Az RMDSZ Brassó megyei szervezete nevében Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán köszöntötte a tanévet kezdő diákokat, pedagógusokat, szülőket, jelenlévőket. A brassói 15-ös iskolában köszöntőt mondott Barabás László, Brassó alpolgármestere és Toró Tamás, Brassó városi tanácsos, illetve utóbbi a 2-es iskolában is részt vett az ünnepségen.

„A tanév új, de a feladataink hasonlók maradtak. A diák tanul, az oktató tanít, a szülő gondoskodik, és a mi tisztségviselői feladatunk  továbbra is ugyanaz: jó körülményeket biztosítani a magyar anyanyelven tanulóknak. Az önkormányzatok szintjén segítjük az iskolák felújítását, fejlesztjük az épületeket és az iskolák környzetét” – emelte ki Kovács Attila.

A megyei RMDSZ-elnök részletesen bemutatta a brassói iskoláknál befejezett, zajló és jövőbeli munkálatokat: „az Áprily Lajos Főgimnáziumnál tavaly leaszfaltoztuk a sportpályát, folyamatban van a sportterem felújítása, következnek a padlózatcserék, festések, a várfal felújítása, és fel kell mérjük a B epületet. A 15-ös iskolában több lépésben fejlesztettünk: az épületben végzett felújításokon felül, több helyen festettünk, csempeburkolatot tettünk, padlócsempésztünk, termopan ablakokat és ajtókat tettünk, felújítottuk az illemhelységet. A munkát folytatjuk, még van tennivaló, mint például az épület bejáratának felújítása.” A 2-es iskolával folytatta: „A mozgássérültek számára feljárót és illemhelységet alakítottunk ki, négy teremben padlózatot cseréltünk, három teremben kifestettünk és lambériát cseréltünk.”

Kovács Attila újra hangsúlyozta: az RMDSZ elkötelezett az oktatási ügyekkel szemben. Mint mondta, ezt az is bizonyítja, hogy az egyházakkal partnerségben és az anyaországi támogatók segítségével dolgoznak az új bölcsőde, óvoda és bentlakás megépítésén, erősítve a szórvány oktatás jövöjét. Emellett ugyancsak bizonyíték az új iskolakezdési program, amely keretein belül első alkalommal kap iskolakezdő ajándékcsomagot több mint 360 Brassó megyei, vidéki kisdiák. „A kezdeményezés célja, odafigyelni a szórványmagyarság peremén élő gyerekekre, ott lenni a szülők és tanítók mellett, átvállalva egy kis részt az anyagi teherből. Továbbá cél, a program által bátorítani a családokat, hogy a magyar anyenyelvű oktatást válasszák gyerekeik számára.” – tette hozzá Kovács.

Zárszóként a megyei RMDSZ-elnök biztosította a jelenlévőket, hogy a Szövetség továbbra is felvállalja, hogy felelősséggel dolgozik a magyar gyermekekért és a minőségi anyanyelvű oktatásért, majd eredményes, örömteli diákévet kívánt a tanuólóknak, illetve pedagógusoknak erőt és kitartást a felelősségteljes munkához.

RMDSZ: iskolakezdő ajándék vidéki kisdiákoknak

Az RMDSZ támogatásával első alkalommal kap iskolakezdő ajándékcsomagot több mint 360 Brassó megyei, vidéki kisdiák. A kezdeményezés célja, odafigyelni a szórványmagyarság peremén élő gyerekekre, ott lenni a szülők és tanítók mellett, átvállalva egy kis részt az anyagi teherből. Továbbá cél, a program által bátorítani a családokat, hogy a magyar anyenyelvű oktatást válasszák gyerekeik számára. Részletek IDE KATTINTVA.