A Magyar Kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége 197 óvodai játszótér telepítését, 14 óvoda felújítását, valamint 5 új óvoda építését koordinálja. Ennek keretében nemrég befejeződött Brassó megyében az alsórákosi és székelyzsombori óvodák felújítása. Az átadóünnepségeket november 29-én tartották a helyi közösségek és a gyerekek társaságában.

Magyarország kormányának képviseletében Soós Zoltán, csíkszeredai konzul köszöntötte a gyerekeket és szülőket. „Minden magyar gyermek számít éljen akár tömbben, akár szórványban, ezért is fontos, az intézményrendszer első lépcsőfokának megerősítése. A két óvodában mintegy száz magyar gyermek örülhet a felújított épületnek, az új játszótérnek, valamint az új eszközöknek” – összegzett Soós Zoltán konzul.

Az RMDSZ képviseletében Tóásó Imelda és Varga Nándor átadták a Szövetség gratulációját, valamint köszönetet mondtak minden segítőnek, támogatónak a magyar közösségért végzett fáradságos munkáért.

„A mai nap egy ünnepnap: a magyar gyerekek és a magyar oktatás ünnepe. Ugyanakkor azt az erős közösséget ünneplejük ma, amely a jelenben jövőt tud építeni. Alsórákos Brassó megye erős települése: itt egy életerős és népes magyar közösség él. Sok dolgos kéz tevékenykedik a közösségért. A felújítás egy újabb bizonyíték arra, hogy a helyi közösség kézbe veszi saját jövőjét. Megragadták a lehetőséget, és a családok szeme fényéről, a magyar közösség jövőjének kulcs-szereplőiről, a gyerekekről gondoskodtak. Dacoltak az előítéletekkel, miszerint fogyunk, csökken a gyereklétszám, és ború helyett derűlátással, pozitív hozzáállással építkezni tudtak. Az Önök munkája példa előttünk, hogy egy szórványban élő magyar közösség összefogással, hittel és bizakodva tud cselekedni a jövőért” – mondta el Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke Alsórákoson.

„Az erdélyi magyarok kapcsán szokták mondani, ha elvész a szórvány, ha elvesznek a végeken, akkor elvész a tömbmagyarság is. Ugyanez érvényes Brassó megyére. Ha a vidéki magyar oktatás elvész, akkor idő kérdése, és a nagyobb városok iskoláiban is veszélybe kerül a magyar oktatás. Ezért is ekkora érték a székelyzsombori iskola, ezért ilyen fontos a helyi közösség munkája. Önök megmutatták, hogy a végeken is lehet erősnek lenni és építkezni” – emelte ki Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke a székelyzsombori ünnepségen.

Epureanu János, Alsórákos RMDSZ-es polgármestere köszönetet mondott a magyarországi támogatásért, illetve hangsúlyozta, hogy a felújítás nagy segítség egy ekkora településnek, hiszen az éves fejlesztési költségvetés felét teszi ki a beruházás. Emellett további támogatásáról is biztosította a közösséget.

„A székelyzsombori magyar közösség hálás a felújításért. Az ügyintézés során az volt előttünk, hogy jó környezetet teremtsünk a gyerekeknek. Használják egészséggel az óvodát, legyen az új hely a gyermekek és Rigó Éva óvónő örömére” – mondott köszönetet Lőrincz Béla, Homoród község RMDSZ-es alpolgármestere.

Az óvodákat megáldotta Alsórákoson Csákány Antal László református lelkész, Székelyzsomboron Kunos Lajos evangélikus lelkész. Az ünnepséget levezette és konferálta Szőcs-Gor Anna, alsórákosi óvónő, illetve Rigó Éva, székelyzsombori óvónő. Az ünnepségeken műsort mutattak be a helyi óvodások. Továbbá az átadókon részt vett Burus-Siklódi Botond, az Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) országos elnöke, Lászlófy Pál István, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke, Sógor Enikő, az RMPSZ Brassó megyei szervezetének elnöke, Szotyori Réka, a Brassó megyei óvónők módszertani felelőse, Oláh Sándor, a magyarországi óvodafejlesztési program koordinátora, a helyi iskolák igazgatóija, illetve a kivitelező cég képviselői.