A parlamenti választások eredményének súlya van a Brassó megyei magyar közösség számára. Sokan elmentek szavazni az RMDSZ jelöltjeire, így négy év kimaradás után a magyar közösségnek újra van parlamenti képviselője Ambrus Izabella személyében. A Brassó megyei képviselők közt újra van magyar, aki Románia parlamentjében képviselheti a megye magyar közösségét.

„A parlamenti választások jó eredménye kiegészíti az önkormányzati választások sikerét. Szórvány megyénkben tavasszal több vidéki, városi és megyei tanácsosunk lett, vannak polgármestereink, alpolgármestereink, illetve kiemelkedő eredmény, hogy Brassóban magyar alpolgármesterünk lett. Most a magyarok nagy részvételének köszönhetően visszaszereztük a képviselői helyet, így a megyei magyarság ügyeit Ambrus Izabella képviseli az országos döntéshozásban. Ez közös siker: mindenkié, aki segített ebben, és azoké a szemlélőké is, akik ezáltal megérzik ennek értékét, és idővel elismerik a többszintű magyar képviselet fontosságát. Büszke vagyok arra, hogy ennyi magyar ember szavazott közösségünk jövőjére.” – véleményezte Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnök.

A megyében összesen a képviselői listákra 193.832 szavazat érkezett, aminek a 6,10 százalékát kapta meg az RMDSZ 11.825 szavazattal. A szenátori listákra leadott szavaztokat nézve az RMDSZ 6,18%-ot ért el, azaz 11.983 szavazatot kapott a 193.806 összszavazatból.

Országos szinten Brassó megye a nyolcadik az RMDSZ-re leadott szavazatok számát illetően, Hargita, Kovászna, Maros, Kolozs, Bihar, Szatmár, Szilágy megye után. Brassó megye megőrizte a súlyát a szórvány megyék körében, hiszen most is innen érkezett a legtöbb szavazat a Szövetség listáira.

A képviselői lista vezetőjeként Ambrus Izabella ügyvéd a nagyszámú szavazatoknak és a magyarok nagy részvételének köszönhetően bejutott Románia parlamentjében, ahol első sorban a Brassó megyei magyar közösséget, illetve a teljes romániai magyar kisebbséget képviseli. Ezidáig kisebbségvédelemmel foglalkozott, amelyet hivatásának tart, így a továbbiakban is felvállalja, hogy harcol a magyarok jogaiért. Számára az anyanyelvű, minőségi oktatásért végzett munka ugyancsak fontos, hiszen vallja, a gyermekeinkről gondoskodni annyit jelenti, mint jövőt építeni.

„Őszintén köszönjük, hogy bizalmat szavaztak a magyar képviselői csapatnak. A számok azt mutatják, hogy közösségünk felismerte a választások tétjét. Dicséretes, hogy enyien elmentek szavazni, és mindenki a saját egy, sokat számító szavazatával hozzájárult a jó eredményekhez. Minden erőmmel azon leszek, hogy a bizalomra rászolgáljak. Elkötelezettséggel és lendülettel kezdünk neki a munkának. Megtisztelő, hogy a Brassó megyei magyarok képviselője lehetek a parlamentben.” – mondott köszönetet az RMDSZ képviselői csapatának új tagja.

„Felkérem Önöket, tartsanak velem a következő négy évben! Legyenek partnerek abban, hogy szórvány megyénkben magyarként jó legyen élni! Végül egy kedves hozzászóló szavait idézném: mind olyan országban szeretnénk élni, ahol a másság többletet, értéket jelent, nem pedig rejtegetni való kisebbséget a nagysággal szemben. Ezért fogok dolgozni.” – tette hozzá Ambrus Izabella.