Kopjafát avattak a hétfalusi hősök emlékére Négyfaluban október 23-án, majd ünnepi műsorral is készültek az évforduló alkalmával.

A kopjafán tábla viseli azon hétfalusiak nevét, akik egyben az ’56-os hősök sorát erősítik. A Petőfi szobornál ünnepi beszéddel köszöntötte a jelenlévőket Géczi Gellért, RMDSZ-es alpolgármester, aki elmondta: „szavaim ereje nem elegendő arra, hogy kifejezhessem, elmondhassam az itt lévők nevében, hogy mit jelent ma számunkra az önök által vállalt eszme, a szabadság eszméje, a hatvan évvel ezelőtt tett cselekedetek, nincs szó, nincs tett, mely a napon önök számára vigasztalást, lelki javítást hozhatna az akkor történtekért. Szerényen, a felelősségtudat teljességében állunk és tisztelgünk ma itt a hősök előtt, és annyit tudunk üzenni, hogy köszönjük. Köszönjük, hogy a mi szabadságunkért keservesen megfizettek, és köszönjük, hogy közösségünk számára, a fiatal nemzedékek számára példát mutatnak.”

Ambrus Izabella képviselőjelölt is ellátogatott a rendezvényre, ahol felszólalásában a következőket emelte ki: „a hősök mindig élnek, emlékük örök. Ők a szabadságot választották még életük árán is. A forradalmi eszmék a határok ellenére is terjednek, így lehet hogy Erdély is szembe szállt az elnyomással 56-ban. A magyar nép 1956-ban is történelmet írt: felemelte a szavát a szabadságért, függetlenségéért. Meggyőződésem, hogy fiataljaink megértik, átélik és magukra vállalják az 56-os eszmeiséget, mert a szabadság örök érték. A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”
A kopjafa méltán foglalta el helyét az Alszegi Evangélikus-Lutheránus lelkészi hivatal előtt.
A felszegi Csángóházban megszervezett ünnepi műsoron fellépett a Csíkszeredai Ifjúsági Csoport a Közösségépítő Népdal kaláka program keretén belül, majd díjazták a Zászló(ki)Vágások verseny nyerteseit.

Az eseményt szervezte a Barcasági Csángó Alapítvány, a Zajzoni Rab István Diáktanácsa, a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub, a Hétfalusi Magyar Művelődési Társaság, az RMDSZ.

Click edit button to change this text.

RÖVID BEMUTATKOZÓ