A brassói magyar történelmi egyházak vezetőivel találkozott február 26-án Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke, Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke és Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Az egyházi vezetők egyetértettek azzal, hogy a május 26-ai európai parlamenti választás kulcsfontosságú az erdélyi magyar közösségre, a magyar nemzetre és Európa jövőjére nézve. Támogatásukról biztosítottak, így Varga Nándor ügyvezető elnök felkérésére már a beszélgetés végén aláírták a támogatói ívet.

„Az EP-választásoknak nagy tétje van. Az Európai parlementben a Kárpát-medencei magyar képviseletet fogják erősíteni az RMDSZ bejutó képviselői, és így az Európai Néppárt második legnagyobb frakciójaként léphetnek fel a magyar nemzeti ügyekért. Számunkra, magyarok számára fontos, hogy partnereket szerezzünk a kisebbségi törekvésekhez, de az az első és a legfontosabb, hogy elképzeléseink, céljaink legyenek. Olyan elképzelések, amelyek a magyar közösség, a fiatalok problémáiból indulnak ki és a valós igényekre épülnek” – emelte ki Olteán Csongor EP-képviselőjelölt.

A tartalmas találkozón Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke beszélt a megyei aktualitásokról, az egyházak számára kiírandó megyei pályázatokról, a repülőtér ügyéről, a megyei költségvetésről, valamint a választások fontosságáról.

„Az önkormányzatok szempontjából azért van nagy tétje a május 26-ai választásoknak, mert a helyi költségvetésekből nem lenne lehetőségünk nagy beruházásokat véghez vinni. Brassó megye szintjén az uniós pályázatoknak köszönhetően jelentős fejlesztések zajlanak a kórházak és az úthálózat korszerűsítése terén. A 2019-es költségvetési tervezetben az anyagi forrásoknál jól látszanak az arányok: míg a kormánytól kevéssel több mint 300 millió lej érkezik Brassó megyének, addig az uniós forrásokból csak ebben az évben több mint 130 millió lej áll rendelkezésünkre. A lebonyolítás alatt álló uniós pályázati szerződések összértéke meghaladja a 400 millió lejt, ebből az idén lehívható összeg 133 millió lej. Ahhoz hogy közösségünk tovább fejlődjön uniós forrásokból, arra van szükség, hogy képviselőink ott legyenek az Európai Parlamentben amikor döntenek a következő 7 éves költségvetési ciklusban kiírandó támogatásokról. Azért is ott kell lenniük, hogy érvényesíteni tudják az európai szintű kisebbségi törvényt, amely megvéd minket, erdélyi magyarokat. Ezért kérjük újra a magyar közösség támogatását az aláírásgyűjtésben” – fejtette ki Tóásó Imelda.

Oltean Csongor számos gyarkorlatias támogatási lehetőséget ismeretett, amelyek segíthetik az egyházak és a mellettük működő szervezetek munkáit. A egyházi oktatás és nevelés fontosságát hangsúlyozta, és elképzelhetőenk tartja, hogy ezt egyfajta ifjúsági tevékenységként be lehet foglalni az Erasmus+ európai uniós ifjúsági programba.

Az egyházképviselők részéről elhangzott, mint az ifjúsági szervezet és a Szövetségnek címzett üzenetként: tartsatok ki a keresztény értékek mellett. Mint mondták, a generációk változnak, a meggyőződések is, viszont törekedni kell az időtálló értékek megőrizésére.

A támogatói ívet aláírhatja az RMDSZ-székházban, a megyében a helyi RMDSZ-es tisztségviselőknél, a magyar eseményeken, az egyházi alkalmakat követően.