Marosán Csaba, Kolozsvári Állami Magyar Színház legfiatalabb művésze augusztus 19-én második alkalommal látogat Brassóba, ezúttal Arany János születésének 200. évfordulójára készített műsorát mutatja be szombaton az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. Az előadás a Szent István-napi programsorozat része.

„Ha egy költőből tanagyag lesz, fönnáll annak a veszélye, hogy a tankönyvek foglyává válik. Ennek viszont hosszú távon az a káros következménye lehet, hogy egy idő után elfogy körülötte a levegő, azaz unalmassá válik diákok és tanárok számára egyaránt. Ezért gondoltam arra, hogy megpróbálom kicsit leporolni Arany életművét, ha csak tucatnyi vers erejéig is.” – írja az Arany versek – Széljegyzetek Arany Jánoshoz című kötetecskéje előszavában Lövétei Lázár László.

Hogy mindenki ismeri Arany János nevét, az nem kérdés, és valószínűleg egy-két címet is fel tudnának sorolni: Toldi, Ágnes asszony és A walesi bárdok, Válasz Petőfinek. De az például kinek jutna eszébe, hogy készített visszafordított átiratot egy gyengének ítélt német fordításból az Ágnes asszonyhoz , vagy hogy Petőfihez nem csak olyan fennkölt verset írt, mint a Válasz, vagy hogy írt paródiát a Szózat szövegéből a kiegyezés utáni magyarkodókat kifigurázandó? Vagy akár az, hogy mennyi mindent adott egy bemagolandó szövegen kívül (foci)kultúránknak A walesi bárdok?

A művész különleges előadásmódja minden alkalommal magával ragadja a közönséget. Ezúttal is fiatalos sítlusban úgy vezet végig Arany életútján, hogy egy eddig ismeretlenebb, derűsebb, humorosabb arcát villantja fel a költőnek, kiegészítve ezzel az iskolai Arany-képet. Mert ez is Arany!

Az előadásra a belépés ingyenes.

A Szent István-napi eseménysorozat programja: kattintson ide!