A Tiszántúli Református Egyházkerületi Gyűjtemények, az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a brassói Reménység Háza közös szervezésésben nyílt meg a debreceni Református Kollégium Múzeuma, illetve Könyvtára egyik csodálatos termében festőművészeink, grafikusaink, keramikusaink, textil- és fotóművészeink közös tárlata.

Fogadtatatásunk fölöttébb megtisztelő volt a monumentális oszlopos terem könyvrengetege, a felbecsülhetetlen értékű kódexgyűjtemény „társaságában”.
Dr. Gaborjáni Szabó Botondnak, a tekintélyes intézmény igazgatójának kedvessége, közvetlensége és az általa megszervezett segítőtársak lelkesedése, szorgos tárlatrendezésre serkentette a hat tagú brassói művészcsapatot: Albert Zoltánt, Csutak Leventét, Dimény Andrást, Gyulai Nagy Margitot, Simó Enikőt és Tomos Tündét.
Segítőkész sofőrünk, Dénes Gábor is aktívan részt vett a „közmunkában”, úgyhogy félnap alatt panókra és falakra kerültek a berámázott alkotások, az üvegszekrényekbe pedig illusztrációk, fotók, grafikák, vázlatok, katalógusok és kisméretű alkotások kaptak helyet.

A debreceni meghívás második napján, kedves vendéglátóink díszebédre hívták meg társaságunkat egy különleges vendéglőbe. Augusztus 19-én délután került sor az ünnepélyes megnyitóra, melyet Dr. Gáborjáni Szabó Botond igazgatóúr vezetet be, és Dr. Vitéz Ferenc (művészeti író) méltatott szakavatottan, átfogó általánosságokkal és névreszóló részletességekkel. A kiállításunk társadalmi és formai szempontból is érdekesre, változatosra és színesre sikeredett.

Íme a résztvevő brassói csapat teljes névsora: Albert Sándor, Albert Zoltán, Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Bartha Árpád, Bartha Bíborka, Csutak Levente, Sipos Gaudi Tünde, Gyulai Nagy Margit, Halmágyi Csaba, Jakabos Olsefszky Imola, Magdó István, Marosi Jenő, Simó Enikő, Tomos Tünde és Vetró B. Sebestyén András.

Tizenhat kiállító több mint 50 alkotásást láthatja a debreceni közönség november elejéig. A kíváncsi művészetkedvelők mellett a debreceni Grafikusművészek Ajtos Dürer Egyesület tagjai László Ákos, Vígh István és Vincze László is megtisztelték jelenlétükkel a tárlatot.
Vincze László Sárándon élő grafikusművész, a Nemzetközi Incitató Művésztelep művészeti vezetője, és ennek a cserekapcsolatnak ötletgazdája, lelkes szervezője kalauzolta csapatunkat a szép alföldi (hajdan forradalmi) nagyváros nevezetességeinek megismerésében. Vele nézhettük meg a fontos középületeket, térszobrokat, a Déri Múzeumot a Csokonai Színházat és nem utolsó sorban az elhíresült Modern Művészeti Képtár, a MODEM rendkívül gazdag és lenyűgüző gyűjteményét. A hatalmas szupermodern épületkomplexum valóban irigylésreméltó. Később Dr. Gaborjáni Szabó Botond igazgató úr büszkén végigvezetett a hírhedt Református Kollégium gyűjteményein (néprajzi, egyházi és művészeti részlegein), könyvtártermein és a Csokonai részlegen. A hatalmas kéttornyú Református Nagytemplom külső és belső látványa is felejthettelen élményt nyújtott, beleértve a híres hegedűvirtuóz, Mága Zoltán és sztárvendégei Hangok és Harangok című koncertjét is.

Késő este a brassói származású (egykori brassói művészeti líceum diákja) Bordos László Zsolt és társai lézersugaras animációs vetítésését (3D mapping) csodáltuk meg az Egyetem főépületének homlokzatán.
A debreceni vendégszereplésünk alkalmával a legnagyobb élményt nyilván nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a jelentette, Szent Istvána napja, Mária-ünnep, az Új kenyér ünnepe és az 50. Debreceni Virágkarnevál elkápráztató látványa.

Sikeres kiállításunk és élménygazdag kirándulásunk megvalósításáért ezúttal is köszönet a brassói Reménység Házának, a Ménessy családnak, Házy Bakó Eszternek, az ACSJKE elnökének, Kovács Attilának, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnökének, Dénes Gábornak és Vetró B S. Andrásnak.

A magyarországi kényelmes szállásért, fogadtatásért Sárándon Vincze László családjának, Szalatnay Elemérnek és Szilviának, Debrecenben pedig a Református Kollégium vezetőségének és adminisztrativ személyzetének maradunk hálásak.
Lényegében egy jól megszervezett rendezvényről, egy kellemes és tanulságos találkozóról van szó, amelynek november folyamán folytatása lesz Brassóban.

Csutak Levente grafikus