Hozzáférhetőbbé és átláthatóbbá tettük az igazságügyi rendszerhez való hozzáférést az állampolgárok számára a ma megszavazott polgári perrendtartási törvény módosításai által. Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés egy olyan alapvető jog, amelyet nem korlátozhatnak olyan előírások, amelyek által egy állampolgárnak ügyvédet kell fogadnia, amennyiben a tárgyalás egy bizonyos szintje után tovább küzdene az igazságáért. Ez sok esetben nem történik meg, hiszen egy ügyvéd honoráriuma igencsak magas összegekre rúg. Továbbá olyan fontos intézkedéseket is sikerült belevinni, mint például a perek teljes nyilvánossága. A megszavazott módosítások által összhangba hoztuk ezt a törvénykönyvet az alkotmánybírósági döntésekkel és az Európai Emberjogi Bíróság által javasoltakkal” – mutatott rá Ambrus Izabella, az RMDSZ Brassó megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a parlament alsóháza döntéshozó fórumként szavazta meg az új polgári perrendtartási törvénykönyv módosításait.

Az elmúlt időszakban tárgyalták a parlamenti szakbizottságokban ezen törvény módosításait, amelynek megvitatása során számos szakmai szervezet is benyújtotta javaslatait, mint: a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék, a Legfőbb Ügyészség és különböző bírói, ügyészi szövetségek, valamint más civil társadalmi szerveződések is.

„A polgári perrendtartási törvénykönyv tárgyalása során kevés nézeteltérés volt a kormánypártok, az ellenzék, a szakmai szervezetek és más civil szervezetek között, többnyire mind egyet értettek abban, hogy könnyíteni és közelebb kell vinni az igazságszolgáltatást az állampolgárokhoz. Olyan módosítások elfogadására került sor, mint például az ügyvéd kötelező jelenlétének a mellőzése a tárgyalás egy bizonyos szintjétől. A feleknek továbbra is jogában áll a teljes bírósági eljárás alatt képviseletre vagy ügyvédi jelenlétre, azonban ez nem lesz kötelező jellegű” – mutatott rá Ambrus Izabella képviselő.

Ambrus Izabella továbbá elmondta, hogy a módosítások pontosítják a periratok kiközlésére vonatkozó eljárást: ezentúl nemcsak postán, hanem elektronikus utón, e-mailen vagy faxon is érvényesen kiközölhetik a periratokat. A törvény továbbá szabályozza a válaszidőket is, és külön kitér arra, hogy egy tanú vallomását szóról szóra jegyezzék, ne pedig bírói diktálás útján vegyék jegyzőkönyvbe, ahogyan az ezidáig történt.

Forrás: RMDSZ Képviselőház sajtóirodája