A VII. Brassói Magyar Napok ideje alatt több mint háromszázan írták alá az Európai védelmet jogainknak kezdeményezést.

Az Európai védelmet jogainknak! (Minority Safepack Initiative) az európai kisebbségek jogvédelméről szól, arról, hogy Európa kötelezze tagállamait – így Romániát is – a kisebbségek jogainak betartására.

Az EU-nak kötelessége megvédeni tagállamainak polgárait – azokat is, akik kisebbségben élnek. Mi vagyunk Európa legnagyobb kisebbségben élő nemzeti közössége. Mégis veszélyben vannak jogaink, korlátozzák anyanyelvünk és nemzeti szimbólumaink használatát.  Mi, az erdélyi magyar közösség kultúránkkal, hagyományainkkal több évszázada gazdagítjuk az európai közösséget. Most Európán a sor: azt kérjük, hogy álljon ki értünk, hogy álljon ki a kisebbségek jogainkért.

1 év alatt 250.000 aláírásnak kell összegyűlnie Erdélyből. Ahhoz, hogy az aláírásgyűjtés sikeres legyen, összesen 1 millióan kell aláírniuk az Európai Unióban, úgy, hogy legalább 7 tagállamnak teljesítenie kell a küszöböt.

Brassóban az RMDSZ-székházban, az Alecu Russo utca 4. szám alatt hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 14 óra között lehet aláírni, továbbá a legközelebbi rendezvényen, a Szent Mihály Napokon is a Bracasági Csángó Alapítvány udvarán felállított standoknál.