Az RMDSZ idén is két helyszínen szervezett március 15-ei eseményeket Brassóban. A főtéri megemlékezés mellett a Drámai Színházban rendezték meg az ünnepi gálaestet, ahol helyi fiatalok, színjátszócsoport, népdal- és néptánccsoportok léptek fel.

„Ma fogadjuk meg, hogy bár a márciusi eszméket tovább vinni nem könnyű feladat, de hitünk és erőnk szerint küzdeni fogunk minden nap azért, hogy itt, Erdélyben legyen jövőnk. Azért harcoljunk, hogy a nemzet hajnala, reggele és dele hosszú maradjon, és ne köszöntsön be alkonya és éjjele.” – emelte ki Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke, a rendezvények házigazdája. (szerk. megj.: Kovács Attila teljes ünnepi beszéde ide kattintva)

A főtéren, a Bem József-emléktáblánál a magyar szabadságharcosokra, 1848-1849-es forradalom nagyjaira, és az áldozatokra emlékeztek. Az eseményen részt vett Magyar Balázs, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének I.osztályú titkára, aki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét adta át.

„A szabadság számunkra szent, a szabadság azt jelenti, hogy gyermekeink anyanyelvükön tanulhatnak, szabadon használhatjuk nemzeti szimbólumainkat, anélkül, hogy korlátozná mások jogait, szabadságát, jólétét. Nem elvenni akarunk, hanem jövőt építeni közösségünknek, gyerekeinknek, utódainknak.” – emelte ki ünnepi beszédében Ambrus Izabella parlamenti képviselő. (szerk. megj.: Ambrus Izabella teljes ünnepi beszéde ide kattintva)

Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke a Brassó megyei magyar jövő építéséről beszélt. „A mai nap a szabadság ünnepe. Olyan ünnep, mikor tisztelettel állunk emlékműveink, történelmünk előtt. A ’48-as magyar siker reménnyel tölt el minket, hogy létezik olyan jövőkép, amely képes egy teljes nemzetet hittel cselekvésre bírni. Hiszek abban, hogy jelenünkben is képesek vagyunk olyan jövőképet állítani, amely kimozdít sokakat a közönyből, és értékteremtő cselekvésre, közösségépítésre ösztönöz” – fejtette ki Tóásó Imelda. (szerk. megj.: Tóásó Imelda teljes ünnepi beszéde ide kattintva)

A megemlékezésen Szente László beszélt a Bem József-emléktáblától, illetve elmesélte annak az épületnek történetét, amely falán található a tábla. A továbbiakban Kristóf Mária tanítónő negyedik osztályos tanítványainak énekét és ünnepi műsorát tekinthették meg, valamint Römer Ambrus Júlia, Bartha Boglárka és Gáspár Vanda, az Áprily Lajos Főgimnázium 11. osztályos tanulói szavaltak. A magyar eseményeken visszatérő vendég Pál Imre, aki újra elszavalta a jól ismert, A három szín című verset. A műsort a Brassói Magyar Dalárda éneke, majd a magyar és székely himnusz zárták.

A Drámai Színházban szervezett gálaesten közel kétszáz fellépő előadását tekinthette meg a több mint ötszáz résztvevő. Az ünnepet Orbán Kincső Katalin szavalata nyitotta meg, majd ünnepi beszédeket hallhatott a közönség.

George Scripcaru, Brassó polgármestere is megtisztelte jelenlétével az ünneplő magyar közösséget. Elmondta, hogy polgármestersége alatt a magyar képviselőkkel való közös munka kiemelkedően eredményes, valamint kifejtette a partnerség értékes számára, és továbbra is együtt szeretne dolgozni a magyar közösséggel. Emellett hangsúlyozta, nagyra értékeli Barabás László alpolgármester munkáját.

Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke ugyancsak üdvözölte az ünnepelőket. Kifejezte, örvend a magyar közösséggel, a Brassó és Kovászna megyei magyar tisztségviselőkkel való együttműködésnek, hiszen a partnerségnek köszönhetően számos közös beruházás valósul meg, köztük a Vidombákra építendő modern repülőtér.

Marian Iulian Rasaliu, Brassó prefektusa is elfogadta az RMDSZ meghívását. Az ünnepségen átadta Viorica Dăncilă miniszterelnök üzenetét.

Az ünnepi beszédek között Antal Melánia, 7. osztályos tanuló énekét hallhatták. A műsort a Dalospacsirták, a 15-ös iskola tanítói által felkészített diákok folytatták, majd Ferencz Nagy Zoltántól, az Áprily Lajos Főgimnázium 11. osztályos tanulójától hallhatták Gyurkovics Tibor Ország című versét. Továbbá Kapitán Adrienn, a 2-es iskola 7. osztályos tanulója Petőfi Nemzeti dalát szavalta el.

A Mátka Népdalcsoport magyarlapádi népdalokat énekelt, továbbá a Mátka-család nagy csoportja, a Nagy Mátka táncolt a színpadon. A Grimasz színjátszócsoport a Nobel-díjas William Golding A legyek ura című regényéből ihletődött előadását tekinthették meg az ünneplők.

Folytatásként az egyetmistákból álló Bokréta Néptáncegyüttes mutatta be ünnepi műsorát, majd a Négyfaluból érkezett a Kéknefelejcs Néptáncegyüttes lépett színpadra. Végül a Búzavirág Néptáncegyüttes ünnepi előadása zárta a gálaestet.

A megyében több magyarlakta településen szerveztek a helyi tisztségviselők megemlékezéseket. A bodolai megemlékezésen Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök köszöntötte a megemlékezőket, az ürmösi ünnepen Ambrus Izabella parlamenti képviselő koszorúzott, az alsótömösi emlékműnél Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte a közösséget, illetve a négyfalusi megemlékezéseket Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke vett részt.