Miután az RMDSZ képviselő és szenátorai letették az esküt, elkezdték a munkát. Az RMDSZ frakció tagjai december 22-én elfoglalták a maguk helyét a bizottságokban, ahol 4 évig tevékenykedni fogak. Ambrus Izabella a jogi szakbizottságban fog dolgozni, amely törvénytervezetekkel, törvénymódosításokkal foglalkozik. Ez a szakbizottság átvizsgál minden törvényjavaslatot, amely többek közt a politikai pártok részéről érkezik. A bizottság minden ilyen tervezetet el kell bíráljon, jóvá hagyhatja, vagy nem engedi tovább.

Jelenleg az új RMDSZ-es képviselők átnézik azt a több ezer oldalas dokumentációt, amely a Szövetség törvényjavaslatait tartalmazza. Ezeket a jogi szakbizottság előtt meg kell majd védeni, megvizsgálják és itt dől el, hogy a bizottság elfogadja-e a tervezeteket.

„A következőkben a kisebbségi szimbólumok használatát szabályozó törvényjavaslatokat fogjuk kidolgozni és beterjeszteni, ez a következő feladat. Biztos vagyok abban, hogy sok munka lesz, látva a téma kapcsán kialakult problémákat.” – emelte ki Ambrus Izabella.

Az RMDSZ egyeztetett a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és a Demokraták Szövetsége (ALDE) képviselőivel, ahol a programról és a zövetség elvárásairól tárgyaltak. Az elkobzott tulajdonok visszaszolgáltatása, a jogbiztonság és jogbővítés megteremtése, a helyi közösségek szimbólumhasználata, a kisebbségek jogainak betartása szerepelnek többek között abban a megállapodásban, amelyet egy hatékony parlamenti együttműködés érdekében írtak alá a kormánykoalíció tagjaival Bukarestben. Az RMDSZ kérésére ezen az ülésen született meg a döntés, hogy a nemzeti kisebbségek kultúrájáért felelős államtitkári posztot hoznak létre a művelődési minisztériumban.

Ambrus Izabella hozzátette: „az első napokban a jogi bizottsági ülésen pár szóban bemutatkozott az akkor még jelöltként Grațiela Gavrilescu, parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter és Florin Iordache igazságügyi miniszter. Mint ahogy az erdélyi magyar médiából tudjuk, az RMDSZ megszavazta a Grindeanu-kormányt.”

„A nemzeti kisebbségek jogainak betartására, új munkahelyek létrehozására, egy fenntartható gazdasági fejlődésre, magasabb életszínvonalra, a nagycsaládok adókedvezményeire, az orvosok, pedagógusok, illetve közigazgatásban dolgozók fizetésemelésére, az autópályák építésének befejezésére és azokra a projektekre szavaztunk, amelyek megtalálhatók az RMDSZ választási programjában is. Támogatni fogjuk a kormányt és azon kezdeményezéseit, amelyek javítanak az erdélyi magyarok életminőségén, biztonságos életet és biztos jövőképet teremtenek” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök a parlament együttes ülésén, azt követően, hogy az RMDSZ megszavazta a kormánykoalíció által nevesített miniszterelnököt és kormánytagokat.