Ambrus Izabella, Brassó megyei parlamenti képviselő a Makosz (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége) 15. Országos Képzési Hétvégéjének megnyitóján október 13-án Brassóban:

„Az elmúlt években a parlament és a törvényhozás imázsa igencsak hitelét vesztette. Ez nem csak a korrupcióellenes ügyészség által beindított folyamatok eredménye, hanem azon politikusoké is, akik a választási kampányok során tett ígéreteiket nem szabták a valósághoz. Nekünk arra kell törekednünk, hogy valamilyen formában visszaadjuk a törvényhozás és parlament hitelét.

Az RMDSZ a rendszerváltás óta az egyetlen olyan politikai alakulat, amely megmaradt a politikai porondon Romániában, hiteles és megbízható partner volt minden esetben. Az elmúlt évben egy nagyarányú generációváltás történt az RMDSZ-frakcióiban, így nagy feladat hárul ránk, újakra: egyrészt megszerettetni a fiatalabb generációkkal a politikát, valamint felnőni azokhoz a kihívásokhoz, amelyeket a mostani közhangulat teremt.

Nem egy könnyű feladat ma politikusnak lenni olyan körülmények között, hogy eluralkodik a nacionalista retorika, amikor párbeszéd nélkül sepernek le az asztalról olyan törvénykezdményezéseket, amelyek valós és nemzetközi egyezményekben foglalt jogokat emelne be a romániai törvénykezésbe. De meggyőződésem, hogy kitartó munkával és a azzal a tudattal, hogy a következő generáció, azaz ti is azért fogtok tenni, hogy itthon jobban boldoguljunk, sikerrel fogunk járni.

Éppen ezért nektek az a feladatotok, hogy egymást segítve, és nem kirekesztve, dolgozzatok közösségünkért. Mindenkinek megvan a helye ebben a kis erdélyi magyar közösségünkben, mi nem fordulhatunk egymás ellen, nem lehetünk egymás ellenségei, főleg nem 2017-ben, amikor jövőre a száz éves Romániát ünneplik. Okosabbak és türelmesebbek kell lennünk a többséggel szemben, nem hagyhatjuk, hogy a személyes nézeteltérések beárnyékolják a közös ügyünket.

Mert, ha jól megnézzük az EU-ban is csak akkor van erőnk, ha együtt, közösen lépünk fel, csak akkor tudunk elérni valamit, ha azt nem egyenként tesszük. Európa a miénk is, a Romániában élő magyaroké. Nem szabad félnünk, közösen kell tennünk azért, hogy itthon, szülőföldünkön teljes jogú állampolgárai legyünk Romániának.”