Brassó

Brassóban az RMDSZ két helyszínen megemlékezésre és ünnepi gálaestre várja a Brassó megyei magyar közösséget. Március 15-én, csütörtökön 12 óra 30 perctől ünnepi műsor és koszorúzás lesz Brassó központjában, a Bem József-emléktáblánál. Ezt követően 19 órától ünnepi gálaest lesz a Drámai Színházba, ahol helyi színjátszócsoport, néptánccsoport, népzenészek, szavalók, kórusok lépnek fel. A belépés ingyenes, viszont kérjük, az RMDSZ-székházban igényeljenek helyre szóló jegyeket.

További programok a megyében

Az RMDSZ, az egyházak és sok vidéki, helyi szervező március 15-ei ünnepséget tervez az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére. Alább olvashatják, hogy mely településeken milyen program várja a magyar közösséget.

Apácán március 17-én, szombaton 14 órától lesz ünnepi műsor a helyi kultúrotthonban: fellépnek az Evangélikus Egyház Dalárdája, az Apáczai Csere János iskola tanulói, a Pro Apáczai és Bartali János Egyesület tagjai, illetve az apácai néptánccsoport.

Alsórákoson ünnepi megemlékezések lesznek az egyházaknál: március 15-én, csütörtökön 11 órától az unitárius templomban, március 18-án, vasárnap 11 órától a református templomban.

Barcaújfalban március 18-án, vasárnap ünnepi megemlékezére várják a vendégeket 11 órától az evangélikus templomba, majd ezt koszorúzás követ a temetői kopjafánál.

Bodolán koszorúzás lesz a bodolai temetőben elhelyezett hősök sírjánál március 15-én, csütörtökön 11 órától.

Fogarason március 15-én, csütörtökön 16 óra 30 perctől koszorúzás lesz Vida Dániel honvédőrnagy emlékére az unitárius templom udvarán. Ünnepi beszédet mond Szabó Gábor, az RMDSZ fogarasi szervezetének elnöke, illetve fellép a Fogarasi Ökumenikus Kórus. 17 órától ünnepi megemlékezés lesz a katolikus templomban, ahol felszólal Nt. Szász Tibor református lelkész és Nt. Gál Attila plébános, illetve fellép a Fogarasi Ökumenikus Kórus. Ugyanitt műsort adnak elő a Fogarasi Ifjak, valamint Kocsárdi Manyika szaval.

Halmágyon március 16-án, pénteken 17 órától a gyermekek ünnepi, zenés-verses megemlékező műsorára kerül sor a Jakó Dénes Tanműhelyben.

Keresztváron március 11-én, vasárnap 12 órától lesz megemlékezés a református templomban, ahol fellép az Akusztikus Trió együttes. Kőhalomban március 15-én, csütörtökön 17 órától ünnepi megemlékezés lesz a katolikus templomban. Krizbán március 18-án, vasárnap 11 órától ünnepi istentiszteletet tartanak az evangélikus templomban. Ezt követően lesz a helyi színjátszócsoport Toldi című előadása. Nagymohán március 18-án, vasárnap 16 órától ünnepi műsort adnak elő a református templom imaházában.

Olthévízen március 15-én, csütörtökön 11 órától ünnepi műsort adnak elő az olthévízi általános iskolában, majd 19 órától ünnepi istentisztelet lesz a református templomban.

Székelyzsomboron ugyancsak ünnepi istentiszteletet tartanak március 18-án, vasárnap 11 órától az evangélikus templomban.

Ürmösön március 15-én, csütörtökön 11 órától kezdődik az ünnepi istentisztelet az ürmösi Unitárius templomban, amelyen beszédet mond Gergely János, RMDSZ-es polgármester, fellép a helyi dalárda és a diákok, majd koszorúzás lesz a templom udvarán található kopjafáknál. Továbbá 12 óra 30 perctől 13 óráig koszorúzás lesz a rezesbanda kíséretével a hősök műemlékénél. Ezt követően 13 órától az ürmösi kultúrotthonban az óvodások és az általános iskolások adják elő műsorukat. Végül 15 órától megemlékezés lesz a baróti keresztútnál.

Zajzonban (Tatrang község) március 15-én, csütörtökön 11 óra 30 perctől a tatrangi iskola zajzoni magyar tagozatú diákjai ünnepi műsort adnak elő a zajzoni evangélikus templomnál, ezt követően koszorúzás lesz a temetőben. Továbbá március 18-án, vasárnap 11 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés a zajzoni evangélikus templomban.

Négyfaluban rendezvénysorozatot szerveznek március 10. és 15. között. Március 10-én, szombaton 9 órakor kezdődik a Március 15 – 4Falu című mozgóverseny a Barcasági Csángó Alapítványnál (Zajzoni út 13. szám). Március 12-én, hétfőn 13 órakor a Verssel a magyar szabadságért című szavalóversenyre kerül sor a Zajzoni Rab István Középiskola türkösi épületében. A versenyen részt vesznek a hétfalusi magyar iskolák V-XII osztályos diákjai. Március 13-án, kedden 17 órától kokárdakészítő kaláka lesz a Barcasági Csángó Alapítvány nagytermében, illetve 19 órától élőzenés nótaest is kezdődik ugyanott. Március 15-én, csütörtökön 11 órától lesz ünnepi istentisztelet és koszorúzás a Türkösi Evangélikus- Lutheránus Templomban. Aznap 14 órától az Alsótömösi 48-as emlékműnél lesz korhű megemlékezés: az Örökségünk Őrei versenybe jelentkezettek, akik örökbe vették az emlékművet, rendhagyó emlékezésen idézik fel az 1881-es avató ünnepséget. Ezt követően 16 órától koszorúzás lesz Hosszúfalu-Alszegen az Evangélikus-Lutheránus Lelkészi Hivatal előtti Petőfi-Szobornál, illetve az Evangélikus- Lutheránus temetőben levő Csángó Vértanúk Emlékművénél. Továbbá 17 órától a Barcasági Csángó Alapítvány nagytermében vetítés lesz, amelynek témája a ’48-as Forradalom 150 éves évfordulójára 1998-ban rendezett esemény, ezért a rendezvény címe: „Emlékezzünk a 20 évvel ezelőtti március 15-re”.