Az RMDSZ Brassó megyei szervezete Hlavathy Zsuzsánna, négyfalusi RMDSZ-es tanácsos kezdeményezésére összehívott március 28-án egy találkozót, amelyen együtt tervezték a 2017-es év eseménynaptárát a brassói, illetve környéki civil, kulturális, egyházi, ifjúsági szervezetek. Hiánypótló online megyei naptárat működtetnének, bővítenék a szervezeti hálózatot, illetve időszakos találkozókon együtt terveznének.

Elsőként Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket. „A mai eseményen több mint húsz szervezet részéről vagyunk itt, de a kört bővíteni kell, és még több civil, kulturális, egyházi, ifjúsági szervezetet kell bevonjuk. Fontos, hogy folyamatosan naprakész információink legyenek a megye rendezvényeiről, ebben kérem a segítségüket. Emellett rendszeres találkozásra hívom Önöket, hogy együtt tudjunk tervezni. A cél a megyei magyar közösség számára gazdag eseménytárat nyújtani, továbbá ezt a tárat könnyen elérhető felületeken keresztül eljuttatni hozzájuk. Ezért is indítottuk tavaly az RMDSZ oldalán működő nyitott, online megyei naptárat” – részletezte Kovács Attila. Az online naptár elérhető a www.brasso.rmdsz.ro/esemenynaptar oldalon.

Hlavathy Zsuzsánna, a talákozó ötletgazdája kifejtette: „a cél együtt tervezni, közösen naptárba helyezni a szervezetek eseményeit. Fontos, hogy időszakosan talákozzunk, kommunikáljunk egymással, tudjunk egymásról, elérhetőek legyünk egymás számára, egyrészt hogy meghívhassunk helyi előadóinkat rendezvényeinkre, másrészt hogy közösen tudjunk tervezni.”

Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke az idei megyei pályázatokat ismertette, mivel mint mondta, minden rendezvény esetében pénzforrásra van szükség, és ezt 2017-ben főként pályázatokkal lehet megszerezni.
„A megyei tanács alelnökeként a megyei pályázatokról beszélhetek, amely kiírások nemsokára megjelennek a honlapon (szerk. megj. – www.site.judbrasov.ro), a pályázati útmutatók tervezete már februárban közvitára lettek bocsájtva. Erről tájékoztatót kapnak a most elindított találkozóhoz csatlakozottak vagy az ezután csatlakozó szervezetek. A kulturális pályázatoknál maximum 50 ezer lejt lehet igényleni, amely összeg a költségek 80%-át fedezi, legkevesebb 20% önrész szükséges, és a pályázó civil szervezetek statutumában kell szerepeljen, hogy kulturális területen tevékenykedik. Továbbá sportegyesületeknek szóló pályázatot is kiír a megyei tanács, amely esetében 60 ezer lej a maximálisan kérhető összeg, itt minimum 10% az önrész. Továbbá megjelentek a Communitas Alapítvány pályázatai, amelyek megtalálhatóak a honlapjukon (szerk. megj. – www.communitas.ro)” – magyarázta a megyei tanács alelnöke. Majd felajánlotta segítségét, és hozzátette: „úgy kell felépíteni a pályázatokat, hogy megfeleljenek a kritériumrendszernek, és vegyük figyelembe a pontozási rendszert, figyeljünk azokra a részletekre, amelyek plusz pontszámot hozhatnak, hiszen így növelhetjük a sikeres elbírálás esélyét.”

A beszélgetést Hlavathy Zsuzsánna vezette, az elhangzott eseményeket beírta a nagyméretű naptárba, majd ezek bekerülnek az online naptárba is. Az alábbiakban felsorakoztatjuk a felszólalók által jelzett eseményeket.

Géczi Gellért a négyfalusi pályázatokról és az október 23-ai négyfalusi megemlékezésről tájékoztatott. Szent Mihály Napok lesznek Négyfaluban szeptember 22. és 24. között, amelyet a helyi szervezetek közösen rendeznek meg. Gödri Szabolcs és Gócza István a HMIK (Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub) részéről elmondták, hogy május 13-14-én Ifjúsági napokat rendeznek Négyfaluban, illetve egyeztetés alatt van a karácsonyi vásár, ami biztos az az, hogy lesz húsvéti vásár április 2-án a Zajzoni Rab István Középiskola csernátfalusi épületének udvarán. A négyfalusi kézművesek, a Barcasági Csángók Egyesülete szervezésében hagyományos népi mesterségeket mutatnak be, amiket a helyszínen ki is lehet majd próbálni – erre június 10-11-én kerül sor.

Az RMDSZ rendezvényei az év hátramaradt részében: május 13-án RMDSZ kongresszus lesz Zilahon, ahol részt vesz a Brassó megyei küldöttség is, továbbá augusztus 19-én Szent István-napi megemlékezés lesz a hagyományokhoz híven. November 4-én az 1956-os eseményekre emlékezünk Brassóban és a földvári fogolytábor helyén állított emlékműnél. Az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezet eseményeiről Tóásó Imelda tájékoztatott, aki megemlítette a Kuckósokkal együtt működtetett babamamaklubot, húsvéti kincskeresést és az adventi koszorúkészítést.

Tóró Tamás, a Szórvány Alapítvány részéről szólalt fel, és a szeptember 11. és 17. között szervezendő Brassói Magyar Napokról beszélt, amely a tavalyihoz hasonlóan összefogással lesz szervezve. Ez kapcsán javaslatok hangoztak el, miszerint jó lenne, ha lenne hagyományos felvonulás, majális, találkozó a magyar dalárdák és kórusok számára, amelyhez segítséget is ajánlottak. Egy négy színházi előadásból álló sorozatról is tudomást szereztünk, amelyet október 26. és 29. közötti időszakra terveznek. Ahogy a brassói tanácsos mondta, lehet csatlakozni minden csütörtökön reggel 7 órától a brassói futókhoz.

Az idei év Brassóban többszörös ünnep, hiszen 25 éves az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület, amely kapcsán számos rendezvény van, továbbá a 180 éves Áprily Lajos Főgimnáziumot ünnepeljük május 8. és 13. között – jelezte Antal Annamária iskolaigazgató, valamint az 500 éves reformáció éve is van – ismertette Koszta István evangélikus lelkész, és még folytathatnánk a sort.
A Brassói Unitárius Egyházközség eseményeiről Andrási Benedek lelkész és Andrási Erika beszéltek: I. Családok Hete május 6. és 14 között, Őszi ízek című rendezvény szeptember 23-án, és a tavalyi első alkalomhoz hasonlóan idén is felvállalták az október 23-ai megemlékezés szervezését. A húsvéti időszakban nagypénteken, április 14-én lesz egy rendezvény 18 órától az unitáius egyháznál, ahol fellép a Concordia Vonósnégyes.

A 105-ös Szemlér Ferenc Cserkészcsapat képviseletében Szőcs József vett részt a találkozón. Elsőként a betlehemi lángosztásról beszélt, aminek még Brassóban nincs nagy hagyománya, viszont ahogy eddig, idén is megszervezik december 17-én és 24-én az egyházaknál, illetve lesz egy meghirdetett esemény is, ahol bárki átveheti az ünnepi lángot. A cél az, hogy minél több otthonba eljusson a békeláng. A csapattáborukat minden évben megszervezik, idén szeptember 1. és 10. között lesz. A cserkészekhez első osztályos kortól lehet jelentkezni, várják az új tagokat.

Nádudvary György, a Brassói Magyar Dalárda és az Erdélyi Kárpát Egyesület képviseletében jött a találkozóra. Többek közt a rendszeres csütörtöki sétát mutatta be: minden csütörtökön 16 órakor találkoznak körülbelül negyvenen-ötvenen, sétálnak a Cenk alatt, különböző versekkel, ünnepekkel, érdekességekkel színesítik a találkozókat, majd ezután együtt nótáznak és pihennek meg a Hosszú utcai magyar bárban.

A Búzavirág Néptánegyüttes vezetője, Reiff Zsuzsa kifejtette, nehéz fellépni az eseményeken akkor, ha azok egymásra helyeződnek, viszont szeretnének minden meghívásnak eleget tenni. Idén szeretnék újra a barcasági néptánctalálkozót a Brassói Magyar Napok részeként, viszont még tervezés alatt van az esemény.

Szente László, Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság képviselőjeként elmondta, két megemlékezés megszervezését vállalták fel idén: június 22-én a Fellegvár ostromának emlékére koszorúzás lesz a várnál állított emléktáblánál, november 10-én rendezvényt terveznek az kapcsán, hogy idén 550 éve járt Brassóban Mátyás király.

A Felfalusi Kovács Antal Alapítvány képviseletében Kirsch Gábor és Dobolyi István volt jelen. Kirsch Gábor elmondta, az elmúlt időszakban több színházi előadást szerveztek, ezt folytatni akarják, sőt 2018-ra hat előadásból álló bérletet szeretnének. Mint mondta, a legfontosabb cél, hogy a gyerekeket hozzászoktassuk a színházhoz, és ezt a bábszínházzal kell kezdeni. Április 24-én lesz a Hair a temesvári Csiky Gergely Színház előadásában, amelyre április 3-tól lehet jegyeket kapni a Brassói Lapok székhelyén (Iuliu Maniu utca 32. szám, hétfőtől csütörtökig 10 és 16 óra között). Május 19-én lesz a Stresszfaktor_15 című ifjúsági előadás a Redut Kulturális Központban, majd vélhetően május 6-án mutatják be az Aradi Kamaraszínház Pozsgai Zsolt Jávor című monodrámáját Szőke Zoltán főszereplésével.

A Nebulónia Diákszövetség rendezvényeiről is tudomást szereztünk, miszerint április 27. és 30. között országos médiatalálkozó lesz, amely a diákszövetségek országos rendezvénye, továbbá október 13. és 15. között országos képzéshétvége lesz ugyancsak diáktanácsosoknak, valamint gólyatábor szeptember végén vagy október elején.

Koszta István evangélikus lelkész az 500 éves reformáció ünnnepéhez kapcsolódó és más eseményekről tájékoztatott, miszerint április 3-án, hétfőn 17 órától a Patria teremben vetítik le a 2003-as Luther-filmet, árpilis 14-én ökumenikus keresztútat terveznek, június 3. és 4. között kerül sor a brassói hagyományos ünnepre, a Szórvány Napra az 500 éves reformáció gondolataival. Szeptember 9-én Brassóban az Evangélikus-Lutheránus Egyházközség templomában lesz az országos tanévnyitó istentisztelet. Október 31-én, az 500 éves reformáció napján emlékező rendezvényt szerveznek.

Házy Eszter, az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület elnöke üzenetét küldte, miszerint minden csütörtökön 18 órától szervezik eseményeiket a Reménység Házában. A találkozón naptárba vették az egyesület május 20-án szervezendő 17. Sokadalom nevű teljes napos hagyományos rendezvényét, és mint utólag megtudtuk, számos rendezvényük van a 25 éves évforduló kapcsán, amelyek bekerülnek a naptárba.

Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője és Deák Zsolt baptista lelkész üzenetben jelezték, hogy szükség van egy közös, online felületen is elérhető eseménynaptárra, ami segít abban, hogy ne szervezzék egymásra az eseményeket, és minél hatékonyabban el tudjunk jutni a magyar közösséghez. Ezenkívül a magyarországi Petőfi Sándor Programban részt vevő, Fogarason tevékenykedő önkéntesek üzentek a május 13-ra kitűzött Fogarasi Magyar Napokról. A HMIK képviselői jelezték, hogy van szabadtéren használható sátruk, amit bérbe tudnak adni.

A szervezők elmondták, hogy az első találkozóra több szervezetet meghívtak, de sajnos nem sikerült mindenki eljöjjön. Tudni kell, hogy bármikor lehet csatlakozni: ez mindössze annyiból áll, hogy értesíteni kell a szervezőket (megyei RMDSZ elérhetőségein, Hlavathy Zsuzsanna négyfalusi tanácsosnál) elérhetőségeikről (képviselt szervezet neve, helység, ahol a szervezet kifejti tevékenységét, a szervezetet képviselő személy neve, telefonszáma, email címe – ide küldjük az értesítőket). Attól kezdődően információkat kapnak pályázatokról, találkozókról és más hasznos programokról.

A jelenlévők kérdésre válaszolva jelezték, hogy szükség lenne képzésekre rendezvényszervezés, projektmenedzsment, pályázatírás témákban, valamint kitűzték a következő beszélgetés dátumát, miszerint november 17-én, pénteken 17 órától kiértékelő és tervező találkozó lesz.

Zárásképp Tóásó Imelda megköszönte a jelenlétet, a jó hozzállást, a közös tervezést és így összegzett: „örvendünk az ötletnek, a mai építő beszélgetésnek, viszont ezt folytatni kell, érdemes lenne legalább háromhavonta találkozni, ahogy az egyházképviselőkkel is tesszük.”

Bardócz Péter és Csiki Edi, a Brassói Magyar Közösség facebook csoport alapítói írásos és képes beszámolót készítettek a találkozóról, amely ide kattintva érhető el.

Továbbá az eseményen TV-s felvételt is készített Bálint Ferenc tanárúr, amelyet megtekinthetnek az Erdély TV-ben pénteken 14 óra 30 perckor vagy a www.brassaimagyaradas.ro honlapon, vagy ide kattintva.

Brassó megyei online naptár
Brassó megyei online naptár