Hétfőn közvita keretében ismertette Brassó Megye Tanácsának vezetősége a megye 2020-as évre szóló költségvetésének tervezetét, majd kedden a tanácsosok egyöntetűen elfogadták az erre vonatkozó határozatot.

A megye 1,483 milliárd lejből gazdálkodik idén, ebből 661 millió lej a megyei érdekeltségű közintézmények (a Megyei Tanácsnak alárendelt kórházak, gyerek- és szociális védelem, kulturális intézmények) költségeit jelenti.

„Az idei költségvetés jelentős részét beruházásokra irányítottuk, a legnagyobb összeg, 214 millió lej a repülőtér megépítésére lesz fordítva, hiszen terveink szerint ez év végéig ennek a beruházásnak 90%-a megvalósul. Ugyanakkor tervbe vettük a Brassó-Sepsiszentgyörgy közötti gyorsút megépítését is, amely által a Kovászna és a Hargita megyei lakósok számára is elérhetővé tesszük a repteret, ez esetben a szükséges tanulmányok elkészítésének költségei szerepelnek a költségvetésben. Továbbá a megyei úthálózat korszerűsítésére összesen 312 millió lejt költünk 2020-ban, ezek között szerepel az Apáca-Ürmös-Ágostonfalvát érintő 131-es megyei út és a Homoród-Székelyzsombort érintő 132-es megyei út korszerűsítési munkálatainak kivitelezése, valamint a halmágyi híd építése is” – tájékoztatott Tóásó Imelda alelnök.

Az egészségügy finanszírozására 72 millió lejt fordít a megyei tanács, a gyermek- és szociális védelemre 64 millió lejt, kultúrára 40 millió lejt.

Ugyancsak a keddi tanácsülésen elfogadásra kerültek a visszanemtérítendő támogatásokra vonatkozó pályázati útmutatók.

„Idén korábban indulnak a pályázati kiírások, az utmutatókat már januárban közvitára bocsátottuk, így február 19-től várjuk az egyházak kéréseit templomok, imaházak javítási munkálatainak részfinanszírozására, február 20-tól az önkormányzatok pályázatait kulturális rendezvények támogatására, február 26-tól pedig a civil szervezetek pályázatait ugyancsak kulturális tevékenységek támogatására. Február 27-től pedig sportrendezvények támogatására lehet pályázni. Az útmutatók elérhetőek a megyei tanács honlapján, a www.judbrasov.ro oldalon, a benyújtási határidő mindegyik pályázat esetében a kiírástól számított 30 nap” – tudtuk meg a megyei tanács alelnökétől.

A helyi önkormányzatoknak járó jövedelemadó visszaosztásból származó összeget is leosztották a közigazgatási egységeknek. Tóásó Imelda kihangsúlyozta, a magyarlakta települések szükségleteire idén is kiemelt figyelmet fordítottak, így a településeink, annak ellenére, hogy a keret a tavalyinál kisebb volt, a tavalyhoz képest kevéssel nagyobb összeget kaptak.