Az RMDSZ kérésére iskolásoknak, pedagógusoknak, időseknek érkezett egymillió egyszer használatos egészségügyi maszk Romániába magánadományként, a magyar kormány segítségével. Brassó megyében összesen 50 ezer maszkot adott át május 14-én az RMDSZ Brassó megyei szervezete a brassói magyar egyházaknak, a főtanfelügyelőségnek és a megye minden magyar tagozatú iskolájának, ahol június elején kezdődik a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek felkészítése.

„Először is szeretném megköszönni a magyar kormánynak az adománycsomagot, amelyben 50 ezer maszkot juttatott el hozzánk. Az iskoláknak és egyházaknak osztottuk ki őket, tettük ezt a felelősségvállalás jegyében, hiszen felelősséggel tartozunk az idősekért és azokkal szemben, akik most kiszolgáltatobb helyzetben vannak. Emellett vegyük figyelembe, hogy június 2-án indul az iskola a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek számára, így az oktatási intézményeknek mindenképp szükségük lesz erre az adományra. Ezek által méginkább meg tudjuk teremteni a biztonságos feltételeket ahhoz, hogy elindulhasson az oktatás számukra” – mondta el Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

Maszkokat vehettek át a brassói magyar egyházak, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a 15-ös Általános Iskola, a 2-es Általános Iskola, a brassói Remus Răduleț Energetikai Szakgimnázium, a négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola, a négyfalusi George Moroianu Középiskola, a Tatrangi Általános Iskola, Keresztvári Általános Iskola, a Höltövényi Általános Iskola, az apácai Apáczai Csere János Általános Iskola, az Ürmösi Általános Iskola, az alsórákosi Bethlen Sámuel Általános Iskola, az Olthévízi Általános Iskola, a Kőhalmi ȘT.O.Iosif Középiskola, a Kőhalmi Általános Iskola, a Homoróddaróci Általános Iskola, illetve a Brassó Megyei Tanfelügyelőség.

Az adományok átadásában a megyei elnök mellett részt vett Ambrus Izabella parlamenti képviselő, Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke, Szakál András megyei tanácsos, Barabás László, Brassó RMDSZ-es alpolgármestere, Toró Tamás, Brassó városi tanácsos, Varga Nándor ügyvezető elnök, illetve a megye különböző településein a helyi RMDSZ-elnökök.

Az RMDSZ ezúton is köszöntét fejezi ki az adományért a magyar kormánynak és a tajvani magánadományozónak, Frank Liu-nak.