Az RMDSZ Brassó megyei szervezete június 15-én szervezte meg a Megyei Küldöttek Gyűlését a Brassói Operában, ahol arról szavaztak, hogy kik képviseljék a Brassó megyeieket az RMDSZ országos döntéshozói testületében, a Szövetségi Képviselők Tanácsában, továbbá arról, hogy a megye településeiről kik kerüljenek be az RMDSZ Brassó megyei döntéshozó testületébe, a Megyei Képviselők Tanácsába.

Az elmúlt időszakban tisztújításokat szerveztek a megye RMDSZ-szervezetei körében, több településen megújult az elnökség, a csapat. Ennek folytatásaként újabb tisztségeket újítottak meg. A közel százötven személyes gyűlésre hivatalosak voltak a brassói egyházak, civil és kulturális szervezetek, illetve oktatási intézmények képviselői, akik ugyancsak részt vettek a döntésekben.

Az egybegyűlteket elsőként Olteán Csongor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke adta át a Szövetség országos üzenetét. „Minden európai fórumon, minden lehetőséget megragadva arról beszélünk, hogy Románia nem tartja tiszteletben a kisebbségek jogait. Az európai kisebbségvédelmi törvény létrehozása sürgető ügy, hiszen meg kell értetni Európával: csak akkor lehet erős, ha a kisebbségben élő több mint 50 millió állampolgár biztonságban érzi magát” – összegzett Olteán Csongor.

Folytatásként Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök számolt be az utóbbi két év munkájáról. „Az utóbbi két év során főként politikai és oktatási kihívásokkal néztünk szembe, mindeközben szervezeteink körében építkeztünk, dolgoztunk, illetve a közösségi ügyekben vállaltunk szerepet. A politika terén két irányelvet emelnék ki: csapatmunka és együttműködések – ez vezérel minket, és ezek segítségével tudunk sikeresen válaszolni a kihívásokra” – összegzett a megyei elnök.

Továbbá beszámolót tartott az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezet képviseletében Fejér Anikó, a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács képviseletében Péter Zsolt elnök, az MKT elnöke, Ambrus Károly, illetve a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság képviseletében Bertalan Tamás.

A tisztségekre jelentkezett személyek bemutatkozása után szavazatott a gyűlés, miszerint SZKT-tagságot nyert Varga Nándor, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Géczi Gellért, négyfalusi tanácsos és az RMDSZ Négyfalusi szervezetének elnöke, valamint Szakál András-Zsolt, megyei tanácsos. Brassó városi elnöknek választották Tóásó Imeldát, illetve más területi elnököket szavaztak meg: Kárpát-Kanyarban területi elnök Géczi Gellért, Észak Barcaságon Gergely János, Ürmös polgármestere, Kőhalom vidékén Szabó Levente, az Alsórákosi Közbirtokosság elnöke, Fogaras vidékén Szabó Gábor, fogarasi RMDSZ-elnök, szórvány vidéken Kirsch Gábor, a megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke és a feketehalmi RMDSZ elnöke. Emellett összesen 24 személyt választottak be a megyei döntéshozó testületbe, a Megye Képviselők Tanácsába.

Végül a szervezet működésében különböző bizottságokra is szükség van, ezek tagjairól is döntöttek. A Megyei Etika Bizottság öt tagja: Ambrus Attila, Kassay Géza, Koszta István, Bálint László, Feleagu Segiu. A Megyei Szabályzat-Felügyelő Bizottság három tagja: Bartos Tímea, Albert László, Magyari Árpád. A Megyei Pénzügyi Bizottság három tagja: Kis Gizella, Varga Henrietta, Bertalan Tamás.

A RÉSZLETES EREDMÉNYEKÉRT KATTINTSON!