Barabás László alpolgármester Brassó gazdasági helyzetéről beszélt a Vásárhelyi Forgatag keretében, az augusztus 27-én megszervezett kerekasztal-beszélgetésen. Az eseményre a Liget sátorban került sor, amelyen részt vett Szabó Árpád, gazdasági szakértő, Peti András, a Marosvásárhelyi Repülőtér igazgatója is.

A városok gazdasági helyzetét befolyásoló területek kerültek az asztalra, az oktatástól kezdődően az infrastruktúrán keresztül a vállalkozásokig. Szilágyi Nándor moderátor kérdéseire válaszolva, alpolgármesterünk bemutatta, hogyan látja Brassó helyzetét, erős és gyenge pontjait.

Oktatás terén kiemelte a Transilvania Egyetemet, ahol olyan szakembereket képeznek, akik el tudnak helyezkedni a városba vagy környékére költözött multinacionális cégeknél. Hangsúlyozta a nagy vállalatok által működtetett színvonalas szakiskolák fontosságát, hiszen itt saját maguk számára a cégek munkaerőt képeznek, illetve az itt tanulók biztos munkahelyet nyernek, miután befejezik a szakiskolát. Hozzáfűzte: „a multik számára az is vonzerő, ha megtalálják itt a kellőképpen képzett munkaerőt. Ebben van Brassó egyik erőssége, hogy ezen a téren van kínálat – mindez annak ellenére, hogy a környéken is nagy a fiatalok elvándorlási aránya.”

Ugyanakkor elmondta, hogy a nagy vállalatok számára a humánerőforrás mellett fontos a megfelelő infrastruktúra. Mint említette, megyei és városi önkormányzati cél, hogy a megyei úthálózatot javítsák, hogy mind az A3-as autópálya, mind a kerülőút munkálatait befejezzék. Ezek is szolgálják az elképzelést, hogy a szabad ipari területekre további befektetők érkezzenek. Mint hiányosságot, megemlítette a repülőteret, amely esetében kifejtette: „a repülőtér egy regionális érdek. A Kovászna megyével való együttműködés, az a 3-3 millió eurós hozzájárulás a megyei tanács és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat részéről nagyban támogatja a megvalósítást. Ha elkészül, nagy lendületet ad a város és a régió gazdasági fejlődésének, beleértve Kovászna, Hargita megyét és a környező megyéket is.”

Brassó gazdasági helyzete kapcsán elmondta, hogy működik egy 20 cégnek otthont adó inkubátorház, továbbá még terveznek egy sokkal nagyobbat. Az elmúlt időszakban alakult ipari parkokról kiemelte, hogy a jól menedzselt parkoknak is köszönhető az, hogy a külföldi multinacionális cégek óriási összegeket fektettek be itt. Az utóbbi 15 év látványos fejlődését húzta alá, ami – véleménye szerint – vonzó lehetőséget jelent a multinacionális cégeknek. Mint mondta, Brassó gazdasága színes: kijelenthető, hogy a világon majdnem minden autóban van olyan alkatrész, amit itt gyártanak. Az erős ipar jelenlétét azzal magyarázta, hogy ennek régre visszanyúló hagyománya van, így a lehetőségek fokozottan jók a nagy vállalatok számára.

Szabó Árpád és Peti András kifejtették, hogy Marosvásárhely gazdasága sok lehetőséget tartogat, viszont tényként ismerték el, hogy lekerült azon városok listájáról, ahova külföldi beruházók költöztetnék vállalataikat. A repülőtér igazgatója úgy véli, a város infrastruktúrája egyre inkább vonzó lehet a befektetőknek, mivel a reptér mellett van egy ipari park, itt megy el a vasút, és csak idő kérdése, hogy kész legyen az autópálya is. Véleménye szerint ezek összességében a befektetők körében igencsak növelné a város vonzerejét. Kiemeltek olyan előnyöket, amelyeket még erősíteni és hangsúlyozni lehetne, mint például az orvosi egyetem, a gazdag állatkert, továbbá néhány lehetőségre is felhívták a figyelmet: orvosi informatikai képzés, inkubátorház a központban.

A Vásárhelyi Forgatag a becslések több mint 90 ezer látogatást vonzott, legtöbben az esti koncerteken vettek részt, minden este megtelt a Sportcsarnok előtti tér forgatagozóval.
A rendezvényről további információk és beszámolók találhatók a www.marosvasarhelyi.info oldalon.