Négyfaluban és Brassóban üdvözölhettük január 2-án Marosán Csabát, a Kolozsvári Állami Magyar Színház legfiatalabb tagját, aki Dsida Jenő személyét, életét és verseit mutatta be interaktív előadásában.

Különleges hangulatban teltek az előadások, hiszen a színész egyéni stílusával a fiatalok számára is érdekessé tette Dsida személyét, verseit, leveleit és más írásait. A négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola volt a 37., illetve a brassói Áprily Lajos Főgimnázium volt a 38. iskola, ahol bemutatta Dsida-előadását. Mint mondta, a guerillamissziónak nevezet mozgalommal, azaz előadássorozataival hozzá akar járulni ahhoz, hogy az irodalmat és a művészetet közelebb hozza a partiumban, a szórványban élő emberekhez.

Az előadások végén a fiatalokat arra bíztatta, hogy online felületeken, a legnépszerűbb közösségi oldalon, a Facebookon osszanak meg Dsida idézeteket. Hasonlóképp tett az előző 36 iskola esetében is, így már egy nagy közösség alakult ki, akik bátran osztanak meg versrészleteket oldalukon, kapcsolódva a színész felhívására indult mozgalomhoz.

Az események az RMDSZ Brassó megyei szervezete, az RMDSZ Négyfalusi szervezete, a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács szervezésében valósultak meg. Köszönjük a segítséget a Zajzoni Rab István Középiskola igazgatójának, magyar, illetve torna tanárainak, a Nebulónia Diákszövetségnek, az Áprily Lajos Főgimnázium igazgatójának.
Marosán Csaba facebook oldala ide kattintva érhető el.

Négyfalu, Zajzoni Rab István Középiskola

Brassó, Áprily Lajos Főgimnázium