Győzzön a magyar összefogás!

A választások tétje, hogy lesz-e erős magyar képviselet Európában, amely meg tudja védeni értékeink és érdekeink, amely szembe tud szállni a román nacionalizmussal. Vasárnap mutassuk meg, hogy közösségünk erős és egységes!

Mutassuk meg a közösség erejét!

Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke

Kép: Rooster fotó, Kakas András fotója

„Nekünk, magyaroknak össze kell fognunk – nem csak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében. Ezen a választáson sokat nyerhetünk, de sokat veszíthetünk is.

Ez a választás nekünk, magyaroknak nem a kormányról és nem az ellenzékről, nem pártokról és nem az ideológiákról szól. Ez a választás számunkra nemzeti ügy. Ezért fogtunk össze a Kárpát-medence magyar pártjaival. Az RMDSZ a Fidesz-KDNP és a felvidéki MKP európai képviselőivel, valamint a vajdasági és kárpátaljai magyarok támogatásával egységesen fog fellépni az Európai Parlamentben a magyar érdekért.

Sikeres választás után a magyar csoport a németek után a második legnagyobb frakció lesz az Európai Néppártban. Ez erőt, befolyást jelent és beleszólást a fontos döntésekbe. Egyetlen választásnak sem volt ekkora tétje Európa számára, mint a mostaninak.

Az RMDSZ nem hibátlan, de az egyetlen, amely az erdélyi magyarság érdekeit képviseli. Aki nem megy el szavazni, az nem az RMDSZ-t bünteti, hanem a magyar közösséget. Hiszen a rossz választási eredmény közösségünk gyengíti, további támadásoknak teszi ki azt. Nem leszünk befolyásoló tényezők, nem tudunk beleszólni sorsunkba. A román pártok nem képviselnek minket. Az elmúlt évtizedekben ez sokszor bebizonyosodott.

Akik ellenünk vannak, azt akarják, hogy ne használjuk a magyar nyelvet, vegyük le a zászlót, zárjuk be az iskolát, adjuk át hőseink sírhelyét. Ők mindent megtesznek, hogy megakadályozzák az európai kisebbségvédelmi törvény elfogadását.

Sőt, az ő érdekük az, hogy az erdélyi magyaroknak ne legyen európai képviseltük, hogy az RMDSZ ne jusson be a parlamentbe. Ha ez bekövetkezik, nemcsak Európában nem lesz hangunk, hanem itthon is megpróbálnak térdre kényszeríteni minket. Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni magunkat, érdekeinket és értékeinket, el kell mennünk szavazni május 26-án. Vasárnap erőt és egységet kell felmutatnunk – nem gyengeséget és széthúzást.

Ez a választás Európa jövőjéről szól. Májusban Európának változni kell, és Európa változni fog: a mi célunk, hogy ennek a reformnak a nyertesei, ne a vesztesei legyünk. A május 26-ai választások legfőbb kérdése: lesz-e erős Kárpát-medencei magyar képviselet, amely az európai szintű döntéseket nemzetünk érdekei szerint tudják befolyásolni? A válaszadásban mindannyiunknak szerepe és felelőssége van. Mi, Brassó megyeiek közösségként szavazatunkkal kell hozzájárulnunk ahhoz, hogy a magyar ügyet képviselni tudjuk az önkormányzatokban, Bukarestben és Európában.

Ez befektetés a jövőbe, közösségünk megtartásába. Ez a magyarság erőpróbája lesz. Ezért kérjük, támogassák az RMDSZ jelöltjeit a május 26-ai parlamenti választásokon. Mutassuk meg a közösség erejét!”

Harcoljuk ki az európai kisebbségvédelmi törvényt!

Ambrus Izabella, parlamenti képviselő

„A választások fontos tétje a kisebbségi jogok védelme: a szabad nyelvhasználat, anyanyelvű oktatás, szimbólumhasználat kiharcolása. A kisebbségi polgári kezdeményezés Erdélyből indult, közös sikerünk, közel másfél millió aláírást gyűjtöttünk össze. Soha nem álltunk ilyen közel egy európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolásához. A magyarokkal szembeni, közel nap rendszerességű jogsértések ellen Európa-szintű törvénnyel kell harcolnunk. Mindezt azért is, hogy feliratainkat, tábláinkat ne vegyék le, ahogy megtették Erdély számos településén, ahogy Brassó megye határában található táblán levő magyar feliratot is megpróbálják levetetni.  A kisebbségvédelmi munkánk célja, hogy mi, magyarok szabadon megélhessük nemzeti identitásunkat.”

Több uniós pénzt a fejlesztésekre!

Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke

„Brassó megye költségvetésében a bevételek közel egyharmada uniós forrásból származik, ebből finanszírozzuk a nagy beruházásokat, amelyekre önerőből nem lenne lehetőség. Megyénk szintjén jelenleg az uniós pályázatoknak köszönhetően jelentős fejlesztések zajlanak a kórházak és az úthálózat korszerűsítése terén. Így a költségvetésből több marad a helyi fejlesztésekre, például a tanács által kiírt pályázatok által jelentős támogatást tudunk nyújtani az egyházak, a civil szervezetek, az önkormányzatok, azaz a közösségek számára. Május 26-án szavazatunkkal azt kell biztosítsuk, hogy képviselőink ott legyenek az Európai Parlamentben akkor, amikor döntenek a következő 7 éves költségvetési ciklusban kiírandó támogatásokról. Képviselőink ott kell legyenek, ahol közösségünk jövöjéről döntenek. Az RMDSZ partnereivel együtt azon dolgozik, hogy a finanszírozások továbbra is megmaradjanak, hiszen ezek sok esetben a magyar emberek, családok megélhetését biztosítják.”

Uniós források a közösség javára!

Barabás László, Brassó RMDSZ-es alpolgármestere

„Brassó városban jól észrevehető az uniónak köszönhető gazdasági növekedés: egyrészt mert a szabad közlekedés az országok között lehetővé tette, hogy külföldi befektetők létesítsenek itt cégeket, munkahelyeket, egyben megélhetést biztosítva a családoknak. Másrészt az európai finanszírozásoknak köszönhetően Brassó nagy mértékben fejlődött, gazdagodott: 2012 és 2020 között uniós forrásokból több mint 400 millió lej jutott kerülőutak, parkolók, óvoda építésére, iskolák, szociális lakások, öregotthon és más középületek felújítására, a közszálítás informatikai rendszerének kialakítására, a közvilágítás javítására és sok más beruházásra. A választások után eldől, hogy kik lesznek többségben Európában: azok, akiknek fontos, hogy több pénz jusson településeinknek és gazdáinknak, vagy azok, akik csökkenteni akarják a finanszírozásokat.”

Orbán Viktor üzenete a romániai magyaroknak

„A Fidesz stratégiai szövetséget ápol az RMDSZ-szel. Azért vagyok itt, Erdélyben, hogy Kelemen Hunorral közösen buzdítsuk az itt élő magyarokat arra, hogy vegyenek részt a választásokon, támogassák szavazataikkal az RMDSZ listáját. A magyar nép több ország területén lakik. Fontos, hogy amikor lehetőség adódik, akkor az összmagyar képviselet is megjelenjen a nemzetközi fórumokon. Akik ezt támogatják, és azt akarják, hogy a magyaroknak erős hangja legyen Európában, azoknak az RMDSZ-re kell szavazniuk! Arra szeretném biztatni a romániai magyarokat, hogy a kettős állampolgárságtól függetlenül, ezen a választáson az RMDSZ-re adják le szavazataikat!”

Fontos tudnivalók a szavazásról

Május 26-án, reggel 7 és este 9 óra között lehet szavazni. Csak a 18. életévüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak érvényes személyi igazolvánnyal az állandó lakhelyünk szerinti szavazókörzetben. Ha nem tartózkodik a lakhelyén, akkor bárhol szavazhat Romániában. Útlevéllel nem lehet szavazni! Az RMDSZ jelöltjei a szavazólap második oldalán, a 4. helyen szerepelnek. Idén a tulipán alatt magyarul is szerepel az RMDSZ-megnevezés. A pecsétet a listára vagy a tulipán alá, a kereten belül üsse – másként érvénytelen lesz a szavazata. Kettős állampolgárok most nem szavazhatnak magyarországi pártokra, nekik Romániában kell voksolniuk, az itteni listára.

Mozgóurna igénylése

Betegség vagy rokkantság miatt mozgásképtelen személyek, orvosi papír alapján, mozgóurnát igényelhetnek. A kézzel dátumozott és aláírt kérvényt bárki leteheti május 25-én, szombaton 18-20 óra között a legközelebbi szavazókörzethez vagy eljuttathatja az RMDSZ-hez, legkésőbb szombat 16 óráig. Bővebb információkért hívja az RMDSZ-t.

Referendum

A szavazáskor az európai parlamenti választások kapcsán egy szavazólapot, illetve a referendum kapcsán két szavazólapot kapnak kézbe, külön cédulán egy-egy kérdéssel. A referendum alkalmával két kérdésben lesz alkalmuk véleményt nyilvánítani a román állampolgároknak. Egyrészt arról dönthetnek, hogy Romániában tilos legyen-e amnesztiában vagy közkegyelemben részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, másrészt arról kérdezik majd meg a választókat, egyetértenek-e azzal, hogy a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a bűncselekmények meghatározását, a kiszabható büntetést, illetve az igazságszolgáltatás működését. Az RMDSZ arra biztat mindenkit, hogy mindkét kérdésre igennel szavazzanak.

A választásokról másképp: Bogdán Tibor: Érzelmek – és érdekek. Kattintson!