Négyfaluban a november 11-ei tanácsülésen alpolgármesterré választották Géczi Gellértet, helyi tanácsost és RMDSZ-elnököt, így több mint három év után újra magyar alpolgármestere van a városnak. A négyfalusi magyarok visszaszerezték azt, amit 2017 márciusában politikai üzérkedés mentén elvesztettek, ezáltal újra súlyt kap a magyar közösség.

Nem értjük a Nemzeti Liberális Párt támadásait, amelyben azzal vádolja az RMDSZ Négyfalusi szervezetét, hogy amiatt lett a PSD-s polgármestere Négyfalunak, mert az RMDSZ polgármesterjelöltet indított. A megyei RMDSZ felajánlotta a Nemzeti Liberális Párt vezetőségének, hogy amennyiben sikerül egy megyei egyezséget létrehozni, nem indítunk polgármesterjelöltet Négyfaluban sem és Brassóban sem. Ez az egyezség nem a Brassó megyei RMDSZ-en múlott.

Másrészt viszont kérdezhetnénk mi is, hogy miért nem fogtak össze a román pártok a PSD ellen vagy miért nem fogtak össze a jobboldali pártok a PSD ellen? Főként azért kérdés ez, mert 300 szavazaton múlott a választás.

A Négyfalusi PNL a magyar embereket próbálja elcsábítani, bár az elmúlt években nem tettek semmit a magyar közösségért. Egy katasztrófális kormányzás után, amelyben gyengén kezelték a járványhelyzetet, most nincs más dolguk, mintsem a magyarokat bűnbaknak kikiáltani.

Az RMDSZ akkor tud érdemben a magyar közösségért dolgozni, főként szórványban, ha minél több szinten jelen van. A tanácsokban jelen lenni a döntéshozói testületben való részvételt biztosítja, viszont az alpolgármester által a végrehajtó szerepet betöltő polgármesteri hivatalban jelen lenni egy következő szintet jelent. Ez erőt és garanciát jelent arra, hogy közösségi jogainkat tiszteletben tartsák, az általunk fontosnak tartott beruházások, fejlesztések, gazdaságélénkítő és az egészségügyet fejlesztő programok megvalósuljanak.

Egy biztos: közösségi érdek, hogy magyar alpolgármestere legyen Négyfalunak. Géczi Gellért vállalta a feladatot, így fokozott hatékonysággal folytathatja önkormányzati és hivatali munkáját a négyfalusiakért.

RMDSZ Brassó megyei szervezete


Municipiul Săcele are din nou viceprimar maghiar

În cadrul ședinței de consiliu local din data de 11 noiembrie, Géczi Gellért, consilier local și președinte UDMR, a fost ales în funcția de viceprimar, astfel după mai mult de 3 ani, Municipiul Săcele are din nou viceprimar maghiar. Maghiarii din Săcele au reobținut ce pierduseră în martie 2017 în urma unor jocuri politice, astfel comunitatea maghiară reușind să își redobândească greutatea.

Nu înțelegem acuzațiile aduse de Partidului Național Liberal la adresa noastră, prin care ne acuză de faptul că alegerile locale au fost câștigate de PSD din cauză că UDMR Săcele a avut propriul candidat la funcția de primar. La nivelul organizației județene, UDMR a oferit conducerii Partidului Național Liberal propunerea de a nu candida la funcția de primar în Municipiul Săcele și în Municipiul Brașov, în cazul în care cele două partide ar fi ajuns la un acord de colaborare la nivel județean. Acest acord însă nu s-a concretizat, și acest lucru nu se datorează UDMR.

În altă ordine de idei, și noi am putea să punem întrebarea de ce nu s-au unit celelalte partide împotriva PSD sau de ce nu s-au unit partidele de dreapta împotriva PSD, mai ales că totul a depins de 300 de voturi?

Organizația PNL Săcele încearcă să atragă votanții de etnie maghiară, deși în ultimii ani nu au făcut nimic pentru comunitatea maghiară. După o guvernare catastrofală în care au tratat foarte slab situația pandemică actuală, acum nu au altceva de făcut decât să îi învinovățească pe etnicii maghiari.

Mai ales aici, în diasporă, UDMR poate să lucreze în serviciul comunității maghiare doar dacă este prezentă în cât mai multe foruri decizionale. Prezența în consiliile locale asigură participarea în luarea deciziilor. Funcția de viceprimar însă, permite reprezentarea etnicilor maghiari la cu totul alt nivel, la nivelul primăriei, în implementarea deciziilor. Acest fapt reprezintă putere și garantează, că drepturile comunității noastre vor fi respectate și că investițiile, proiectele de dezvoltare a economiei respectiv proiectele de dezvoltare a sistemului de sănătate vor fi realizate.

Un lucru este cert: este în interesul comunității, ca Municipiul Săcele să aibă un viceprimar maghiar din cadrul UDMR. Géczi Gellért s-a oferit pentru această sarcină, astfel având posibilitatea să lucreze cu randament ridicat în folosul Săcelenilor atât la nivelul consiliului cât și la nivelul primăriei.

Organizația județeană UDMR Brașov