Ambrus Izabella képviselő október 16-án az RMDSZ képviseletében a Magyar Állandó Értekezlet Külügyi és Jogi Szakbizottságának ülésén vett részt Budapesten, ahol az erdélyi magyar iskolák kapcsán szólalt fel.

Az ülésen Ambrus Izabella kifejtette, hogy aggasztónak tartja az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú folyamatát, és mint folytattta, az RMDSZ szorgalmazza ezen folyamat mielőbbi felgyorsítását. Hangsúlyozta, az egyházi és nem egyházi, magyar közösségek vagyonának restituciója mielőbb meg kell történjen. „Elfogadhatatlan a korábban már jogerősen visszaszolgáltatott ingatlanok tulajdonjogának sorozatos megkérdőjelezése, és ezen ingatlanokban működő magyar oktatási intézmények jogszerű működésének kétségbe vonása” – emelte ki a képviselő.

Az eseményen Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár elnöki köszöntőjét hallhatta a bizottság, majd tájékoztatót tartott az aktuális külpolitikai kérdésekről. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ismertette a kiemelt nemzetpolitikai programokat, majd Dr. Veress Emőd egyetemi tanár tartott bemutatót a Jogi alapkérdések a Székely Mikó Kollégium és a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum pereiben címmel. Majd Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke ismertette a kárpátaljai magyarság helyzetét.