személyi igazolványára, illetve a magyar lakcímkártyákra, a honosítási okiratokra és ha kaptak, akkor a magyar születési bizonyítványokra. Ha csak az egyik fél magyar állampolgár, akkor a másik féltől értelemszerűen nem lesznek magyar papírok, így csak a román személyi igazolvány szükséges részéről.

Gyerek születésének bejelentése

A gyerek születésének bejelentésénél a születési bizonyítványában szereplő szülő vagy mindkét szülő jelen kell legyen. Ha az egyik szülő nem tud részt venni, akkor jelenléte hiányában elfogadnak közjegyzői beleegyezést. Az iratokat vagy másolatukat a konzuli napot megelőzően szükséges eljuttatni az alapítvány munkatársainak, hogy kitöltsék a kérvényeket. Szükség van a gyerek születési bizonyítványára, a szülő/szülők román személyi igazolványára, a magyar állampolgár szülő/szülők honosítási okiratára, lakcímkártyájára, illetve ha van, akkor magyar születési és házassági anyakönyvi kivonatára.

Ha házasságon kívül született gyereket jelentenek be, akkor szükséges egy 35 eurós díj kifizetése.

Haláleset bejelentése

A haláleset bejelentéséhez szükség van az elhunyt halotti bizonyítványára, honosítási okiratára és lakcímkártyájára. Abban az esetben, ha az élő házastárs magyar állampolgár, akkor szükség van a lakcímkártyája szerinti adatokra, ennek hiányában a születési dátumára és a házasság dátumára. Ha az élő fél csak román állampolgár, akkor román személyi igazolvány szükséges tőle. A haláleset bárki bejelentheti, viszont az iratokra és adatokra szükség van.

Válás bejelentése

A házasság felbontásának magyarországi anyakönyvezése esetében szükség van a honosítási okiratra, a lakcímkártyára, román személyi igazolványra, a román válási papírra. A bejelentésért 10 eurós díjat kell fizetni, illetve ha névváltoztatásról is szó van, akkor még 10 eurós díjat kell fizetni, azaz összesen 20 eurót.

ANYASÁGI TÁMOGATÁS ÉS BABAKÖTVÉNY IGÉNYLÉSE

Emellett igényelni lehet az anyasági támogatást és a babakötvényt minden, 2017. június 30. után született gyermek után. A gyermektámogatási formákat a szülő igényelheti a gyermek születését követő hat hónapon belül. Fontos tudni, hogy a gyermek anyakönyvezése és az anyasági támogatás kérvényezése egyidőben is benyújtható. Az igénylésnél jelen kell legyen mindkét szülő. Szükség van a szülők  román személyi igazolványára, a magyar állampolgárságú szülők lakcímkártyájára, a gyerek születési bizonyítványára, illetve egy bankszámlakivonatra (ennek hiányában pontosan leírt bankszámlaszámra). A bankszámla nem feltétlenül kell az anya nevére szóljon, olyant kell megadni, ahová az anyasági támogatást szeretné kapni az igénylő. Az iratokat vagy másolatukat ugyancsak a konzuli napot megelőzően kell felmutatni az alapítvány munkatársainak, hogy kitölthessék az űrlapokat. A leadásnál be kell mutatni az eredeti bizonyítványokat. További információk a programról ide kattintva.

FONTOS!

Arra kérjük a jelentkezőket (kivéve az útlevelet igénylő személyeket), hogy a konzuli napot megelőző hetekben juttassák el a szükséges iratokat a székházba, hogy időben kitölthessük a kérvényeket, ezáltal rövidítve a beadás napján a jelentkezők várakozási idejét és az ügyintézés idejét.