Az RMDSZ szórványkaravánja hétvégén ingyenes humorelőadással, György Botond, Kun Zsolt és András Előd humoristák stand up comedy produkcióival szórakoztatta a több mint háromszáz brassói résztvevőt. Erdély-szerte 12 helyszínre látogat el a karaván, így Brassóban, a Redut Kulturális Központban is megfordult – a roadshow már tovább is robogott.

Az előadás előtt bemutatkozott a Brassó megyei magyar közösség képviselőjelöltje, Ambrus Izabella jogász, aki RMDSZ-es, önkéntes és szakmai tevékenységéről tájékoztatott, illetve ismertette célkitűzéseit. „A kisebbségvédelmi és a minőségi oktatásért végzett munkát hivatásomnak tekintem. Szórvány megyénknek az elmúlt négy évben nem volt képviselője, most – jó eredmény esetén – lesz. Minden erőmmel azon leszek, hogy magyarjaink bízzanak képviselőjükben. A magyar ügyek iránti elköteleződésből fogok cselekedni, jogászi tapasztalataimat felhasználva, értékeinket és érdekeinket bátran fogom képviselni” – mondta el Ambrus Izabella.

Az RMDSZ-re leadott szavazok 14 százaléka, minden hetedik szavazat azokból a szórvány megyékből érkezik, ahonnan közvetlenül nem juthat be magyar képviselő. A Szövetség a szórvány karaván alkalmával ezekbe a megyékbe is ellátogat. Benedek Zakariás, RMDSZ nagyszebeni szervezetének elnöke, aki képviselőjelöltként Hargita megyében, Udvarhelyszéken kapott helyet a parlamenti választási listán, a szórványkaraván kapcsán elmondta, megválasztása esetén minden szórványban élő magyar érdekeit szem előtt fogja tartani. Kifejtette: „a szolidaritás, amelyet a Szövetség elsődleges feladatai között tart számon, megerősít minket és segít abban, hogy Erdély a szórványnak is a jövő perspektíváját jelentse. Nem könnyű magyarként élni a szórványban. Az oktatási kérdésekre, a kultúra, hagyományok ápolására, magyar identitástudatunk megőrzésére mind rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetnünk, kiemelten oda kell figyelnünk rá, hiszen a megmaradásunk a tét.”

A Humorfesztivál roadshow brassói előadásán a fiatal humoristák, György Botond, Kun Zsolt és András Előd szellemes szólásaikkal, székelyes, ízes, komikus történeteikkel tartós hasizomgyakorlatra bírták a közönséget. A házigazdák köszönik a látogatást, szervezést, illetve a résztvevők jelezték: hozhatják zsákszámra Brassóba a jókedvet, mert igény van rá.

A szórványkaraván október 28-án Lugosra és Temesvárra látogat.